Правителството в Триполи отказа всякакви преговори с Халифа Хафтар

Маршал Халифа Хафтар

Ръководителят на Правителството на националното съгласие (ПНС) на Либия Файез Сарадж отказа всякакви срещи и съвместни преговори в Берлин с командира на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар. Това съобщи либийският телевизионен канал Al Ahrar, цитиран от TACC.

Форматът на Берлинската конференция за уреждане в Либия, организирана в неделя от Германия и Организацията на обединените нации, с участието на държавни и правителствени ръководители на няколко държави, както и представители на международни организации, първоначално не предвиждаше участието на основните страни в либийския конфликт. Според плановете на германското правителство Хафтар и Сарадж нямаше да участват в основните дискусии, но „се очаква те да бъдат включени в срещата на върха в самия край, ако останалите участници се споразумеят за окончателния документ“.

Според либийския информационен портал Al Wasat организаторите "имат големи трудности да включат Хафтар в дипломатическите усилия, особено след като той напусна московската среща на 13 януари, отказвайки да подпише споразумение за прекратяване на огъня".

В кулоарите на срещата в Берлин Сарадж се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел и турския президент Тайип Ердоган, а Хафтар с Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Сарадж предупреди, че успехът на споразумението за прекратяване на военни действия ще зависи пряко от изтеглянето на "агресивните сили на Хафтар". Освен това той поиска „ясни механизми за наблюдение на примирието“.

Коментари

Задължително поле