Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер: Европейските данъкоплатци не трябва да плащат за Брекзит

СТРАСБУРГ. ОТ СПЕЦИАЛНИЯ ПРАТЕНИК НА "ТРУД"

Европейските данъкоплатци не трябва да плащат за решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в кратка реч преди дебатите за Брекзит по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Във вторник Европарламентът с мнозинство прие резолюция, в която се казва, че на 20 октомври лидерите на държавите членки от ЕС-27 ще трябва да отложат своята оценка по Брекзит. Причината е липсата на „достатъчен напредък“ в разговорите с Великобритания по трите ключови цели на ЕС – гарантиране правата на гражданите на ЕС и Обединеното кралство, изясняване на финансовите ангажименти на страната и разрешаване на проблема с границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

„Не е постигнат достатъчен напредък. Особено по отношение на правата на гражданите, ние сме много загрижени. Нашето предложение за разрешаването на този проблем е просто. Гражданите на ЕС да запазят правата, с които се ползват в момента във Великобритания, и да направим същото за британските граждани, живеещи на континента. Аз даже се питам: защо продължаваме да обсъждаме този въпрос? Той може и трябва да бъде решен незабавно“, заяви координаторът на ЕП за Брекзит Ги Верхофстад.

„Речта на г-жа Мей във Флоренция показа, че тя е отворена за диалог и разбира какви са залозите. Бих искал да я призова да превърне своята добра воля в конкретни планове, каквито са нужни за постигането на напредък в преговорите с Европейския съюз. Надявам се следващите няколко месеца да позволят постигането на достатъчен напредък, за да бъдат задоволени предварителните условия за започване на диалог по бъдещите отношения с Великобритания“, заяви след гласуването председателят на ЕП Антонио Таяни.

Юнкер също отбеляза оптимизма на министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей, но заяви, че "речите не са преговорни позиции" и добави, че "дяволът ще се крие както винаги в детайлите".

Каквото и споразумение да бъде постигнато в края на преговорите между ЕС и Великобритания, то ще трябва да бъде одобрено от Европейския парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа