Пипи Дългото чорапче - НепорЕснала

Вече е политкоректна

В „Книга за Пипи Дългото чорапче”, издадена в Швеция преди 5 г. за 70-годишния юбилей, бащата на Пипи е вече не е негърски крал, а крал на Южното море. „Авторката никога не би се съгласила някой от обкръжението на Пипи да обижда децата," пояснява дъщерята на Линдгрен Карин Нюман. Но дали в такъв случай дали обитателите на остров Корекоредут трябва да изпращат капитан Дългия чорап с възгласите: „Усамкора, кусомкара” („Винаги си добре дошъл, дебели бели вожде!”), което пък е проява на бял расизъм и предразсъдъци срещу хората със свръхтегло?

Един от най-големите фармацевти, хуманисти и душеведи в човешката литература днес навършва 75 г. Говорим, разбира се, за великия нещотърсач, откривателката на спунк, дресьорката на крадци, вбесителката на аптюкари, учителки и представители на властите - нейно великолепие негърската принцеса Пипи Дългото чорапче.

Хайде, хапчета чудесни, никога да не поресна! И тралала, хопсала: Пипи Дългото чорапче е завинаги на девет. Поколения от цял свят, макар и вече отдавна пораснали, все още могат да изрецитират цялото й име: Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче, дъщеря на капитан Ефраим Дългия чорап, някога страшилище на моретата, а понастоящем негърски крал.

9-годишната червенокоса напаст точно днес навършва 75 г. На 21 май 1945 г. писателката Астрид Линдгрен подарява на дъщеря си Карин първия ръкопис за приключенията на това изумително силно, странно, непокорно, палаво, забавно, невъзпитано, но щедро и добросърдечно момиченце.

Историята обитателката на вила Вилекула и нейните четирима приятели - съседските деца Томи и Аника, маймунката господин Нелсон и коня, е обиколила вече неколкократно света. Книгите за Пипи са преведени на 70 езика. От тях са продадени повече от 60 милиона екземпляра. Появата й е определена за най-важното културно събитие в Швеция за последните 150 г. през 2014 г. Всъщност, не всички одобряват непобедимата и неустоимо чаровна луничава Пипи. Някои я наричат антигероиня. Според тях в книгите за луничавото момиченце липсата на педагогичност. Те смятат, че подобни непослушни момиченца ще доведат до хаос в обществото.

Пипи може да вдигне врата, върху която са качени кон, четирима моряци и две деца, но пък си признава, че доста послъгва. „Седя си в моята самота и така се надлъгвам със себе си, че да ти е драго да ме слушаш...” Тя е наясно, че не бива така: „Да, много е грозно да се лъже. Но понякога забравям това, разбираш ли? Пък и как ще искаш от едно дете, чиято майка е ангел, а татко му - негърски крал, да казва винаги истината?”

Пипи е по-мъдра от най-мъдрия източен мъдрец. Съдете сами: „От много учене и най-здравият ум може да се съсипе,“ казва в първия си учебен ден, когато категорично отказва да учи „уморение”. „Да, времето си тече, а ние стареем. Наесен навършвам десет години и това означава, че най-хубавите ми години са минали,“ казва тя и това я подсеща че „големите хора никога не се забавляват. Имат само купища неприятни работи и глупави дрехи, и мазоли, и данък общоход. Освен това ги прихващат разни суеверия и щуротии.” 

А именно големите хора обичат да поставят етикети. На нея специално са прикачили много определения - че е феминистка икона, пацифист, борец за свобода срещу потисниците и за правата на децата, слабите и уязвимите. И това е така, защото в образа на щурата и често непоносима Пипи всеки вижда това, което му е близко до сърцето.

С кораба на баща си Пипи е обиколила света и така е почерпила безкрайно интересни знания за обичаите в различните държави. Тя знае, че в Египет всички хора ходят назад, в Индокитай пък - на ръцете си. А Белгийско Конго няма нито един човек, който да говори истината - „май съм поживяла повечко в Белгийско Конго.” В Америка държат децата си в канавките, за да ги каляват. „През зимата, естествено, замръзват в леда и само главите им се подават отгоре. Майките идват да им носят супа и кюфтета, тъй като децата не могат да се върнат за вечеря. Затова пък са здрави като камъчета! Честна дума!”

Пипи е изобретателка на люкарството срещу ковид-19. То всъщност е превъзходно универсално лекарство, което лекува всичко. Състои се от най-различни шишенца, купени от „аптюкаря”, част от които са за външно приложение, но Пипи въпреки това ги смеси, за да получи цяр „срещу коклюш, мехури по краката, болки в корема, червен вятър и ако случайно си напъхаш бобено зърно в носа и ей такива работи. Би било добре, ако с него може да се полират и мебели. Изобщо да бъде едно превъзходно люкарство.” Тя, Пипи, знае, че никога никаква болест няма да я стигне, понеже „щом сърцето е топло и бие както трябва, на човек не му става студено.” И не боледува.

Другото й фантастично фармацевтично откритие са граховите зърна-хапчета срещу порастване. След нея милиони деца напразно са опитвали от този цяр, напразно са гълтали грахчета и са рецитирали старателно стихчето с вълшебната думичка „поресна”. Уви, те вече са големи и четат на децата си историята за дръзкото червенокосо момиче. Само Пипи остана на девет.

Учебник по демократичност

Пипи персонифицира едновременно свободата на духа и стремежа към нея, използва провокацията, иронията като ефективни оръжия срещу еснафщината, лицемерието, корупцията, непочтеността... И съвсем естествено тъкмо еснафите, лицемерите, корумпираните, жестоките и непочтени хора я усещат като опасен противник, опитват се да я дискредитират, да я отстранят от пътя си. Напразно, разбира се, за голяма радост на децата, чиято преданост към героинята на Астрид Линдгрен винаги е била и нейната най-надеждна закрила... Книгата за Пипи е всъщност един вид учебник по демократичност.

Вера Ганчева, преводач на книгите за Пипи

С нея чувствам, че всичко е възможно

Всеки ден, прекаран в света на Пипи, беше ден на приключения, бой с пирати, корабни пътешествия. Пипи ме караше да чувствам, че на света няма нищо невъзможно, стига човек да се реши, достатъчно силно да го поиска.

Дру Баримор, актриса

Бях обсебена от нея

Винаги съм се възхищавала на момичетата, които приличат на Пипи Дългото чорапче. Бях обсебена от тази героиня. Тя е хладнокръвна и силна, наказва лошите, но без злоба или отмъстителност. Побеждава мъжете, без да е мъжемразка. Винаги ми е била пример в живота. Затова и кучето ми се казва Пипи.

Дженифър Лорънс, актриса

И аз обичах да си измислям

Като дете, подобно на Пипи, много обичах да послъгвам. Даже в училище разказвах, че си имам маймунка у дома. Но се чувствам по-близка до Аника.

Антоанета Добрева-Нети, певица

 

Коментари

Задължително поле