Недвижимите имоти привличат хора с пари Изискванията към сградите се увеличават

Гърция призова ООН да осъди спорна сделка между Турция и Либия

Бургазлии с 250 подаръка за сирачета

Расте броят на болните от морбили в Пазарджишко

Бони с куп изненади за 17-ия рожден ден на дъщеря й (СНИМКИ и ВИДЕО)

Проверяват 25 сигнала за взривни устройства на метростанции в Москва

Енергийни експерти от САЩ пред Борисов: Във Вашингтон още говорят за срещата Ви с президента Тръмп

Инвеститори се насочват към „Лозенската яка”

Трима ранени в тежка катастрофа

Деца намериха 100 лв. и ги върнаха

Срути се част от стълбище в училище в Кърджали, евакуираха всички ученици Инцидентът е станал по време на концерт във фоайето

ДАМТН: Все още се предлагат потенциално опасни пиротехнически изделия на пазара

Може ли да ми забранят да ползвам неплатен отпуск?

Скандал с Нобела за литература заради лауреат – фен на Милошевич

Заподозреният за нападението в чешка болница се самоуби

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред „Труд“: Необходима е реанимация на държавността

В последния работен ден на парламента преди лятната ваканция разговаряме с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ за политическия сезон, отношенията между опозиция и управляващи, както и за ролята на Движението. Питаме и защо от първия ден на настоящото управление ДПС настояват патриотите да бъдат демонтирани от властта.

Председателят на ДПС разкрива и какви са амбициите на партията му в изборите за евродепутати и за местна власт.

– Г-н Карадайъ, ДПС беше балансьор, след това участник във властта, незаобиколим фактор… Каква в момента е ролята на Движението?
– Движението за права и свободи е в активна позиция и незаобиколим фактор в защита на демокрацията. Ние сме активна опозиция. Следим динамиката и обществените нагласи, държим в процеса да присъстват важните теми за цялото общество, следвайки дългосрочни цели и национални приоритети. Работим активно за установяване на нормалност в политиката, необратимост на демократичните процеси, на евроатлантическата ориентация, за реанимиране на държавността. Имаме програма, имаме капацитета, волята и дългосрочната визия.

– И БСП, и ГЕРБ гледат на ДПС като на нежелан партньор. Водени ли са разговори в партията по темата и ще се опитате ли да преобърнете отношението на двете най-големи партии?
– Последователни сме в тази позиция – несъстоятелна теза, без аргументи, чист популизъм. Крайно време е политическите сили и особено основните да застанат на висотата на своята отговорност и да провеждат отговорна държавна политика. Когато определят една политическа сила като „нежелан партньор“, би трябвало да кажат кои положения от ценностната система на тази политическа сила не споделят. Другото е несериозно. Когато работим за демокрация, за държавност, за подобряване на живота на хората, бизнес климата, за привличане на инвестиции, за нови възможности за младите, за достойни доходи, за гарантиране на правата и свободите, на човешкото достойнство и някои ни определят като „нежелан партньор“, въпросът е къде се поставят те.

– Как ще излезете от изолацията, в която се намира ДПС?
– В изолация от кого? ДПС може да бъде в изолация само когато така решат нашите избиратели. Когато имаме доверието на нашите избиратели, когато сме непрекъснато в диалог с тях и с еднакъв пулс, ние не можем да бъдем в изолация. ДПС не е в изолация. Категорично.

– Преди време обявихте, че сте готови да приемете подведени членове на ДПС, които са напуснали партията. Колко се върнаха?
– В ДПС това е процес. Примерите са много, това е тема в развитие. Скоро всички ще видят резултатите.

– През следващата година предстоят два важни вота – за евродепутати и за местна власт. Какви са амбициите ви и представите за успех?
– Точно това имах предвид – предстоящите избори са важни както за страната, така и за ДПС. Те са важни и за Европа. Ние сме подготвени и ще представим една успешна програма за развитие на страната, както и нашата европейска визия. В тази връзка трябва да се каже ясно, че либералното политическо семейство в европейски план ще се представи мощно. Силно и успешно ще се представим и на местните избори. Имаме активни и успешни представители в местната власт, които се развиват. Работим не само за тяхната успешна реализация, но следим и тяхното развитие. Какво правят за хората в своите общини и кметства, какво още могат да направят, за да подобрят живота на хората, да създадат възможности за младите, имат ли визия за бъдещето на своите региони, на страната, на Европа. ДПС, както знаете работи с активните и свободни граждани, защото те задават посоката, определят дневния ред на политиците, на държавата. И не само у нас. Става дума във всички случаи и за Европа. Ето Многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020 г., която поставя много предизвикателства пред България, изисква работещо сътрудничество с местните власти, бизнеса и гражданите, гражданските организации, научни организации. Ние имаме готовност за този нов модел на работа и вярваме в успеха. Говорим за редовните избори, но не изключвам и предсрочни парламентарни избори…

– От началото на сегашното управление повтаряте, че патриотите трябва да бъдат демонтирани от властта, но вотовете на недоверие към управляващите изглеждаха доста безсмислени. По какъв начин би могъл да се състои демонтажът?
– Не „патриотите“, а националистите и национализмите. Няма как безпринципна коалиция да роди успешно управление. Управлението не е самостоятелна учебна подготовка, ако някой още не го е разбрал. А ако очаква народът да не го знае и отново да печели избори при такава самодейност на правителството, значи не е в час. Ситуацията е изключително тревожна. Държавността спешно се нуждае от реанимация. За моментите, към които препращате, само ще отбележа, че тогава все още бях оптимист. Сега с повече болка констатирам настъпателното шествие на некомпетентност и безпомощност, липса на визия, хоризонт, воля и мъжество. Подмяната или ревизията на евроатлантическата ориентация от страна на управляващите започна с подмяната на вота на избирателите и предателство на европейските ценности, които явно само формално протоколно присъстват в програмните им документи. Здрава конструкция при слаби основи не може да има! Превишаването на правомощия, изземването на функции, това пенкилерстване вече започва да излиза извън всякакви граници. Личните нападки заместват аргументите, безпомощността да се предприемат или защитят непопулярни мерки се обяснява с обществени нагласи при положение, че нямат готовност, капацитет и воля да разясняват на обществото, за какви обществени нагласи иде реч… Скандалите в управляващата коалиция си ги наричат „дебати“. Подмяната на основните теми за обществото е в ход и това не е визията на ДПС за развитието на страната. Непрекъснато напомняме на основните политически сили за отговорността на политиците пред обществото. Призоваваме за отговорно поведение, за защита и укрепване на държавността, за отказ от популизмите и радикализмите. Без омраза и ксенофобия, без разделителния национализъм, призоваваме за обединителен патриотизъм.

– Очаквате ли ремонт на кабинета?
– В интерес на обществото е да има ремонт и то час по-скоро. В противен случай предсрочните избори биха били неизбежни. Бърз ремонт, препотвърждаване на евроатлантическата ориентация, нужните реформи. Трябва да се навакса изгубеното време.

– Как оценявате третия мандат на Борисов?
– Въпросът Ви е интересен… Според Вас фактически е приключил, но ние ще дадем оценка след като и формално приключи. А иначе едната година мина под знака на проби-грешки, на инерцията, непрекъснатите скандали, включително по време на председателството.

– БСП представиха „Визия за България“, ДПС ще ни предложи ли своите идеи?
– ДПС има визия за България. И програма за развитие на страната, която трябва да се реализира. Нужен е нов подход. Това не се постига със стари формули и формулировки. Нужна е нова мисловна, политическа, управленска конструкция на здрава принципна ценностна основа. Иначе все едно да очакваш различни монолози да направят диалог. Предстои богата на политически събития есен.

Нашият гост

Мустафа Карадайъ е роден на 8 май 1970 г. в село Борино, Смолянско. Завършва висше образование в УНСС.
Учредител на Академичното дружество на ДПС в София и член на движението от май 1991 г. Учредител е на младежката организация на ДПС и неин председател през първите два мандата (1998-2003).
От 1996 до 2001 г. е преподавател по Информатика в НБУ. От 2002 до 2010 г. е зам. изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол.
От 2010 г. е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС.

На 24 април 2016 г. е избран за председател на ДПС на IX национална конференция на партията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Реанимация трябва и на цялото дпс!Това е мафиотска организация,наследник на терористичната „сивите вълци“.Под предлог,че брани някакви „права и свободи“-тези изроди си развяват коня.Знаем за какви права и свободи и на кого.Лицемери.Всички в тази престъпна структура мразят БЪЛГАРИЯ.А стоят на наша земя,водени отново от задни помисли

 2. Този необразован погански кретен да се скрие, защото провокира нов Възр. Процес……… А ДПС е османска мафия и ДА СЕ ЗАБРАНИ…………جكززها

 3. Да! А еничарите в ДПС да бъдат прогонени в Анадола.

 4. Откакто ДПС се пръкна става ясно, че възродителния процес е бил излишен!!! НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗРОДИ НЕЩО ВОНЯЩО ГНИЛО, то се изрязва, и изхвърля колкото и да е болезнено!!! Никой по добре не е очертал облика на непоправимите изроди останали в държавата ни от преди 140год., така както ДПС го направи, и продължава да го прави. Браво на Доган, Местан, Карадайъ и т.н., че не е нужно да се търсят, вече се знаят…

 5. в дпс има АКАДЕМИЧНО ДРУЖЕСТВО…….СЪБРАХМЕ СЕ ДА СИ ГОВОРИМ КАКВО ДА ГОВОРИМ….РАЗБРАХТЕ ЛИ ЗАЩО МУ СЕ Е СТОРИЛА ЧЕ БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ РЕАНИМАЦИЯ….ЗАСЛУЖАВАМЕ СИ СЪДБАТА ЩОМ ИМА ТАКИВА ДЕТО ГЛАСУВАТ ЗА ПОДОБНИ МЕНТАЛНИ ИНВАЛИДИ, ПАЗИ БОЖЕ, ТОЯ НЕКАДЪРНИК ДА РЕАНИМИРА АКО СЕ НАЛОЖИ.

 6. O, nerazumnii i izrodii, kogi shi stanete narod ? Mırshi smotani ! Dolni giotvereni !

 7. Хубав въпрос задава „петку славейчето“-Кога ще станете народ!Това и аз отдавна питам!Кога най-сетне турците ще се очовечат и ще заприличат на народ?За сега турците са просто една долнопробна орда.Мислят и действат като средновековни „хора“.Изповядват исляма-една изостанала и презряна античовешка „религия“.Ако въобще това може да бъде религия,защото в ислямските училища ги учат на тероризъм.Тази просташка „партия“-дЪ-пЪ-сЪ-обединява всичко пропаднало и глупаво в тази държава.А турският електорат наистина е много тъп и изпаднал.Тези хора приличат на Елинпелиновите герои от края на по миналия век-примитивни,с животински погледи,оръпани,миришещи на пот и незнаещи къде се намират.

 8. ТурциТЕ никога не са били обособени като народ или етнос. В турция от около 80мл. народ едва ли 20мл. са турци, дори кюрдите са повече, както са и стара етнос, но без късмет да си създадът собствена държава. Потурчените османци също са били малобройни, но жестоки, и с манталитет да се налагат, като такива най рационално са използвани от евреите, които под прикритие им създават дори и „империя“. Тя е истинско измерение за едно голямо гнездо, където се снасят еврейските кукувичи яйца, но и за около 5 века не са успяли да се наложат над българската общност, и да я асимилират, напротив, османците се потурчват, и го налагат около себе си до изгонването им от Балканите. Тази потурчена „империя“ в крайност е захвърлена в историята, от самите турци поведени от българския помак Ататюрк. След неуспешния опит за модернизация с поглед към Европа, турците не успяват да приемат републиканските прийоми на държавност, лутайки се предприемат реанимация на халифатът който е премахнат 1923г. Така, че упомашените у нас начело с Карадайъ в прегръдка с туркия, и поглед към Европа, за в каква държава си мечтаят да живеят, е поредната им илюзия, тъй като докато бяха забравили турския език, и се гордееха с българските си имена, сега като упомашено малценство трудно говорят БОГарски, поради което им е нужна – ПЪЛНА РЕАНИМАЦИЯ в това отношение, и да решат да бъдат – гяури в туркия, или истински БОГари у нас.

 9. Naserrev i bogarskia realistichen debil, pak sa se nasrali. Tipichno za svinskoto im pleme.

 10. Путку гяурчето, колкото и да грухтиш на маймуницата си, неразумно е юруде, никога не сте били народ, че да е хаир от реанимаци!!!. Но си припомнете песента – „Пуста да остане мале 1913 година“

 11. Путку гяурчето, колкото и да грухтиш на маймуницата си, неразумно е юруде, никога не сте били народ, че да сте в хаир от реанимация!!!. Но си припомнете песента – „Пуста да остане мале 1913 година“

 12. Bogarski ariiski debil i Hacepeev, oti ne si ebete kurvenskite kuchki, deto sa vi izsrsli ? Tıpi tsiganski mangali.

 13. Прекрасно….реанимиране на държавността…Обенидителен патриотизъм…диалог чрез аргументи ….без обвинителен режим..ценности и принципи

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.