Полша се готви за отпор при руска агресия

Договор с „Еърбъс“ за 50 хеликоптера бе разтрогнат

Новите войски за териториална отбрана ще наброяват 53 хиляди души цивилни граждани

Полша се готви за отпор на възможна руска агресия: модернизира въоръжените си сили и дори изгражда цивилна армия от доброволци. Ексцентричният военен министър Мачеревич е решен да засили възпиращия потенциал на страната.

Полското правителство е пред сключването на голяма оръжейна сделка. Като при това става дума не само за възможно най-качествената стока. “Полски работници ще участват в производството най-модерни хеликоптери”, каза министърът на отбраната Антони Мачеревич преди месец в полския Сейм. Три концерна били поканени да представят офертите си за 16 многофункционални бойни хеликоптера. Министърът тогава обяви, че срокът за подаването на офертите е до 13 март. Говорител на армията обаче съобщи, че този срок няма да бъде спазен, защото се налагало да се изчака офертата на една от фирмите до 27 март.

До сегашния търг се стигна, след като през есента на миналата година полското правителство изненадващо разтрогна договора с “Еърбъс” за закупуването на 50 хеликоптера. Тогава Варшава обясни, че европейският концерн не бил изпълнил свързаните с покупката изисквания за нови инвестиции в Полша. След анулирането на сделката френският производител беше толкова ядосан, че президентът Франсоа Оланд отмени планираната си официална визита в Полша.

Новият търг е за доставката на 16 хеликоптера. Нищо чудно да се окаже, че в състезанието този път участват само бившите конкуренти на “Еърбъс” - концерните “Леонардо” от Италия и “Локхийд Мартин” от САЩ, които имат свои фабрики в Южна Полша. Гарантирането на въпросните работни места беше едно от предизборните обещания на управляващата партия “Право и справедливост” (ПиС). Експерт от Варшава подозира, че в крайна сметка ще бъдат поръчани по осем хеликоптера на всяка от двете фирми. Дали тази бройка ще се окаже достатъчна и след 2019 година, когато голяма част от използваните в момента машини ще излязат от строя, не е ясно.

Засега Варшава не казва дали са били подадени три оферти, а опозицията обвинява управляващите в непрозрачност. “Разбира се, че някои детайли са поверителна информация и не бива да се разгласяват, но в случая не получаваме изобщо никаква информация”, казва за ДВ бившият министър на отбраната Томаш Семоняк.

Късният отказ от милиардната сделка с “Еърбъс” е само едно от многото други оспорвани решения на министър Мачеревич - например тоталната подмяна на ръководството на въоръжените сили. Министърът беше обявил, че иска да смени всички кадри от времето на комунизма. Само че си тръгнаха и някои важни генерали, които бяха натрупали ценен опит в Ирак и Афганистан - за радост на по-младите офицери, които получиха възможност за бързо израстване в кариерата. Освен това трябва да бъдат вдигнати заплатите на професионалните военни. А това ще създаде у тях чувството, че са лично задължени на министъра, твърдят критици.

Друга оспорвана мярка е започналото вече изграждане на нова бойна единица - тъй наречените Войски за териториална отбрана (ВТО). С тяхна помощ е предвидено да се засили отбранителният и сплашващ потенциал на полските въоръжени сили. Всичко това добре се вписва в сегашната тенденция.

ВТО ще наброяват 53 хиляди души цивилни граждани. Те ще са пряко подчинени на министъра на отбраната и ще изпълняват задачи при извънредни ситуации. Правителството отхвърля предположенията, че ВОТ могат да бъдат използвани и за потушаването на вътрешни размирици.

Кандидатите ще бъдат набирани както сред запасняците, така и сред неслужилите мъже и жени, които си имат друга основна професия.

Опозиционният политик Семоняк се съмнява доколко тази концепция е изпълнима. “Не ми става никак ясно как тази съботно-неделна армия ще бъде приведена в бойна готовност само след няколко кратки учения. Цялата работа мирише на пропагандна акция, която обаче ще закопае много пари. Много по-добре щеше да е да имаме между 10 и 15 хиляди нови професионални военнослужещи вместо тези 53 хиляди доброволци”, убеден е той.

Първите поделения на ВТО вече изникват по протежението на източната полска граница. За тях бяха поръчани 86 000 огнестрелни оръжия полско производство, войниците обаче няма да имат право да държат оръжието си у дома.

Според стратегическите планове териториалната отбрана ще се активира в случай на вражеско нападение или чужда окупация на полска територия. Тогава войските ще трябва да се бият “зад фронта” и ще представляват “възпиращ потенциал, чиято задача ще се състои и в това да организират общата съпротива срещу всеки нападател и окупатор”, казва шефът на ВТО генерал Виеслав Кукула.

Полската армия, която наброява 90 000 военнослужещи, беше сериозно модернизирана от 2000 г. насам. Закупена беше нова техника - 48 бойни самолета F-16, транспортни самолети CASA, бронирани автомобили Rosomak, самоходни гаубици Krab и ракети “земя-море”.

Полша поддържа и най-многочислените танкови войски в страните от ЕС. Към тях спадат 600 бойни танка, от които 240 са “Леопард”, закупени на старо от Германия и разположени в Долна Силезия. Една част от тази ударна мощ министър Мачеревич иска да разположи по източната граница на страната.

Политиците във Варшава са единодушни, че сигурността на Полша и на Европа днес е по-застрашена, отколкото преди 20 години. Безспорно е също така, че самоувереният министър Мачеревич, който е заместник-председател на партията на Качински ПиС, е втората най-влиятелна фигура сред управляващите. Неясно е обаче дали Мачеревич се ползва и с доверието на съюзниците на Полша в НАТО.

 

БГНЕС

Коментари

Задължително поле