Парите за пенсия догонват инфлацията

За период от 16 години пенсионните фондове с 67,8% доходност

Всеки двама работещи българи ще хранят по един възрастен

Има грешки в доклад за дейността им

Универсалните пенсионни фондове, в които задължителнo се осигуряват работещите българи за втора пенсия, имат средна доходност от 67,8% за период от 16 години, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Става въпрос за периода от 30 юни 2004 г., откогато КФН публикува подробни данни за доходността им, до 30 юни 2020 г. Инфлацията за същия период е 69,4%, показват данни на НСИ.

Оказва се, че за дълъг период от време пенсионните фондове са успeли да постигнат висока доходност, близка до инфлацията, и така са съхранили стойността на парите на хората. Ако човек спестява по 100 лв. на месец и ги държи в брой под юргана, с тези пари след 10 г. няма да може да купи същите стоки и услуги, които може да купи в момента. Но ако ги спестява в пенсионен фонд, парите няма да загубят стойността си. Доходността на частните пенсионни фондове е по-висока от лихвите по банковите влогове, което показва, че вноските за пенсия са по-изгодни, отколкото човек да държи парите си на влог в банка.

От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) разпространиха позиция на PensionsEurope, която представлява асоциации на пенсионните фондове в страни от ЕС. Според нея докладът на “Бетър Финанс” (Better Finance) за доходността на пенсионните спестявания в различни държави в частта за България включва “невярна/некоректна информация”. “Бетър Финанс” прави грешни заключения и заявява, че българските частни пенсионни фондове са се провалили, гласи пoзицията на PensionsEurope. Докладът стига дотам, че препоръчва в бъдеще (започвайки например през 2022 г.) вноските да се прехвърлят в първия стълб - този на държавното обществено осигуряване.

“Препоръката на “Бетър Финанс”, вноските във втория стълб да бъдат отменени и спестяванията на осигурените да бъдат прехвърлени в държавния стълб, е опасна”, коментира Мати Леппала, главен изпълнителен директор на PensionsEurope. “През 2050 г. на всеки пенсионер ще има по-малко от двама души в трудоспособна възраст, и това е една от най-тежките прогнози за всички страни в обхвата в доклада. В България пенсионното осигуряване в солидарния стълб ще бъде изправено пред предизвикателства и пенсиите от допълнителното пенсионно осигуряване ще са все по-необходими, за да се постигнат адекватни пенсии”, посочва Мати Леппала.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари