Предвиден политически трус в Атина

След оставката на министъра на отбраната положението е огнеопасно

Хаос в парламентарната група на Каменос, върху която той няма контрол

Ситуацията е притеснителна не само за Гърция, а и за Македония

Гръцкото правителството навлезе в „огнено опасна зона”, поради предстоящото гласуване на Преспанското споразумение от Парламента и очакваното напускане на гръцкият министър на отбраната и лидер на партията „Независими гърци“, Панос Каменос, която партия е коалиционен партньор в кабинета на Алексис Ципрас. Премиерът прие оставката на Каменос и на негово място застана началникът на генералния щаб адмирал Евангелос Апостолакис.

След отпътуването на германския канцлер Ангела Меркел от Атина, Алексис Ципрас и Панос Каменос се срещнаха в „тежка” атмосфера и обявиха политическия развод на гръцката коалиция. Очакван ход, тъй като премиерът след посланията, които изпрати относно вота на доверие (в случай, че лидерът на АНЕЛ, оттегли подкрепата си към правителството) показа, че няма да промени ориентацията си относно споразумението от Преспа и то ще бъде внесено в парламента.

Независимо, че коалиционният партньор Каменос ден по-рано обяви, че „аз няма да сваля това правителство и ако възникне въпрос за вот на доверие ще го подкрепя и няма да предизвикам правителствена криза, но ще гласувам против Преспанското споразумение“, смени позиция и предизвика очакван политически трус вследствие на което премиера Ципрас поиска „вот на доверие” от депутатите.

На пръв поглед ситуацията изглежда притеснителна, не само за гръцкото политическо бъдеще, но и за съседите от Северна Македония. Времето за влизането на Скопие в НАТО тече бързо, а Гърция трябва да оттегли наложеното вето.

След фиаското, което направи бившия вече военен министър Каменос с напускане на кабинета очакванията са, че настъпва правителствена криза, договора от Преспа ще забуксува и поискаия вече „вот на доверие” от премиера Ципрас няма да получи необходимото мнозинство от 151 гласа и така правителството ще се разпадне. Коалиционното съотношение е 145 депутата /Сириза/ и 7 депутати /АНЕЛ/.

На втори поглед ситуацията изглежда спокойна и всеки ход на лидера на АНЕЛ Панос Каменос е предвиден и овладян още преди да оттегли правителствената си подкрепа.

Докато бившият военен министър и коалиционен партньор размахваше пръст и се заканваше, че ще срине правителството, управляващите се погрижиха да си подсигурят необходимите им допълнителни депутатски вота, в случай на политически трус като този. Прогнозите са, че премиерът Ципрас с лекота ще получи вота на доверие, тъй като всички министри от коалиционната АНЕЛ се оттеглиха и преминаха негласно в лагера на СИРИЗА. И така в този момент Ципрас вече разполага с мнозинство, което ще гласува и „вота на доверие”, и Преспанското споразумение.

В същото време ръка на правителството ще подаде и един депутат от партия Потами.

И така вотът на доверие, предвиден за внасяне във вторник, ще се гласува най-вероятно в четвъртък, тъй като са необходими 48-часа от момента на внасяне. Ще бъде ЗА правителството на Ципрас, а след този вот ще бъде внесено и Преспанското споразумение, което ще се гласува в следващите 10 дни от същото мнозинство. И така всеки ход на избухналата "политическа криза" на практика е предвиден и овладян.

Друг специфичен момент е, че чл. 84 от Конституцията и по-подробно член 142 от Правилника за дейността на Парламента позволява на премиера да управлява дори и при липса на мнозинство или може да остане Премиер в случая и без 151 гласа, при положение, че няма да бъде внесен срещу него „вот на недоверие” от опозицията.

В парламентарната група на АНЕЛ цари пълен хаос и Каменос няма контрол върху нея.

Двама от министрите на Каменос заминаха за чужбина и няма яснота какво ще правят. Трети декларира, че независимо от създалата се ситуация ще гласува ЗА Ципрас. Политическият рейтинг на Каменос се срина под 1% и твърде вероятно е партията му да се разпадне ако не привлече и обедини противници на Преспанското споразумение около АНЕЛ. „Заклещен” Панос Каменос, търси точки на равновесие, за да се спаси политически, след като остана без подкрепа на всички свои депутати, които не са съгласни с неговите алтернативи. Това е и вероятната причина да се оттегли от коалицията и да се подготви за предстоящите през месец октомври избори. Той ще се възползва да яхне и вълната на протестите срещу Преспанското споразумение, обявени за 20 януари като по този начин ще се опита да се върне като победител на бял кон в гръцкото политическо пространство като поиска всенароден референдум за споразумението със Скопие.

Лидерът на "Независими гърци" е категорично против използването на думата "Македония" в наименованието на съседната страна. Той се позовава на социологически проучвания, според които 55-80 процента от гърците не подкрепят споразумението между Атина и Скопие за промяната на името на бившата югославска република в Северна Македония.

Панос Каменос е скандален гръцки политик с 25 години стаж като депутат. Представител на Нова Демокрация, през 2012 година се отцепва и създава партията „Независими гърци”. Партията първоначално печели над 10 % от гласовете, но постепенно губи гласоподаватели. След изборите през януари 2015 г. „Независими гърци“ влиза в съюз със СИРИЗА и става част от управляващата коалиция. На изборите през септември 2015 година получава 3,7% от гласовете и 10 места в парламента.

Какво ще се случи на „следващия ден”?

• В случай, че Ципрас си осигури 151 гласа, ще направи правителствен лифтинг, който вече започна и ще остане начело на Държавата до редовните избори през м. октомври 2019 г.

• В случай, че Ципрас не си осигури 151 гласа ще отведе страната – както самият той каза – организирано и в рамките на определен срок от време към предсрочни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи