Предозираме ли със социалните мрежи?

Сайтовете и приложенията на фейсбук, инстаграм и туитър са разработени така, че да ни привличат и задържат.

Как да разберем, че е време за почивка от лайкове, коментари и известия

Сравняването с чужди животи понижава самочувствието

Някога искало ли ви се е да си починете от смартфона, но да ви е трудно да устоите на желанието постоянно да проверявате какво се случва в социалните мрежи? По света около 3,96 милиарда души ги използват, отделяйки средно по 144 минути всеки ден.

Сайтовете и приложенията от този тип са разработени така, че да ни привличат и задържат, затова е наложително да се научим как да си почиваме от тях и как да разбираме кога трябва да го направим. В условията на пандемия и наложеното ни социално дистанциране повечето от нас разполагат с допълнително време за сърфиране и лайкване във фейсбук, туитър, инстаграм и т. н. Психолозите обаче отдавна предупреждават, че социалните медии са нож с две остриета.

От една страна те ни позволяват да останем свързани с познатите хора и със света, което е добре, тъй като различни изследвания показват, че продължителната изолация и самотата могат да имат вредни последици за здравето. От друга обаче са свързани с феномени като кибертормоза и непрекъснатото сравняване с най-разнообразни трендове по отношение на социалния статус. Дългото застояване в тях има точно обратния ефект - това е асоциално поведение, защото означава, че прекарваме по-малко време в реалния свят.

Непрекъснатото сравняване с редактирани снимки и чужди животи, които от екрана изглеждат идеални, понижава самочувствието ни, създава усещане за стрес и може да доведе до безпокойство и депресия.
Експертите определят няколко ключови признака, които индикират, че е дошло време за почивка от социалните мрежи.

Вече не е забавно. Сайтовете и приложенията на фейсбук, инстаграм и туитър са забавен и приятен начин за свързване с близки и познати. Ако в даден момент усетим, че опитът в тях вече не ни носи радост, а ни натоварва, значи е време за почивка.

Сравняваме се с другите. Ако започнем да чувстваме, че не сме достатъчно добри, достатъчно красиви или достатъчно успешни в живота си, докато разглеждаме всичко онова, което минава през стената и известията ни, трябва да се замислим за емоционалното си благополучие.

Отдаваме се на Думскролинг. Наскоро това сравнително ново понятие беше обявено за една от думите на 2020 г. във връзка с пандемията и свързаните с нея страх и тревожност. Думскролинг се нарича безсмисленото и непрекъснато ровене в интернет в търсене на лошите новини. Може дори да не осъзнаваме, че го правим, докато не мине време, а ние все още седим в същото положение с телефона в ръка или пред компютъра. Психолозите предупреждават, че в дългосрочна перспектива думскролингът компрометира психичното ни здраве.

Последното нещо, което виждате вечер. Взирането в телефона преди лягане може да наруши съня ни, защото поддържа ума активен и буден. Синята светлина на екрана потиска хормона мелатонин, който е отговорен за контрола на съня. Тъй като тя имитира дневната светлина, тялото ни си мисли, че е ден и ще ни държи под напрежение, противопоставяйки се на необходимостта да се отпуснем преди заспиване.

От полза към задължение. Социалните мрежи ни помагат да поддържаме връзка с приятелите си, но ако започнем да усещаме напрежение, след като известно време не сме проверявали какво се е появило там, значи имаме нужда от пауза.

Как да се откъснем?

Дори да осъзнаваме, че имаме нужда от почивка за известно време, това може да бъде трудно. За мнозина животът в социалните медии е пристрастяващ и е необходима сила на волята, за да се прекъсне навикът.
Изключете известията. Получаването на известие за “харесване” или “коментар” на наша публикация води до положителен стимул и приток на хормона на удоволствието - допамин. Постоянният звуков сигнал и вибрациите ни карат да проверяваме телефона си, Така че изключването на известията ще ни помогне да се придържаме към плана.

Не си лягайте вечер с телефона. Най-добре е той да е в другия край на стаята, далеч от нас, за да избегнем изкушението да го вземем. По този начин ще си осигурим и по-добър сън, което е добре за здравето ни.
Потърсете други занимания. Полезно е да заменим използването на социалните медии с други дейности за повишаване на настроението, които не изискват работа с телефон: срещи с приятели, разходки и излети, готвене, четене.

Задайте време за престой в социалните мрежи. То би било различно за всеки и зависи от това кога ще достигнем повратната точка, след която удоволствието се превръща в безпокойство и тревожност.
Тук на помощ могат да дойдат някои приложения за ограничаване на престоя. Те измерват времето, което прекарваме в различните платформи и така можем да опитаме да го намаляваме по малко всяка седмица.

Коментари

Задължително поле