Пенсията от НОИ намалява до 25%

Не насърчаваме всеки да си прехвърли парите в НОИ, заяви министър Деница Сачева.

Увеличават поетапно срока за прехвърляне на парите от частния фонд

Не е нужна промяна в бюджета на ДОО 

Процентът на редукция расте всяка година до 2037 г.

Държавната пенсия ще се намалява с 25 на сто за хората, които ще се пенсионират през 2037 г. и ще получават пари и от втория стълб.

Ще се направи прогресивна скала, в която процентът на намаление на пенсията от НОИ ще започне от под 10% за първите пенсионери, получаващи пари и от частните фондове, и ще стигне до 24-25% през 2037 г. Това съобщи социалният министър Деница Сачева. Досега коефициентът на редукция и за първите пенсионери беше 20 на сто. “Този коефициент към момента беше несправедлив. Изчисленията на НОИ показват, че може да е под 10%, но НОИ ще покаже колко точно ще бъде”, допълни Сачева. Както “Труд” писа идеята е за първите пенсионери догодина намалението на държавната пенсия да бъде с 9 на сто.

При определянето му е взет предвид както периодът, в който беше прекратена дотацията от 12% от държавата, така и периодът, в който хората не са се осигурявали в универсален пенсионен фонд, допълни социалният министър. Тя напомни, че предстои първите пенсионери с две пенсии да бъдат 17 000 жени догодина, и тъй като бройката не е голяма, няма да е нужна промяна в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Стъпаловидно ще нараства и срокът, в който хората имат право да прехвърлят партидите си от частните фондове в НОИ, допълни Сачева. Тези, които им предстои най-скоро да се пенсионират, ще могат да направят това една година преди пенсия. Така до 2037 г. ще се въведе правилото за 5 години срок за прехвърляне на парите в НОИ преди датата на пенсиониране, допълни Сачева. Първите, пропуснали 5-годишния срок, ще могат да направят това от 1 януари до 30 юни 2021 година. Това е индивидуален избор, не насърчаваме всеки да го прави, уточни тя.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари