Паника на булевард “Европа”

Докато Западният Свят се въоръжава с нови технологии, терористите се връщат към древните времена

Европейските власти отново се опитват да въведат нови мерки за сигурност, за да попречат на екстремистите да използват автомобили, ножове и други нискотехнологични оръжия при нападения срещу цивилните в центровете на градовете и край туристическите забележителности.

През август имаше две подобни атака: в Барселона превозното средство се вряза в пешеходци, а във финландския град Турку граждани бяха нападнати с нож. Това накара националните и местните власти на континента да преразгледат мерките за сигурност и да издигнат бетонни бариери, за да попречат на терористите да нападат цивилни.

Анализаторите подчертават, че много от властите в градове не желаят да въвеждат „израелски тип” мерки за сигурност, като също така голямо значение имат разходите и естетиката.

„Ние не можем да напълним Барселона с ограничителни колчета”, отбеляза Хоаким Форн, който е вътрешен министър за автономния региона Каталония.

Властите в Лондон обмислят поставянето на заграждения в река Темза, за да гарантират сигурността на Камарата на общините. Бариерите бяха препоръчани от органите на реда след провеждане на учения, които показаха колко лесно екстремистите могат да достигнат Уестминстърския дворец от към реката, да убият депутатите на терасите, гледащи към Темза, и да получат достъп до залите за дебати на Камарата на общините и на Камарата на лордовете. В Рим италианските власти издигнаха повече бариери около туристическите забележителност, за да предотвратят извършването на нападения с превозни средства.

„Ислямска държава” често отправя заплахи за нападение срещу италианската столица и по-конкретно срещу Ватикана.

Миналата седмица екстремистката организация призова „самотни вълци” с автомобили да се врязват в пешеходците при Ватикана. В събота високопоставен помощник на папа Франциск заяви в тази връзка: „човек не може да не се притеснява”.

Коментари

Задължително поле