По-високи сметки за ток заради жегите

От юли цената на тока беше повишена с близо 3 на сто.

Потреблението се увеличава, идват нови горещини

Износът на електроенергия се сви с 10 на сто

Пускайте щорите, за да пестите от климатик

По-високи сметки за ток за август ще платят потребителите заради горещото време. По данни на Електроенергийния системен оператор от началото на месеца най-висока е била консумацията на електроенергия на 9 август - 4672 мегавата. Подобни стойности обаче са отчетени и на 12 август (понеделник), като в 15 часа потреблението е стигнало 4646 мегавата.

Все пак стойностите са далеч от пика, който беше регистриран на 9 януари тази година, когато бяха отчетени 7 144 мегавата.

Очакванията на ЕСО са след жегите през последните дни потреблението да намалее и нови пикове да има към 20 и 22 август. Според синоптиците след кратко захлаждане, от събота времето ще се стабилизира и ще навлезем в дълъг период на топло и сухо време, който ще продължи следващите 10 до 15 дни.

По-високите сметки на ток ще дойдат и заради увеличението на цените от 1 юли. Средно за страната електроенергията поскъпна с 2,9 на сто.

От Електроенергийния системен оператор отчитат, че потреблението на електроенергия е нараснало с 1,52% от началото на август спрямо същия период на миналата година. В същото време производството се е свило с 0,23 на сто и възлиза на 27 260 922 метаватчаса. Близо 40 на сто от него идват от АЕЦ “Козлодуй”, а 28 на сто - от кондензационните ТЕЦ. Едва 9% от общия микс е делът на вецовете, а 12 на сто - на фотоволтаичните централи. Токът от топлофикациите е само 3,76%.

Намалява и износът на електроенергия, като от началото на август спадът е с 10,35 на сто спрямо август 2018 г. и възлиза на 3 611 407 мегаватчаса.

За да намалим сметката за ток, експертите съветват да не настройваме климатика на много ниска температура (например 18?С), за да охлади по-бързо. Най-добрият начин за охлаждане е поддържането на постоянна температура.

Пускането на щорите у дома през деня, ползването на уреди с по-висок енергиен клас и по-честото размразяване на хладилника също помагат да пестим ток.

Коментари

Задължително поле