Повторна проверка не откри улики за умишлен взрив в блока във Варна

Повторният оглед в блок 302 в квартал "Владислав Варненчик", където при експлозия загинаха двама души, не е установил улики за умишлен взрив. Огледът ще продължи и утре - това съобщи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, предаде БНР.

Утре ще бъде поискана помощ и от сметопочистващите фирми. Засега на мястото са следователи от Варна и екип на ДОТИ.

"Не може да се каже на този етап дали е умишлено или по непредпазливост деянието. Назначена и химическа експертиза, която има предмет да изследва всичките находки, които са иззети при първоначалния оглед , за установяване на наличие на такива вещества. Днес ще бъдат предоставени и пробите от „Съдебна медицина“, където се извършва аутопсията на двата трупа, които са намерени на място. Не сме наясно все още кое е първичното - дали взривът и в последствие е последвал пожар или първоначално е имало пожар, в резултат на което е последвал и взривът. Няма очевидци, които да потвърдят какво е било състоянието преди самия взрив".

По случая вече са назначени няколко експертизи, резултатите от които ще бъдат оповестени до седмица. Една от експертизите е биологична, изпращат се ДНК проби в химическа лаборатория в Бургас, за да се види дали е имало взривно вещество и няколко технически експертизи. Преди повторния оглед Красимир Конов посочи, че няма данни в жилището и в жилищните помещения да са били съхранявани взривни вещества и оръжейни боеприпаси.

Издирването на бившия полицай Веселин Димитров също продължава, защото все още не е ясно дали второто тяло, намерено в единия от апартаментите на четвъртия етаж в блок 302, е неговото.

Разпитани са нови свидетели, включително и жената, с която на семейни начала е живял Веселин Димитров, който е бил уволнен през 1995 година от Криминална полиция заради доказана корупция. Тя е казала, че поради многократни случаи на насилие е била настанена в кризисен център, но той не е споделил с нея, нито я е заплашвал с взривяване.

При конструктивно обследване на сградата на блока ще стане ясно дали има някаква опасност за хората и дали е необходимо те да бъдат настанени в общински жилища. Вчера в общинско жилище беше настанено първото семейство, останало без дом заради трайни последици от взрива, каза Таня Василева, директор на Социалната дирекция:

"До момента само едно четиричленно домакинство е поискало от Общината да бъде настанено в общинско жилище и вчера това беше направено. Четиричленното домакинство беше настанено в общинско жилище, оборудвано и обзаведено с вещи от първа необходимост. На всички лица, пострадали от взрива, бихме могли да окажем психологическа подкрепа на семействата и на децата, оказана е първа медицинска помощ, можем да отпуснем и еднократна помощ на семействата".

Коментари

Задължително поле