Последният екшън герой

Култовият офроудър изкушава ценителите с големи възможности и по-ниски цени

Има коли, които са неподвластни на времето и модата. Една от тях е Jeep Wrangler – ненадминат офроудър и може би най-разпознаваемият модел в света. Този легендарен автомобил е винаги актуален с уникалната си комбинация от безкомпромисна проходимост, мощен двигател и автентичен американски дизайн. Той е последният екшън герой сред нароилите се „паркетни“ SUV-ове - винаги готов за приключения и изпитания, създаден да покорява природата, не да бъде в хармония с нея.

18-1b-6kol

Почитателите на ярката индивидуалност и огромните способности на Wrangler в момента имат шанс да се възползват от преходния период преди лансирането на следващата генерация на модела. За кратък срок в шоурума на марката се предлагат ограничен брой автомобили от настоящото поколение Wrangler JK с високо оборудване на много изгодна цена. Това са представители на най-успешната досега моделна линия на Wrangler, произведена в над 2,1 милиона екземпляра. Става дума за „най-американската” кола, според индекса American Made на портала cars.com, заслужила най-високата оценка на преките потребители въз основа на личните им впечатления.

110411_j_wranglerun09

За да бъде разбран добре този автомобил, трябва да се надникне назад в историята. Wrangler е директен наследник на военните джипове Willys MB, които помагат на съюзническите сили да спечелят Втората световна война и след това се превръщат в първите масови 4х4 модели. Неслучайно нарицателното „джип” идва от името на марката Jeep, натрупала близо 80-годишен опит в създаването на високопроходими коли със задвижване на четирите колела. Wrangler е „емблемата” на своята марка и носител на най-отличителните й качества. Те се набиват очи още от пръв поглед, а при постепенното опознаване на автомобила водачът разкрива големия му потенциал.

110411_j_wranglerun02

Отвън Wrangler изглежда като добре трениран атлет - пращи от мускули и сила. През годините той запазва характерния си дизайн – високо разположени кръгли фарове, внушителна радиаторна решетка от седем отделни сегмента, силно изпъкнали калници, изправено челно стъкло и ръбовата каросерия. Създаден по време на война, моделът е предназначен за експлоатация в най-тежки условия, затова е пословично издръжлив и проходим. Грубоватият външен вид афишира здравата техника, инсталирана в солидна и респектираща опаковка. Излъчването е силно и мъжкарско като остро щипещ афтършейв, като плътно малцово уиски или пура с наситен аромат.

18-1a-6kol

С всяко едно подобрение в хода на развитието на модела през годините, инженерите на Jeep добавят удобства и нови възможности. Актуалният Wrangler е подходящ и за гладкия асфалт, и за дълбоката кал. Истинската му сила е извън пътя, защото минава там, където човешки крак не може да стъпи, да не говорим за други автомобили. Те обикновено правят обратен завой, а Wrangler продължава уверено напред в пясъка, в камъните, в калта и във водата. Мощният дизелов двигател с работен обем 2,8 л изпраща към големите колела силата на 200 коня и максимален въртящ момент 460 Nm, наличен още от 1600 оборота. Тягата е предостатъчна за преодоляването на офроуд препятствия и за динамично пътуване по магистрала. Автоматичната скоростна кутия разтоварва водача от задължението да сменя предавките и му позволява да се концентрира изцяло върху работата с волана и педалите по горските баири.

110411_j_wranglerun01

Покривът и вратите могат да се свалят

Във Wranger се качваш в буквалния смисъл, а не сядаш и не потъваш в седалката, както при масовите SUV-ове. В офроудъра на Jeep  пасажерите са участници в екшъна, а не зрители. На таблото има солидна дръжка за пътуващия отпред, а позицията на седене отзад е по-висока и осигурява по-добра видимост.

18-2-6kol

Кабината е луксозно обзаведена с черен кожен салон. Всички компоненти в интериора – от ръкохватките на вратите, през стелките до превключвателите по таблото изглеждат като неразрушими. Това създава усещането, че пътниците се намират в изключително сигурно място, добре защитени от всякакви природни стихии. Естествено, Wrangler е перфектно водоизолиран, дори вариантите с подвижен покрив. Удобството на демонтиращите се покрив (твърд или мек) и врати дават възможност на собствениците на Wrangler да правят излети под открито небе и да са максимално близко до природата.

Върхова проходимост извън асфалта

Wrangler е най-силен там, където са слаби останалите автомобили – извън асфалта. Моделът е оборудван с всичко необходимо за преодоляване на тежки терени. Стандартният просвет е 26 см, а ъглите на проходимост са най-добри в сегмента на офроудърите. Корпусът и всички електрически възли са допълнително уплътнени за прекосяване на водни препятствия, а двигателят се захранва с въздух отвисоко. При замърсяване интериорът може да бъде измит. Предпазните метални кори под двигателя, трансмисията, раздатъчната кутия и резервоара позволяват на автомобила да преминава върху камъни и дървета, без да понася щети.

110411_j_wranglerun33

4х4 системата Command-Track осигурява еднакъв въртящ момент за всички колела за максимално сцепление върху хлъзгави повърхности и пресечени местности. Това е класическо и проверено във времето техническо решение, което функционира и при по-високи скорости. Активирането на режим 4х4 се извършва ръчно от водача. При нормални условия автомобилът няма нужда от две задвижващи оси и тягата се насочва към задния мост. За екстремен офроуд, също механично, се задейства функцията за понижаване на предавателното число, за да може при ниска скорост водачът да разполага с висок въртящ без нужда от повишаване на оборотите. Това е от полза и при теглене на ремарке или каравана извън асфалта. Потеглянето и спускането по стръмни наклони се улесняват от електронни системи. При потегляне, след като сте вдигнали крак от педала на спирачките, те остават активирани за кратко, за да имате време да подадете газ. При спускане задавате желаната ниска скорост и тя се поддържа постоянно, без да се налага да натискате спирачката.

2017 Jeep® Wrangler Rubicon Recon

Wrangler е оборудван и с модерна инфо-развлекателната система с цветен екран високо на конзолата, премиум аудио уредба, темпомат и всички необходими удобства, които потребителят очаква от един съвременен автомобил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили