Пиарът на Иванчева става кмет на "Младост" от утре

Столичният общински съвет трябва да посочи нов временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“ на заседанието си утре. Това съобщи председателят на СОС Елен Герджиков, след провелият се на „Московска“ 33 Правен съвет.

Според Герджиков СОС трябва да се намеси, защото вече изтича предизвестието за напускане на Владимир Клисуров, който ръководи района в отсъствието на арестуваната за подкуп в особено големи размери Десислава Иванчева.

Правото на избор според закона е сред действащите заместник-кметове, сред които е и Клисуров.

„Нямаме пълната информация какви действия са предприети и кои в момента са легалните зам.-кметове", каза Герджиков.

Заместващият кмет Клисуров и зам.-кметът Петър Кърджиков, доскорошен пиар на Иванчева, трябва днес, до 17.00 ч, да предоставят на общинския съвет списък. В него трябва да посочват кои са действащите зам.-кметове в района и с какви документи са назначени. Ако това не се случи, утре съветът няма да има база, на която да избере кой да управлява "Младост".

„Ако списъкът е празен, законът не ни казва какво правим след това“, каза Герджиков. И добави: „Изводът ми е, че хаосът в "Младост" се задълбочава. Ситуацията е тревожна- тотален безпорядък. За да си изясним тази ситуация и да видим как Столичния общински съвет може отново да влезе в ролята си, за да предотврати административния вакуум и да продължат да се реализират проектите там, инициирах днес разширен правен съвет“.

Герджиков обясни, че на заседанието са присъствали всички членове на Председателския съвет на СОС, общински съветници, представители на администрацията на Столична община, хора от Министерството на правосъдието, на социалното министерство, на Инспекцията по труда, на Националното сдружение на общините и водещи специалисти по административно и трудово право. Именно на този съвет се е стигнало до решение за изборът на заместващ кмета на район „Младост“ да бъде взет от СОС утре.

Петър КърджиловДругият извод, до който е стигнал Правният съвет е, че след избирането на Владимир Клисуров за изпълняващ длъжността на Иванчева, актовете, които тя е издавала са, нелегитимни и нищожни. Това означава, че действията й по назначаване и уволняване на зам.-кметове са легитимни, само ако са осъществени с подписа на Клисуров. Междувременно той е издал заповед за назначаването на Петър Кърджилов (на снимката) за зам.-кмет в района. Така, според Герджиков, Клисуров изразява волята си кой иска да е неговият наследник, който да управлява временно района. Не е ясно каква е съдбата на другия заместник Румен Русев, който бе уволнен от Иванчева. Ако Кклисуров не е е подписал такава заповед, Русев още е на поста си.

Така, най-вероятното развитие на ситуацията в "Младост" е доскорошният пиар на Десислава Иванчева - Петър Кърджилов, да заеме нейното място, след като Владимир Клисуров напусне след няколко дни.

Както "Труд" писа, Кърджилов е сред най-върлите защитници на арестуваната кметица, въпреки че публичните му изяви се определят от журналисти и анализатори като "неадекватни".

През есента на миналата година Петър Кърджилов бе изгонен като пиар на БАН, след като забърка скандал - пусна своя позиция от името на Академията.

Коментари

Задължително поле