Преговорите между САЩ и ЕС се провалиха, ТПТИ няма да има поне до 2020 г.

Преговорите на САЩ с ЕС за създаването на Трансатлантическа зона за свободна търговия (TTIP) наистина се провалиха и няма да се увенчаят с успех може би до 2020 година. Това прогнозира пред РИА-Новости старшият икономист от Института за икономическа политика във Вашингтон Робърт Скот, цитиран от БГНЕС.

Според него, от една страна, на Евросъюза сега не му е до тези преговори. Трябва отново да се градят отношенията с Великобритания, която гласува за напускането на общността.

От друга пък страна, преговарящите от САЩ са обезпокоени повече за личната си кариера след президентските избори, а не за разрешаването на проблемите с TTIP.

"Преговарящите в Белия дом живеят в измислен свят. Резултатите от Брексита ще доведат дотам, че следващите пет години ЕС ще бъде зает с вътрешното си преструктуриране и промените в отношенията с Великобритания и нейните части Шотландия, Северна Ирландия. В обозримо бъдеще TTIP умря. Може би чак до 2020 година", посочи експертът.

Той добави, че "Майкъл Формън (преговарящият от САЩ) разполага с 4 месеца и той просто се стреми да подобри имиджа си след Обама (изборите за нов президент са на 8 ноември – ред.)".

Формън вече пристигна в Брюксел за поредния кръг преговори, преди това той заяви, че САЩ все така си поставят за цел да се договорят с европейските колеги по TTIP. САЩ и ЕС водят преговори по това споразумение от юли 2013 година. Вашингтон планираше да се постигне споразумение до края на мандата на Обама. На 28 август германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел обяви провала на преговорите.

По-късно говорителката на министерството Таня Алемани уточни, че "де-факто те са се провалили, въпреки че никой не признава това“. От 14-те кръга преговорите не бе постигнато съгласие по нито една от 27-те глави.

Коментари

Задължително поле