Парламентът като средище на гении

Георги Петров, несправедливо наречен Тъпото, дискутира със Стоян Ганев развоя на демокрацията.

Изборите селектират депутати с екстраординарни мозъчни гънки

Според потвърдени международни данни нашите народни представители са с най-високо IQ на планетата

Българските избори имат една особеност, с която надскачат другите демокрации. Докато там народът гласува за средностатистически индивиди, у нас вотът селектира депутати с екстраординарни мозъчни гънки.

Домашният парламент е средище на гении. Фигури, надскочили себе си, обитават пленарната зала. Люде с излишък на сиво вещество крачат в кулоарите. Свръхнадарени беседват в бюфета над сочни кюфтета. Решават съдбините на отечеството.
Заслугата е на българския избирател. На 9 юни пак ще пратим в ковачницата на закони цвета на нацията. Според потвърдени международни данни нашите народни представители са с най-високо IQ на планетата.

IQ е абревиатура на Intelligence Quotient - коефициентът на интелигентност, който всеки носи в главата си. При стандартния хомо сапиенс той е между 85 и 115 пункта. Диапазонът до 125 пункта маркира по-висока, а до 135 висока интелигентност. Оттам нагоре е скалата на гениите. Алберт Айнщайн например притежава 160 пункта. Около тази цифра се върти и резултатът на народния представител Георги Петров.

Неговият гений блесна в Седмото велико народно събрание. Тук Петров беше сред ковачите на новата конституция. Когато излизаше на трибуната, аудиторията притихваше. Словото му беше ярко и завладяващо. Езикът академичен, но и простонароден. Скрепяше аргументите си с древногръцки максими, латински сентенции и български поговорки.

„Ако има гений на завистта, той непременно е българин!“, убеден е Елин Пелин. Случаят с Георги Петров доказа горчивата истина. В камарата и извън нея Петров бодеше очите на посредствените, невзрачните, безличните депутати. На онези, чието IQ е между 85 и 115 пункта. Лепнаха му прякора Гошо Тъпото.

Парламентарните гении се изявяват във всички области на знанието, но най-много са в географията. Васил Михайлов от СДС даде пространно интервю за Република Нубия. Нарекоха го Нубиеца. Ирена Соколова от ГЕРБ откри, че има Бесарабска България. Кръстиха я Бесарабката. Нейният съпартиец Пламен Цеков свърза тютюнопушенето с пушека от гърлото на вулкана Ейяфятлайокутъл. „Във Финландия забраниха тютюнопушенето. Там взе, че изригна вулкана и видяхте какви бели направи. В природата винаги има равновесие“, обобщи той.

Направиха му другарска забележка, че вулканът е изригнал в Исландия. „Да, в Исландия беше, прощавайте. В Исландия, но те са наблизо, така че е същата история, прощавайте“, коригира се Цеков.

В сферата на зоологията с фундаментално откритие се обезсмърти председателката на парламента Цецка Цачева. Тя се намеси в орнитологията, чийто обект са пернатите. На 13 април 2011 г. Цецка обяви от високата трибуна на пленарната зала: „Петелът е безгръбначно животно!“

Цецка Цачева обяви петела за безгръбначно животно.

Аудиторията онемя, защото само с три думи Цачева преобърна теорията за произхода на видовете. Според нея мястото на петела е в зората на еволюцията, някъде при амебите. Сериозна заявка за по-високо IQ от това на Чарлз Дарвин.

Фамозната реплика, хроникирана от журналистите, беше изтрита от стенограмата на Народното събрание. Чиновниците обаче забравиха да заличат друг шедьовър на мисълта, изречен от министърката на културата Нина Чилова. На 22 април 2005 г. бившата фризьорка и депутатка даде отчет пред парламента:

„За 2004 г. общо са предоставени 8 милиона 993 хиляди лева, в това число за консервационно-реставрационни работи на недвижими паметници на културата - 359 хиляди лева; за ремонти на училища по изкуствата и културата - 932 хиляди лева; Музикален театър „Стефан Софиянски“ - 167 хиляди лева...“

Следващият в списъка беше Народният театър „Иван Вазов“, който Чилова пропусна да прекръсти на „Иван Костов“.

Това не е всичко... В своите медийни изяви Чилова сбърка Панчо Владигеров със Златю Бояджиев и Оскар Уайлд с Александър Островски. „Чета с удоволствие Оскар Уайлд, любимата ми негова пиеса е „И най-мъдрият си е малко прост“, сподели тя пред вестник „Труд“.

Въпреки че са гении, нашите парламентаристи четат много, за да обогатят и без това богата си култура. Обвиняват Бойко Борисов, че бил прелистил само „Винету“ от Карл Май. „Чел съм и други книги! От всички, които са били премиери, аз съм най-големият експерт!“, категоричен е бележитият държавник.

В екипа на Борисов беше Десислава Атанасова, която ляга и става с Достоевски. На 27 ноември 2013 г. тя се усъмни в средношколските знания на Мая Манолова. „Силно се надявам да сте прочели поне „Престъпление и наказание“ на великия Достоевски“, изстреля в камарата острието на ГЕРБ. „Да, госпожо Атанасова, чела съм и „Престъпление и наказание“, чела съм и „Идиот“, потвърди червената амазонка.

Ето я и Диана Йорданова, също гражданка за европейско развитие на България. Понеже владее перфектно английски, от трибуната на парламента тя прочете римската цифра VII като „ви ай ай“. Избирателите, които са гласували за нея, отговориха с „Вай, вай, вай!“

Еманация на парламентарната гениалност обаче е Лъчезар Иванов. Айнщайн с неговото IQ му диша прахта от подметките на лачените обувки. Иванов справедливо е титулуван Мозъка. Заради чудовищните възможности, които крие зад челото си. Той е находка пак на Бойко Борисов. Отся го от НДСВ, както златотърсачът отмива златния прашец от чакъла.

Лъчезар Иванов, титулуван Мозъка, е еманация на парламентарната гениалност, стана милионер.

Лъчезар Иванов е вечен народен представител, сега отново се кандидатира. В оскъдното свободно време разработи доцентура и консултира услуги за 131 000 лева. Дори се изненада от себе си.

На 16 юни 2011 г. се заключи в тоалетната на парламента да анализира как ги е изкарал. Журналистите тревожно го чакаха пред вратата с двете нули. След гастро-мозъчната атака Иванов пусна водата, излезе и ги информира: „Няма нещо, от което да се притеснявам, всичко е на показ.“

Десет години по-късно Мозъка обяви, че вече е милионер.

На 9 юни ще се разходим до урните, за да пратим в парламента ново попълнение от екстраординарни таланти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи