Подготовката на сватбата - първо изпитание за влюбените

сватба

Младоженците залагат на тематични тържества

Времето от октомври до февруари може да се определи като “сезона на годежите”, според проучване, цитирано от американското сп. “Воуг”. Но след романтичното предложение следва едно от първите изпитания за любовта на годениците – подготовката на сватбата. Тя изисква внимателно планиране, обмисляне на детайлите и фин баланс между романтични илюзии и реални възможности.

Средната продължителност на браковете в България е 15 години. По данни на НСИ през 2016 г. у нас са регистрирани 26 800 юридически брака. Средната възраст на младоженците е 31 години, а на булките - 28 години. Годениците на тази възраст са типични представители на поколението Millennials (родени след 1980 година), които търсят нещо различно от сватбата в скучния ритуален дом.

Сватбите на плажа, на голф игрище, в планината или на лодка са отличен вариант младоженците и гостите им да се насладят на момента извън града.

Влюбените често искат да организират тематично тържество – с винтидж или етноелементи, на хавайска тема, или като приказка, излязла от страниците на романтична история. Целта е една – двойката и гостите им да се забавляват по неповторим начин, който да ги откъсне от забързания ритъм на града.

“Голямото разнообразие от нестандартни елементи, координацията им в цялостна концепция и работата с доставчици на различни услуги изисква много нерви и време. Хората предпочитат да се доверят на експерт в тази област, който би им спестил риска от недообмислени решения, които да провалят празника им”, казва Генка Беломачева от сватбена агенция “Кадифе”. Тя допълва, че работата є често включва и да напътства годениците, за да осъществят оптимално своите идеи.

През лятото рязката промяна на времето може да провали и най-добре обмислената сватба, затова агентът е този, който винаги има втори вариант. Професионалистът съветва младоженците и да не “импровизират”, когато работят по цялостна концепция. “Това е смисълът на плановете – да получите благоприятен резултат дори и при неблагоприятни обстоятелства”.

Импровизациите са табу, когато се организира сватба с чужденци, или на българи, които не живеят у нас.

“Специфичното при тези сватби е, че подготовката им започва понякога и година преди това, още повече ако има гости от чужбина, които задължително трябва да планират присъствието си”, пояснява сватбеният агент.

Експертът препоръчва на младоженците да се посъветват със специалист, за да избегнат клишетата, да предложат на гостите си подходящо меню и не на последно място, да им осигурят комфорт.

 

Съвети на агенти

Отделете поне 6 месеца за организацията

Винаги имайте план Б

Сватбените агенти съветват да отделите достатъчно време за подготовката на сватбата, която може да изисква и повече от 6 месеца. Ако не живеете постоянно в България или планирате брак с чужденец, проучете какви документи се изискват за това.

Когато ви предстои сватба с църковен или друг религиозен ритуал, съобразете и със съответните религиозни ограничения. Работата заедно по концепцията на тържеството и я следвайте с постоянство. Винаги мислете за план Б – той трябва да е точно толкова истински, колкото и план А. Ако работите със сватбен агент, не импровизирайте. Съгласувайте всички елементи и стъпки от подготовката.

Запомнете, че броят гости, които можете да си позволите, е равен на бюджета ви за празненството, разделен на куверта за един човек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл