Питерситът - кристал за магии

Дете на гръмотевиците

Единствените мини са в Намибия и Китай

Хиляди художници, опиянени от вихрените шарки на питерсита, са опитали да запечатат върху платното причудливия му рисунък. От снимка е почти невъзможно да се придобие представа за фантастичната игра на светлината, която разпалва копринени отблясъци по повърхността му. Наричат питерсита “гръмотевичен камък”, защото, според вярванията, предпазва от бури и крушения. Но тайнствената му сила е в това че пробужда шестото чувство. Гадатели и магове правят всичко възможно, за да се сдобият с този толкова рядък вълшебен кристал.

[modula id="3370736"]

Наричат го “гръмотевичен камък”, защото се смята че дава закрила при гръмотевични бури. Питерситът е необикновено красив с копринените си отблясъци, заради които го бъркат със соколовото око. Ивиците синьо, златно и червено сякаш са били разбъркани върху палитрата на художник и замръзнали завинаги в кварцовата си матрица. Напомнят на рисунка на далечна планета, над чиято повърхност бесуват ветрове и урагани. Тази заключена в камъка енергия го прави уникален талисман за хора, изпаднали в житейска криза или безизходица. Питерситът размества застоялите пластове, разчиства съзнанието ни от блокажи, стари травми и предразсъдъци, наелектризира ума, въображението и ясновидското прозрение.

В света има само две находища на питерсит - първото е в Намибия. Открито е през 1962 г. от намибийския търговец с минерали Сид Питерс. След регистрацията на новия камък Намибия налага ембарго върху износа, от което цените му скачат до небето. Второто световно находище е в китайската провинция Хунан. През 1997 г. на пазара се появяват забележителни синкави и златисти образци с произход Китай. За съжаление в днешно време китайската мина е изчерпана и запълнена с вода.

Не е соколово око

Камъкът е с твърдост 6,5-7 по десетстепенната скала на Моос. Той е вид халцедон и съответно основният му химически състав е силициев диоксид. Плод е на бурни геоложки процеси, при които жили с различен състав са били огънати, притиснати, дори разкъсвани в недрата на Земята, отново споени в последващо уплътняване и вторично запълване и кристализация. Погрешно е да го наричаме соколово или тигрово око.

Тези два камъка са макрокристалинен кварц, за разлика от халцедоните, които са с микрокристалинна структура. Проблясъкът на соколовото и тигровото око е в права линия, докато на питерсита е абстрактен, хаотичен.

Палитрата на питерсита

Хиляди художници се опитват да имитират екстравагантната палитра на питерсита. Той може да е син, златист или червен, като един камък може да пламти във всички тези цветове, а друг - да нашарен, но само в една гама. Синьото е по-рядък цвят, неговите нюанси варират от бледосин до тъмен полунощен оттенък.

Златното сияе с дълбока и богата светлина, понякога стигаща до огненочервено. Най-качествените питерсити са многоцветни - в различни нюанси на синьо, златисто и червено и с голяма иридесценция. Всички цветови вариации са покрити сякаш с вълшебна ципа от великолепни, зашеметяващи отблясъци - ярко и копринено трептене на светлината, плаващо по повърхността на камъка, когато се гледа от различни страни.

Укротява тийнейджъри

Смята се, че има ефект върху ендокринната система, подобрява метаболизма, и стабилизира кръвното налягане. При редовно носене засилва паметта. Гръмотевичният камък, поставен в златен обков, помага при депресивни състояния, а в сребърен - действа като защитен амулет. И още ни дава:

- концентрация и експедитивност;

- волята да не отлагаме днешната работа за утре;

- отваря съзнанието и понеже същевременно насочва вниманието ни върху важните неща, е страхотно ефективен при медитация и духовна работа;

- пази в бури и опасности. Може да го поставите до дърво или растение, което гледате на открито, за да го предпазите от гръмотевици и градушка. Хубаво е да имате питерсит и в колата си;

- спасява при домашни скандали и драми в работата;

- укротява тийнейджъри. С негова помощ те ще преминат по-леко през хормоналните бури и драмите на пубертета.

Питерситът е отличен талисман за преподаватели и хора, ангажирани с обществена дейност. Той помага за развитието на ораторски умения, като създава атмосфера на доверие около собственика си.

Телепатия и разтърсващи видения

Той “заземява” физическото тяло, но не към Земята, а към етерното ни тяло. Стимулира Третото око и епифизата и предизвиква разтърсващи духовни видения и телепатични прозрения. Действа като допинг за специалното “зрение” на ясновидците. Активира и Трета чакра - чакрата на слънчевия сплит, с което дава сила на волята и възможност да постигнем набелязаните цели. Разпръсва илюзорното усещане за самота.

Премахва блокажите и разсейва объркването, освобождава ни от натрапени чужди истини в миналото (например от родител, учител или друга авторитетна фигура) и ни дава възможност да се излекуваме от болестите, които ни връхлитат, когато се откажем и не следваме личния си път. Свързва ни с вътрешния ни водач, помага ни да разпознаваме безпогрешно истината от лъжата в думите на хората. Може да ни освободи от клетви и обещания, дадени в предишни животи. Дълбоко прочиства аурата на всички нива и действа като ускорител при духовни пътешествия, особено при четене на акашовите записи, когато се опитваме да научим истината за предишните си прераждания.

При медитация с движение работи с тялото и помага бързо да преминем в много високо състояние на променено съзнание. Питерситът ни носи всекидневно осъзнаване на духовния аспект на живота, напомня ни, че сме духовни същества, пътешестващи в този материален свят.

 

Прекадява се с босилек

Най-мощно действа при буря

Врачува се в събота или четвъртък

Повечето кристали трябва периодично да се прочистват, тъй като поемат голяма част от негативната енергия около нас и по този начин ни предпазват. За да прочистите и заредите питерсита, изнесете го навън по време на гръмотевична буря, съветва литотерапевтът и автор на книги за кристалите Адам Баралет. В бурята качествата му се усилват. Тъкмо това е и най-доброто време за работа с питерсит. Ако пък бурята се падне в четвъртък или събота (денят на Юпитер е четвъртък, а Сатурн управлява събота - това са двете планети, които се свързват с питерсита), тогава работата ви ще е двойно по-плодотворна.

Друг начин за прочистване е да се прекади. Босилекът е билката, с която питерситът се сработва най-добре. Няколко стръка се завързват с памучен конец на стегнат сноп и така се изсушават. Докато прекадявате питерсита с дим от босилек трябва да се концентрирате върху намерението си да го очистите от негативни енергии и вибрации.

Хармонизира се с молдавит, калцит, сколецит, тигрово око, соколово око, лабрадорит, тектит, джет и пясъчен камък.

 

Ментето

С произход от Русия - такова животно няма

“Естествен руски питерсит” е обявил продавач в един от големите сайтове за търговия, очевидно подведен от името на камъка. Когато знаем, че в днешно време питерсит се добива единствено в Намибия и по света съществуват само две места, откъдето може да произхожда този кристал - второто е китайската провинция Хунан - няма как да паднем в такъв плиткоумен капан.

Възможно е да се различи на око изкуствен от естествен питерсит, тъй като е трудно да се пресъздаде играта на светлината и резките очертания на шарките му, но по снимка от сайт човек може да се обърка. За по-сигурно купувайте само от утвърдените магазини. Те държат на реномето си и проверяват със специална апаратура камъните, преди да ги предложат на купувача.

 

Мрази жегата

И тънка драскотина бие на очи

Питерситът е издържлив камък с твърдост 6,5-7 по скалата на Моос. Пищните му, контрастиращи цветове и омайващите копринени отблясъци го правят изключително желан ювелирен материал, особено когато в един и същи камък се съчетават меднозлатисти и яркосини нюанси. Въпреки това, ако избирате бижу с питерсит за подарък, трябва да имате предвид, че не е стандартният скъпоценен или полускъпоценен камък. Уверете се, че човекът, за когото го купувате, би оценил разкошното бижу по красота, а не заради престижа или цената му.

Заради добрата си твърдост питерситът се поддържа лесно. Не бива да го почиствате с ултразвук и агресивни химикали, но може да го миете с мек сапун или веро. Уверете се, че е добре изплакнат, преди да го попиете с мека кърпа.

Трябва да използвате хладка вода, защото от високите температури цветовете му може да се променят. По същата причина не бива да го излагате продължително на жежко слънце. Съхранявайте го в отделна кутийка или кесийка на тъмно и прохладно място.

Не го носете при обстоятелства, в които очаквате че може да се издраска. Дори миниатюрна драскотина ще се вижда, заради отблясъците, подобни на ефекта котешко око.

 

Астролозите се маят

За Стрелец ли си, за Риби ли

Тъй като се асоциира с планетите Юпитер и Сатурн, може да се каже, че е камък на Стрелец, Риби и Козирог и Водолей. Въпреки това до този момент няма никакви сведения питерситът да въздейства на даден зодиакален знак по-добре, отколкото на останалите. Като талисман гръмотевичният камък е подходящ за абсолютно всички знаци. Този камък не може да нанесе вреда на притежателя си по никакъв начин. Той защитава, дава кураж и воля и дарява прозрение. Той е нашата връзка с Твореца. При собственик с лоши намерения магията на питерсита просто няма да подейства.

 

 

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Задължително поле