Повече българи с пенсия за стаж в чужбина

Най-много са работилите в Германия, Гърция и Испания

НОИ изплаща на 6812 души парите в чужбина

Все повече българи получават пенсии за стаж в чужбина. Близо 50 162-ма души у нас получават пари за старост, в които е отчетен и стаж за работа зад граница, показват данните на Националния осигурителен институт за миналата година. За сравнение през 2016 г. техният брой е бил близо 34 хиляди, а през 2019 г. - 46 000.

От тях 13 729 човека през 2020 г. са живели извън България, а други 36 400 са харчили парите си у нас, показват още данните. Според европейските правила НОИ признава осигурителния стаж на българите, натрупан в страните от ЕС и в държави, с които страната ни има подписани спогодби, но не и осигурителният доход. Той има значение при отпускане на пенсия от държавата, в която се е осигурявал конкретен човек.

При определяне правото на пенсия на хора, имащи стаж и в друга държава членка на ЕС, освен в България, НОИ признава тези периоди и ги сумира с натрупаните у нас. След това отпуска пенсия само на базата на стажа и дохода, натрупан у нас.

Когато настъпи време да се подаде заявление за пенсия, кандидат пенсионерът трябва да го направи в страната, в която живее, или в тази, в която е работил за последно. В такъв случай тази държава е отговорна за обработката на заявлението му и за събирането на документите за пенсионните вноски от всички страни, в които е живял.

Ако никога не е работил в страната, в която понастоящем живее, кандидат пенсионерът трябва да подаде заявление пред съответните органи в страната, в която е работили за последно.

Най-много са пенсионерите, които са натрупали стаж в Германия - 8527, като в чужбина живеят близо 4000 от тях. За работа в Гърция пенсия взимат 7924 души, в Испания - 6846, а в Италия - 5618 човека. Има и такъв, който получава пенсия за стаж в Корея, а други 35 души взимат пенсия за работа в Люксембург.

НОИ изплаща на 6812 пенсионери парите в чужбина, като половината са в Германия, близо 900 човека живеят в Испания, а 456 - в Гърция. Други 6577 пенсионери пък получават чужди пенсии у нас. Най-вече това са руски пенсии, но има и от Украйна и Молдова.

Български изселници в Турция също получават парите си там със съдействието на НОИ. Такива са 14076 човека. Техните пенсии се отпускат съгласно Споразумение между двете страни, което не урежда отношенията в областта на социалното осигуряване между тях, а само начина на изплащане на пенсиите.

Вдигат линията на бедност

Линията на бедност у нас ще се пресмята по нова методика, реши правителството на заседанието си вчера. Така през следващата година тя ще стане 413 лева при 369 лева през тази.

Методологията, по която вече ще се определя прагът на бедност в България, ще се уеднакви с използваната в изследването на Евростат „Статистика на доходите и условията на живот”. Този метод се използва и във всички национални стратегически и нормативни документи. Така промяната ще доведе до използването на единен показател както за определяне на линията на бедност за страната, така и за всички национални политики в социалната област и документи на ЕК, свързани с бедността и социалното включване, посочват от Министерски съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика