Петролното производство на Рияд снижено двойно

Една от рафинериите на „Арамко”

След нападението срещу рафинериите на „Арамко” през уикенда

Цените скачат, САЩ отвориха стратегическите си резерви

Иран отхвърли американските обвинения

Цените на петрола на световните пазари се очаква да започнат рязко да растат с отварянето им днес, след нападението срещу двете най-големи петролни рафинерия на Саудитска Арабия в събота, което снижи наполовина всекидневната продукция на страната, предадоха световните агенции. Официално подкрепяните от Иран бунтовници от племето Хути в Йемен, които от години се сражават срещу водената от Рияд арабска коалиция за контрол над страната поеха отговорността за „широкомащабната операция с участието на 10 дронове срещу съоръженията” на държавната компания „Арамко”.

Според някои експерти цената на черното злато може да скочи с 5 до 10 долара при отварянето на пазарите днес, докато според други до края на деня стойността може да достигне до 100 долара, при официална цена за сорта „Брент” в петък от 60,22 долара за барел. След нападението срещу двете най-големи съоръжения за преработка на енергийни суровини в Саудитска Арабия, страната обяви, че дневното є производство на петрол е спаднало с 5,7 млн. барела, докато това на природен газ с 2 млрд. кубически метра.

Рияд и Вашингтон веднага обвиниха Иран за нападението, настоявайки че то не е било извършено от територията на Йемен, докато Техеран отхвърли твърденията като „абсурдни”.

САЩ от своя страна обявиха че отварят част от стратегическите си петролни резерви, за да имат готовност да компенсират възможен недостиг.

Коментари

Задължително поле