Питър Джаксън - Let It Be!

Докъде стигнахме! Да очакваме документален филм с настървение, каквото може да присъства само при предстояща премиера на “Звездни войни” и “Властелинът на пръстените”. Всъщност някой предполагал ли е, че нещо може да засенчи сагата за джедаите, преди да се бяха появили хобитите на Питър Джаксън (по Дж. Р. Р. Толкин). Е, точно Джаксън се е захванал с документален филм, който милиони хора по света очакват (вярно от по-старото поколение) - “The Beatles: Get Back” (“Бийътълс: Върни се).

За първи път от години думата “лента” подхожда на един филм, така както нова магистрала на обувките на Бойко Борисов. След дигитализиацията на кино индустрията, да се снима на филмова лента бе и е каприз, режисьорска прищявка, но не и професионален бизнес. Новозеландският режисьор обаче ще се къпе в море от лента. Той е получил правата и достъп до 56 часа суров материал - невиждан досега филмов и видео-архив, в който Джон, Пол, Джордж и Ринго - четиримата от легендарната ливърпулска група “Бийтълс” са около 28-29-годишни и работят по албума “Let It Be”! 

В специално обръщение в ютюб, режисьорът се извинява, че заради пандемията, премиерата на филма се отлага за догодина. Той разкрива, че зрителите е трябвало да видят любимците на няколко поколения 50 години след излизането на последния албум но групата, но... вирус. Сега може всичко ще бъде готово през март, а съобщение на Пол Макартни в туитър подсказва, че ще можем да гледаме документалния монумент някъде през август догодина.

“За щастие в Нова Зеландия пандемията е под контрол, което ни позволява да стоим в монтажната, без да се страхуваме от зараза”, казва Питър Джаксън.

Историята около “Върни се” ще се основава на подготовката на един от най-великите албуми за всички времена - “Let It Be” от 1970 г. Ще бъдат използвани кадри, отпаднали от монтажа на едноименния документален филм на Майкъл Лнидзи-Хог, който печели Оскар и Грами за оригинална песен. Познайте коя! 
Питър Джаксън обаче иска да покаже една много по по-слънчева визия за разпадането на Бийтълс. Както казва Ринго Стар в специално съобщение: “Имаше часове и часове, в които просто се смеехме и пускахме музика, съвсем не както във версията, която излезе. Имаше много радост и мисля, че Питър ще покаже това. Тази версия ще бъде много по-спокойна и любяща, както всъщност беше.”

Краят на великата група, за който цялото човечество обвинява невинната японка Йоко Оно, се случва през есента на 1969 и пролетта на 1970. Тогава Джон Ленън уведомява останалите членове на групата, че напуска, но никой не може да предполага дали това решение е окончателно. На 10 април 1970-а Пол Маккартни пуска прессъобщение, че повече няма да работи с групата, а “Let It Be” излиза на 8 май 1970. И вече нищо в света на музиката няма да бъде същото... докато не се появи Майкъл Джексън, а след това и Мадона, и... Джъстин?
Защо точно Питър Джаксън? Защото може би е най-добрият разказвач на приказки. В класациите пред него слагат единствено Стивън Спилбърг. След феноменалните поредици за хобитите - “Властелинът на пръстените” и “Хобит”, след “Кинг Конг”, Питър Джаксън се зае с документалистиката. Неговият “Те не ще остареят” (They Shall Not Grow Old) е уникален документ за Първата световна война, в който се използват архивни записи от гласовете на войници от фронта, никога не излъчвани, покрити с дигитално реставрирани кино ленти.

Питър Джаксън е роден в Нова Зеландия през 1961 г. Той е малко хлапе, когато му подаряват Супер 8 филмова камера. Прави го негова приятелка, която видяла, че снима прекрасни фотоси, решила, че може да стане и добър кинооператор.

Осемгодишният Питър незабавно грабва подаръка, за да направи подарък на човечеството със собствената си работа. Още тогава той измисля всякакви трикове, които да заместят специалните ефекти. Например стреля с пистолет, но за да има проблясък, на контражур пробива някаква плака и така се появява светлина.
Участва в училищни конкурси, финансирани от държавата, но така и не печели. Пробивът идва с великолепната пародия “Лош вкус” (Bad Taste, 1987). Той го започва на шега, с камера за 250 долара, играе сам някои от ролите, а в други се включват приятели. Снима го през уикендите и се разнася слуха за тази брутална хорър-комедия. Тогава държавата му отпуска пари. Историята наистина е гротеска - Извънземни, които имат верига за бързо хранене с човешко месо, отвличат едно село за доставки. И започва хорър-екшън.

След успеха на Bad Taste, Джаксън получава признание и вратата към славата и богатството е отворена. Той се отказва от работата си в местния фотографски магазин и става известен режисьор на филми на ужасите, след успеха на първия си професионално създаден филм “Живите мъртви” (1992). Другото вече сме го гледали.

 

При него има любов

Очаквам с нетърпение този филм. Питър е велик режисьор и е страхотно да можем да видим отново всички материали, заснети толкова отдавна. По онова време в продължение на часове просто се забавлявахме, умирахме от смях и създавахме музика - и нямаше нищо общо с версията за тези записи, която после се появи в пространството. Имаше много радост и мисля, че Питър ще представи точно това.

Ринго Стар, музикант

 

В неговите филми има мисъл

Преди “Властелинът на пръстените” някои хора просто биха определили Питър Джаксън като режисьор на хорър филми. Но дори в тях има много мисъл. Преди време някой ме попита как открих Питър Джаксън и аз отвърнах: “Е, повдигнах косата му и той се появи.” (Джаксън е известен с неугледните си бурни коси, б. р.)

Кристофър Лий, актьор

 

Очаквам филма!

Питър Джаксън пусна ексклузивен поглед към предстоящия си документален филм “TheBeatles: Get Back”, за да могат феновете навсякъде да се насладят. Наистина го очаквам с нетърпение през август 2021 година, когато заедно ще отидем в киносалоните. Надявам се! 

Пол Макартни, музикант

 

Създава приказки

Всички знаят за Питър Джаксън, за филмите “Хобит” и “Властелинът на пръстените”, които се правеха в Нова Зеландия. Малцина обаче знаят, че това беше толкова дълъг период от живота ни - да живеем там, да създаваме нов живот, да се свързваме с нови приятели, които лично за мен остават за цял живот. Този свят, който създаде Питър не е само на екрана, но за нас е за цял живот. Създаде приказка дори на терен.

Люк Евънс, актор

Книга съпътства филма

Едновременно с премиерата на документалната лента на Питър Джаксън във всички книжарници ще се появи и книга със същото име - “The Beatles: Get Back”. Това ще бъдат 240 страници с ексклузивно съдържание. Под ексклузивно се има предвид абсолютно непознати текстове и снимки, включваща транскрибирани разговори с четиримата членове на ливърпулската банда по време на сесиите им за запис от 1969 г. Тя ще бъде редактирана от Джон Харис и ще бъде илюстрирана със стотици непубликувани снимки от Итън А. Ръсел и Линда Макартни (покойната съпруга на Пол Макартни, б. р.).

Коментари

Задължително поле