Предколедна приказка в Букурещ

Коледният базар е разпънал над 100 къщички с местна кухня, занаяти и украса са се сгушили кокетно на площад „Конституция“

 

Румъния се тресе от политически страсти. Социалдемократическата партия спечели убедително парламентарните избори в средата на декември, въпреки че преди това бе натирена от властта с протести срещу корупцията в страната. Страстите още са горещи, но това не пречи на жителите на румънската столица да се потопят в атмосферата на коледния дух. Дори навръх парламентарните избори мнозина от тях предпочитаха да прекарат времето си на коледния базар в столицата Букурещ. Дни преди светлия християнски празник настроението е още по-празнично.

Случайно или не, тази година коледният базар е разположен точно до емблематичната сграда на парламента - втората по големина и по стойност след тази на Пентагона. Само да припомним, че тази сграда притежава внушителния размах от 270 м дължина, 240 м ширина, 86 м височина и 92 м под земята. Бившият Дворец на народите има 12 надземни нива и 8 подземни (4 от които са използваеми, останалите са в различна степен на изграждане). Важни са тези подробности, защото днес румънците са решили да надвият духовете от миналото с построяването на най-голямата православна катедрала на Балканите именно в двора на парламента. Още не е ясно кога ще бъде готов храмът, но вече се вижда, че ще бъде по-висок от сградата на бившия диктатор Чаушеску.

Коледният базар е разпънал над 100 къщички с местна кухня, занаяти и украса са се сгушили кокетно на площад „Конституция“ покрай елхата, висока цели 25 метра. Дървени скулптури, музикални инструменти, икони, кукли, традиционни маски, кошници, вази, стъклопис, ръчно рисувани орнаменти, гирлянди, звънци, органични продукти от лавандула и рози, мармалади, конфитюри, домашно приготвени сладкиши, молдовски рокли, ракия от Марамуреш.

По приятен за небцето начин се смесват ароматите на канелата от греяното вино, печените кестени и козунаци и задължителната скара.

Помислено е и за децата. Те могат да се пързалят с кънки в компанията на симпатичните джуджета. А тези, които вярват в Дядо Коледа и искат да се уверят, че съществува, могат да го срещнат тук всеки ден до 24 декември. В рамките на кампанията „Дари. Бъди по-добър. И ти може да си Коледа“ всеки посетител може да дари играчки и книги, които ще стигнат до най-нуждаещите се. Не липсва и музикален фон. Почти всеки ден ансамбли от различни части на страната изнасят изпълнения на живо. Пеят и съвременни поп изпълнители. Кулминацията на купона ще бъде на 31 декември, когато северните ни съседи вероятно ще си пожелаят по-добър живот, по-малко корупция и по-читав кабинет!

 

*Авторката е водеща на Новините ON AIR и международен редактор, специалист на тема Румъния.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи