Мачовете и спортът по телевизията днес, понеделник, 20 януари 2020

На 20 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 20.01.2020

Властелинът на екрана 100 г. от рождението на гения на киното Федерико Фелини

Предотвратиха опит за бягство от затвор край Амстердам

Филтрите за комини дават чист въздух на София Ефективността им е 80% и се усеща веднага. 100 устройства са спестили 1.5 тона вредни емисии за по-малко от година, предстои монтажът на общо 2000

Водата за Перник – без риск за София Вместо да източват язовира, ще захранват града

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 януари 2020

Емил Димитров: Да се прекара водата от „Мало Бучино“ до Перник е едно изключително голямо начинание

За демократите обвиненията срещу Тръмп са неоспорими Президентът играе голф във Флорида

Купуваме летни ваканции у нас с 40 на сто намаление

АТАКА с 5 въпроса към БСП за вота на недоверие

Тенис под дима от пожарите

Повече пари за реклама на наше вино в Китай Увеличават помощта само за бутилки със защитено наименование или произход

Путин се похвали с напредък по Либия Конференция в Берлин събра над 10 световни лидери

По празници трапезата е богато отрупана

Забравили сте си резервния стомах? Лошо, защото по празниците, които наближават, ще трябва да проявите чудеса от храброст на трапезата – като се почне с постните ястия на Бъдни вечер и се продължи с тежките софри на Коледа и Нова година, даже и по-нататък – на големите имени дни през януари. Не гледайте кантара, не си разваляйте настроението. Започнете отслабването, когато приключи зимата и вирусите си отидат.

 

Самоковски зелник с праз

Необходими продукти:
1 кг брашно
150 г сирене
5–6 стръка праз (1,5 кг)
250 г олио
250 г краве масло
500 мл кисело мляко
5 яйца
300–400 г сирене
1/2 ч.л. сол
1/2 кубче мая
1 с.л. оцет
2–3 с.л. мас за намазване
3–4 с.л. олио
2 яйца

Начин на приготвяне:
Тестото се приготвя по традиционния начин, като към пресятото брашно се прибавя солта, разбърква се и се прави кладенче. Наливат се разтворената в малко вода мая, оцетът и олиото. Замесва се тесто, покрива се с кърпа и се оставя да почине 1/2 час. Ситно накълцаният праз за плънката се задушава в 3–4 с.л. олио. Маслото се разтопява, прибавя се останалото количество олио и се разбърква, за да се смесят. Към запържения праз се прибавят 4–5 с.л. от сместа олио и масло. Добавят се разбитите яйца, натрошеното сирене и половината от киселото мляко и се разбърква. Плънката за рулата се приготвя, като към разбитите яйца се слага натрошеното сирене и хубаво се разбърква. Втасалото тесто се разделя на 9 равни части. Всяка от тях се разточва в кръгла форма с големината на чаена чинийка. Осем от топчетата се мажат със свинска мас и се налагат 2 по 2. Три от получените четири двойки малки питки отново се разточват на много тънка кора. Всяка от тях се поръсва обилно с маслената смес, останалото количество сирене и яйца и се завиват на руло. Четвъртата от двойките кори се разточва в кръгла форма, по-голяма от тавата за печене. Поставя се върху тавата така, че краищата й да висят навън поне 4 пръста, и се поръсва обилно с маслената смес. В центъра й се изсипва запръжката от праз, така че до ръба на тавата да останат 3–4 пръста разстояние. Последната топка тесто се разточва с големината на поставената в средата плънка. С нея се покрива плънката, прищипва се, за да не изтече, и се поръсва обилно с маслената смес. Разстоянието до ръба на тавата се запълва с навитите преди това рула. С кората, която излиза извън тавата, се покриват рулата, поръсва се с маслената смес и се намазва с киселото мляко. Пече се във фурна първоначално при температура 200 градуса до зачервяване, след това се намалява на 150 градуса и се допича до получаването на златиста коричка.

 

Задушен заек

Необходими продукти:
1 заек
1 кг дребен лук
3 ч.ч. бяло вино
4-5 зърна бахар
10 зърна счукан черен пипер
2-3 глави чесън
сол на вкус
1/2 пак. масло от 125 г
1 каф.ч. олио
1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:
Заекът се накисва за 24 ч. в студена вода с 2 с.л. оцет. Измива се и се нарязва на порции. Нарежда се в тенджера под налягане, като се редят на редове месо и подправките. Слага се сол на вкус, мазнината и се залива с виното. Затваря се и се вари 90 мин. След като изстине, се маха капакът и ако е нужно, се слага брашното с малко вода. Ври още 15-20 мин. Поднася се със задушен ориз и пържени картофи или картофено пюре.
Забележка: Ястието може да се сготви в гювеч, замазан с тесто – пече се 2 часа във фурната.

 

Печено прасенце с червено вино

Необходими продукти:
1 прасенце
1 лимон
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. горчица
1 бутилка червено вино
1 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:
Измитото и добре изчистено прасенце се изцежда за 2-3 часа. Намазва се със сок от лимон, сол, горчица, доматено пюре. Слага се в тава и се пече 4-5 часа. В тавата се налива 1 ч.ч. вода и през цялото време се полива с малко вино и сока от печеното. Сервира се с гарнитура по желание.

 

Капама по бански

Необходими продукти:
1 кг прошарена с месо сланина
1 кг смляно свинско месо
250-300 г свински кости или ребра
1 кокошка или пиле
2 средно големи кисели зелки
300 г кървавица
3/4 ч.ч. ориз
2 глави лук
черен пипер, сол
1 каф.ч. мас

Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука и го запържете в маста. Прибавете каймата и също я запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и залейте с 1 и половина ч.ч. вода. Оставете на слаб огън да ври, докато набъбне оризът. С една част от сместа напълнете кокошката, а с останалата свийте сарми в зелеви листа. Нарежете на големи късове сланината и неизползваното зеле, като оставите два големи цели листа. Сложете на дъното на голям глинен съд късове от сланината с кожичката надолу. Върху тях наредете последователно малко нарязано зеле, кокошката, ребрата (костите). Между костите и над тях наредете сармите. Поръсете с черен пипер. Най-отгоре сложете кървавицата и я покрийте с два големи зелеви листа. Залейте ястието с 1 ч.ч. гореща вода и го покрийте с хартия, изрязана по отвора на съда. Замажете капака с тесто. Задушавайте в умерена фурна най-малко 3 часа. Поднесете в голям съд, като в средата сложите кокошката и кървавицата, а наоколо наредите сармичките, зелето и сланината.

 

Домашна торта „Гараш“

Необходими продукти:
300 г смлени орехи
6 яйца
200 г масло
0,5 ч.ч. захар на пясък
1 ч.ч. пудра захар
3 с.л. какао
малко коняк
1 ванилия

Начин на приготвяне:
Жълтъците се разбиват с 1 ч.ч. пудра захар. След това се добавят маслото, какаото и ванилията. От тази смес се отделя 1 и половина ч.ч. за крем на тортата. Към останалата смес се добавят орехите (2 ч.ч.) и няколко капки коняк. Добавят се разбитите на сняг белтъци с половин ч.ч. захар на пясък. От тази смес се опича блат в умерена фурна (200-180 градуса) за около 50 минути. След като изстине, се разрязва на 2 или 3 кори. Всяка кора се маже с крем, включително отгоре и отстрани. Тортата се поръсва със смлени орехи или кокосови стърготини.

 

Баклава

Необходими продукти:
1 кг кори за баница
1 кг захар
2 ч.ч. орехи
кора от лимон
канела
щипка лимонтузу
1 л вода
350 г мазнина – масло и олио

Начин на приготвяне:
В тавичката се нареждат половината кори, слагат се орехите – счукани и смесени с канела. Отгоре се поставя другата половина кори. Нарязва се на квадрати или ромбове и се полива с горещата мазнина. Пече се. След като изстине, се залива със сироп. Той се приготвя, като 1 кг захар и 1 л вода се варят 10 минути. Слагат се настърган лимон и малко лимонтузу. Още докато сместа е гореща, се залива баклавата. След 5 минути отново се изцежда и се вари още 3-4 минути. Залива се и се захлупва, за да се задуши. Трябва да престои, преди да се яде.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.