Предложение на ГЕРБ: Увеличават ваучерите за храна до 80 лева

С по-нисък ДДС от 9% ще облагат и доставките на храна за вкъщи.

Намаленият данък от 9% ДДС няма да важи за дюнери и пици на парче

По-рядко ще запечатват магазини

Ваучерите за храна, които всеки месец фирмите може да дават на работниците си, ще бъдат увеличени от 60 лв. на 80 лв. Това предложение са направили председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ между пъво и второ четене на промени в данъчните закони. Увеличението на ваучерите беше поискато както от бизнеса, така и от синдикатите.

За фирмите, които дават ваучери за храна, ще има още едно облекчение. Те ще имат право да предоставят ваучери, ако нямат публични задължения, отразени в данъчно-осигурителната им сметка в НАП. В момента изискавето е просто да нямат задължения към хазната. Но реално може да се окаже, че имат дългове, за които не знаят. Например фиш на КАТ, който е връчен на някой шофьор във фирмата. Така при една ревизия може да се окаже, че дадена фирма не е имала право да дава ваучери, защото има някакво задължение към хазната, и да понесе много сериозни санкции, които стигат до 50% от стойността на ваучерите.

По-ниската ставка на ДДС от 9% през цялата 2021 г. да важи не само за ресторантите, а и за храната, която те доставят за вкъщи, предлагат още депутатите от ГЕРБ. Т. е. по-ниският данък ще важи, ако си поръчате пица за вкъщи. Това обаче няма да важи за храната от топлите витрини на веригите за хранителни стоки, както и за всички места, на които предлагат храна, но не и ресторантски услуги. Например с 20% ДДС ще бъдат дюнерите и пиците на парче, продавани от будки и каравани, количките със сладолед, царевица и т. н.

Причината е, че това не са ресторантски услуги - т. е. места, където човек може да седне, има келнер и т. н.

Депутатите предлагат и още едно облекчение за бизнеса. Търговските обекти няма да бъдат запечатвани при малко нарушение, като например липса на документи във връзка с касовия апарат. Освен това търговците ще може доброволно да използват софтуер за управление на продажбите, който е регистриран в НАП. В този случай те ще ползват някои облекчения - ДДС ще им бъде връщан по-бързо (за 30 дни), ще ползват ускорена амортизация за софтуера и касовия апарат, а при първо нарушение търговският им обект няма да бъде запечатван.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари