Партийна клика яхва гражданското общество

Има едно “златно правило”, което трябва да се спазва, когато държавата създава консултативни органи с представители на НПО - участниците в тях трябва да представляват разнородните социални интереси и ценности в обществото, да не са свързани лица и да не са партийно оцветени. Точно обратното стори Министерският съвет със създаването на Съвет за развитие на гражданското общество, председателстван от вицепремиера Томислав Дончев.

Създаде се един орган, който е доминиран тотално от представители на един кръг от свързани в политическо, а някои даже и в роднинско отношение, неправителствени организации. Нещо повече - част от тези организации са на активисти и неуспели кандидати на една и съща партия. Кръгът е на либералстващите НПО-та, които у нас са по-известни като “соросоиди”. А партията е извънпарламентарната “Да, България”. Очевидно никой в МС не се притеснява, че тези НПО-та, сред които и скандалният Български хелзинкски комитет, са всъщност две дузини хора от една политико-икономическа клика, която се е профилирала в няколко, уж различни, неправителствени фондации и сдружения.

Те имат координирана линия, провеждат системно общи политически акции - срещу кабинета, срещу прокуратурата, срещу всеки извън техния кръг, който заема публични позиции. Не крият връзките си с подсъдимият олигарх Прокопиев и контролираните от него медии. Същите, по списък, истерично подкрепяха противоконституционната Истанбулска конвенция и обругаха Конституционния съд, че защити върховенството на закона, а не джендър-идеологията. Разровете регистрите за следните организации от Съвета за развитие на гражданското общество: Български център за нестопанско право, Български дарителски форум, „Работилница за граждански инициативи”, „Светът на Мария”, „Български фонд за жените”, Сдружение „Асоциация на европейските журналисти – България”, Фондация „Заедно в час”, „Българският Хелзинкски комитет, „За нашите деца”, „Асоциация на парковете в България”. Ако го сторите, ще установите, че мнозина са прескачали от една организация в друга, цели фамилии са се разпръснали из няколко организации и пр. Целта е да се имитира представителност и така кликата да монополизира ресурсите и гласа на гражданското общество. 

А каква е тяхната представителност спрямо автентичното гражданско общество, може да се съди по подкрепата за партията, с която повечето от тях са свързани - “Да, България” получи маргинален резултат на два поредни избора и е твърдо под бариерата за влизане в парламента.

На тази оплетена в обвързаности и конфликт на интереси клика, която представлява миниатюрна част от гражданското общество, правителството повери политиките за неговото развитие. И най-важното - предостави възможност да насочва и разпределя явно и задкулисно десетки милиони от парите на данъкоплатците. Все едно да се даде на една група от свързани фирми с общи икономически интереси, да контролира и разпределя всички обществени поръчки.

Ситуацията става още по-скандална, като прибавим факта, че правилата за функциониране и селекция на участниците във въпросния Съвет за развитие на гражданското общество, са писани от същия кръжец по интереси.

С други думи, създава се “Франкенщайн” и потенциална корупционна бомба, която рано или късно ще избухне. Отговорността за това е изцяло на правителството. Но същинската беда е, че автентичното гражданско общество отново е натикано в ъгъла, за сметка на задкулисието.

Коментари

Задължително поле