Трабантът на Паси вече е част от постоянна експозиция в щабквартирата на НАТО

Близо 1,4 млн. лв. трябва да върнат петима собственици на къщи за гости в Търновско До момента в страната са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лева

Славчев има договор с „Левски“

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Майли Сайръс отново е сама

Партия „Воля“ предлага свой депутат за шеф на КПКОНПИ

Избраха Борислав Иванов от „Атака“ за зам.-председател на Столичния общински съвет

Прокуратурата на Швеция прекрати разследването срещу Джулиан Асандж

Ловна пушка от Габрово за Тръмп

Караниколов: Близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България

Емилия Кларк: Притискаха ме за голи сцени в „Игра на тронове“, за да не разочаровам феновете

Арестуваха сириец, заподозрян в подготвяне на атентат в Берлин

Росен Желязков: През 2020 г. в България ще има „умни“ градове

Матеуш Моравецки: САЩ ще увеличат военния си контингент в Полша над десет пъти

Българският патриарх Неофит се срещна посланика на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа

Патладжанът е цар на есента

Съществуват много начини за приготвяне на патладжана като самостоятелно ястие или в комбинация с чушки, домати, тиквички и други сезонни зеленчуци. Освен че е вкусен, той подпомага намаляването нивото на холестерола в организма. Препоръчва се и при сърдечно-съдови заболявания, защото калият в него подобрява работата на сърцето, подпомага изхвърлянето на течности и предпазва от отоци. Хората с болни бъбреци обаче трябва да внимават заради изобилието на фосфатни соли в този зеленчук. Не забравяйте преди употреба да го нарежете и посолите, за да се отцеди горчивата му вода, дължаща се на токсина соланин.

 

Салата с печен патладжан

Необходими продукти:
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 лимон
2 с.л. зехтин
1 ч.л. горчица
10 стр. чесън див
2 червени чушки
2 домата
2 патладжана
2 щипки черен пипер
5 стр. магданоз пресен
1 глава червен лук

Начин на приготвяне:
Нарежете патладжана на филийки, посолете със сол на вкус и поръсете с олиото. Изпечете във фурната. Нарежете и смесете всички зеленчуци, разбъркайте. За дресинга разбийте зехтина, горчицата, сока от лимона, сол и черен пипер. Добавете ситно нарязания див лук и магданоза и овкусете салата.

 

Пълнени патладжани с кайма

Необходими продукти:
4 патладжана
500 г мляно месо
200 г млени домати
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
зехтин и олио
кашкавал и пармезан

Начин на приготвяне:
Измитите и подсушени патладжани се разрязват на две по дължина. Фурната се загрява на 22 градуса. Патладжаните се подреждат в тава, покрита с хартия за печене, без да се издълбават. Поливат се с малко зехтин и се пекат 25 минути или до златисто. През това време се приготвя плънката. В дълбок тиган се загрява олио и се задушава ситно нарязаният лук. Когато омекне, се добавят чесънът, нарязан на тънки шайби, и каймата. Готовите патладжани се изваждат от фурната и с вилица се намачква меката им част. Пълнят се с плънката, покриват се с кашкавал и се поръсват с настърган пармезан. Пекат се до златиста коричка. Сервират се топли.

 

Патладжани с кайма по турски

Необходими продукти:
5 патладжана на шайби
500 г кайма
1 глава лук на ситно
1 с.л. доматен сок
2 домата обелени, на малки кубчета
1 ч.ч. домати пасирани
1 червена чушка на малки кубчета
3 скилидки чесън на ситно
сол, черен пипер, риган
2-3 стръка магданоз
2 стръка див лук
1 дафинов лист
олио

Начин на приготвяне:
Патладжаните се посоляват и се оставят да се отцедят 40 минути. Каймата се омесва с половината лук, сол и 1 с.л. доматен сок. В тиган се приготвя сосът като се запържва останалият лук в олио заедно с дафиновия лист. Прибавят се доматите и чушката, разбърква се и се задушава 7-8 минути. Добавят се пасираните домати, сол, черен пипер, риган, чесън, магданоз и се оставя да ври на бавен огън, докато се сгъсти. Подреждаме патладжаните в намазнена тава като помежду им слагаме по 2 с.л. от каймата. Отгоре заливаме със соса и печем във фурната на 180-200 градуса за 40-45 минути.

 

Имамбаялдъ по манастирски

Необходими продукти:
5 патладжана – големи
4 глави кромид лук
1 глава чесън (поне 10 скилидки)
5 червени домата
зехтин или олио
1 връзка магданоз
сол, червен пипер, кимион, черен пипер

Начин на приготвяне:
Измиваме патладжаните и белим кората. Режем ги на половини по дължина. Посоляваме ги и ги оставяме да се отцедят. След 3-4 часа ги измиваме и оставяме върху кърпа или кухненска хартия да се доотцедят добре. Сгорещяваме мазнината в тиган и изпържваме изцедените патладжани от двете страни. Нареждаме ги в тава. Нарязваме на ситно лука и чесъна, заедно с подправките. Смиламе или минаваме на ренде червените домати. Двата вида лук се задушават в мазнина. Прибавяме смлените домати и подправките. Задушаваме още малко. С тази смес се заливат наредените в тавата патладжани и се слагат в загрята на 180 градуса фурна. Пекат се около 40 минути.

 

Резултат с изображение за патладжани пармиджаноПатладжани пармиджано

Необходими продукти:
1,5 кг патладжани
800 г домати, ситно нарязани
300 г настърган пармезан
300 г моцарела
2 скилидки чесън
1 вр. пресен босилек
2 с.л. зехтин
сол, черен пипер
олио за пържене

Начин на приготвяне:
Нарежете патладжаните на филии, посолете ги обилно и оставете 20 минути да се отцедят от горчивината. След това ги облейте с вода и подсушете хубаво. Сгорещете олиото в дълбок тиган и запържете скилидките чесън. Щом се запържат, отстранете от тигана и добавете вътре доматите, посолете и прибавете малко пипер. Оставете да се задушават 10-ина минути на умерен котлон. В друг тиган сгорещете още мазнина и запържете патладжаните, като готовите отцеждайте върху салфетка. Вземете тава и на дъното излейте слой доматен сос, отгоре слой от патладжани и отново от соса. Посипете с нарязан босилек, парчета моцарела и наръсете с пармезан. Редете до изчерпване на съставките. Сложете ястието да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути. Поднесете леко охладено.

 

Кюфтета в патладжан

Необходими продукти:
6-7 дълги патладжана (около 20 см)
растителна мазнина за пържене
2 зелени чушки
1-2 домата
12 клечки за зъби

За кюфтетата:
400 г кайма
1 средна глава лук
1 яйце
1 скилидка чесън
3 с.л. галета
по 1/2 ч.л. черен пипер, червен лют пипер и кимион
сол

За соса:
1,5 ч.ч. вода
1 ч.л. паста от чушки
1 ч.л. доматено пюре

Начин на приготвяне:
Нарежете патладжаните на ивици по дължина с ширина 1 см. Сложете ги в купа, поръсете обилно със сол и залейте с вода. Оставете така за 15-20 минути, за да се премахне горчивината им. Отгоре притиснете с чиния, за да не изплуват на повърхността. Направете кюфтета от каймата, смесвайки я с останалите посочени продукти и подправките. Сложете я в хладилника. Отцедете патладжаните и ги залейте с чиста вода. Обърнете ги няколко пъти, след това я отцедете и подсушете ивиците, за да не пръска мазнината при пърженето. Изпържете патладжаните на среден огън от двете страни, подредете ги върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина. В същата мазнина изпържете и кюфтенцата, докато се зачервят (по 2-3 минути от всяка страна). Сложете ги в чиния и оставете да изстиват. Нарежете чушките на парчета с размер около 5 см. Доматите разрежете също на парчета. Включете фурната да загрява до 200-220 градуса. Следва „сглобяването“ на ястието. Сложете две ивици патладжан кръстообразно, в средата поставете кюфте. Затворете, сложете парче чушка, резен домат и прокарайте вертикално една клечка за зъби в кюфтето, за да се закрепят всички продукти. Подредете в тава. Разтворете в малка купа доматеното пюре и пастата от чушки с водата, сложете малко сол. Получения сос излейте на дъното на тавата и поставете ястието във фурната за 20-25 минути.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.