Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

 Президентските избори ще разцепят реформаторите

Радан Кънев е категорично „против“ реформаторите да подкрепят кандидата на ГЕРБ за президент.

Президентските избори чукат на вратата. Въпреки това, кандидатите все още са малцина. И ако това не е проблем за големите партии, тъй като имат ресурса да наложат кандидат и за по-кратко време, по-малките губят конкурентно предимство ден след ден. Патриотите и АБВ вече са на нисък старт. ДПС от своя страна изчакват конкурента в своето поле – ДОСТ. Реформаторският блок обаче продължава да бави своята кандидатура. Но тук не става дума за тактически маневри, а само за едно – поредното неразбирателство.

Вече за никого не са тайна вътрешните противоречия в рамките на блока. Малко след създаването на реформаторския проект видимо лъсна разделението на два лагера – от едната страна на барикадата застана ДСБ, а от другата ДБГ и СДС. Президентските избори просто за пореден път изложиха на показ конфликтите им.

Не се и забелязва някаква промяна в поведението на двата лагера. Радан Кънев видимо винаги е търсил дистанция от ГЕРБ и Борисов, търсейки своята собствена идентичност и тази на партията си, стигайки дори до излизане в (полу)опозиция. На другия полюс си остават ДБГ и СДС, които търсят силна колаборация в рамките на управлението. Дебатът по издигането на кандидат за президент от Реформаторския блок не прави изключение. Едните твърдо се противопоставят на обща кандидатура с ГЕРБ, докато другите са склонни да подкрепят номинацията на партията на Борисов.

В крайна сметка до общ кандидат за президент вероятно ще се стигне. Но именно тук започват наистина големите проблеми за Реформаторския блок. Преди всичко не откриваме консенсусна кандидатура сред различните партии от блока. А освен това всяко от обсъжданите имена много трудно би могла да привлече някакъв периферен вот извън твърдия електорат на реформаторите.

Проблемите още се задълбочават. Ако на европейските, парламентарните и местните избори, всяка партия от Реформаторския блок можеше да намери своя кандидат в листата и да гласува преференциално за него, на президентския вот това е невъзможно. Чисто и просто кандидатът е само един. Недвусмислено реформаторите печелеха от вътрешната преференциална битка. Симпатизантите на всяка от партиите бяха мотивирани да покажат своята тежест в рамките на блока, гласувайки преференциално за кандидата на своята партия. Случаят с изместването на Меглена Кунева от първото място в листата за Европейския парламент беше само началото. Повторение на това видяхме и на парламентарните, и на местните избори.

Поради липсата на преференциално състезание обаче все някоя от партиите от блока няма да припознае общия кандидат за президент за свой. Това без съмнение ще отблъсне немалка част от потенциалния реформаторски електорат. Или по-друг начин казано – категорично можем да очакваме най-слабия резултат на Реформаторския блок на предстоящите президентски избори.

Слабият резултат на президентските избори пък ще налее допълнително вода в мелницата на разделението.

Не трябва да имаме съмнения, че това ще даде и нови аргументи на Радан Кънев да възобнови идеята си за нов десен проект. Лидерът на ДСБ ще използва, както ниския резултат на изборите, така и изтеклото споразумение, за да отдели партията си от блока. А критиките, че той е разцепил реформаторите, ще звучат все по-слабо.

Дните на блока в този му вид са преброени. И то с точност. Президентските избори.

Мисия невъзможна

С финала на президентската надпревара изтича и подписаното споразумение между партиите от блока за явяването на един цял изборен цикъл. В месеците след президентските избори реформаторските партии трябва да седнат на една маса и да се разберат отново. Днес това все повече изглежда като мисия невъзможна. За конгрес, който да избере единно ръководство и общ лидер, и дума не може да става. Личностните конфликти са достигнали пределна точка. Едната партия е в опозиция, другите са плътно в управлението. Вече трудно можем да се ориентираме какво точно събира тези партии на едно място, защото все повече неща ги разделят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Opredeleno e taka.Reformatorite , ot koito sam i az, gubim ot tova ce se bavim! Do sega triabvashe da imame kandidat, i da go nalagame v publichnoto prostranstvo- a vseki den se bavim neprostimo! NIKAKAV SAIUZ S GERB NA PARVI TUR! TOVA E NEVAZMOJNO!

  1. Грозданчо, а ти защо си мислиш, че ГЕРБ иска да се слива с миризливата слива на Рада Дълбоката ? ПФУ. Ами, че така те ще загубят гласовете на всички хетеросексуални българи

  2. Няма да е зле, първо да се риформираш и да почнеш да пишеш на кирилица. Дотогаз си оставаш безродно нищо.

 2. Един файтон хора, част от които подлоги на тиквата в името на благинките, а другата част симулация на опозиция. И само като си помисля, че преди повече от четвърт век подскачахме по площадите за да сменим комунягите с тези отрепки, част от които също и бивши комуняги…. Отврат.

  1. Така е бай. И ако слушаме рунетри тези ще останат да ни управляват.

 3. Партиите няма как да ни оправят, това е заблуда. А още по голяма заблуда е че да очакваме „някой“ друг да ни оправи. Спираме да се занимаваме с политика, а гледаме да си вършим нашата работа, на практика, а също в мислите, чувствата и делата. Гледането на …. политика е излишно губене на време, напълно излишно…

 4. Реформаторите отдавна следва да са наясно, че огромната маса от бившото СДС гласуваме за ГЕРБ защото няма друга сила, която да изгони БСП от властта. Опозиционните напъни на ДСБ са за вътрешна употреба на самите тях – т.е. как сектата на Костов се домогва към някакво си управление. Правят каквото могат, но са ни до отврат познати.

  1. Още един дет се стряска нощем от вещици…

 5. “Партиите няма как да ни оправят, това е заблуда. А още по голяма заблуда е че да очакваме „някой“ друг да ни оправи. Спираме да се занимаваме с политика, а гледаме да си вършим нашата работа, на практика, а също в мислите, чувствата и делата. Гледането на …. политика е излишно губене на време, напълно излишно…“ Точно казано, Браво на Рун:)..В момента политиханците си оправят техното “положение“..Да са на власт, да имат парета и пр. бонуси.. Цирк, я който ние сме бедни зрители..нищо повече, но сме нужни на политиханците, ние на тях, не те на нас..Никой един политиханец-тунеядец не е обяснил на населението как със соц помощ – заплатка се оцелява при цени – ес,норд амер. И това напълно разкрива празната и античовешка същност…Нямяме нужда от тях и от президан, а знаещи, можещи, патриоти професионали, които да работят, ако се наложи без пари, за измъкване на Родината от дълбото вонящо блато на последните 20++++ г. Другото е чешане на езици:) приятна вечер/ден:)

 6. И едните и другите са безродни олигофрени.

 7. Защо да се разцепват? Най-лесно и обосновано е да изгонят от състава си ДСБ. Другите (без К.Исмаилов с неговата оперетъчна партийка) бързо ще намерят общ език и инстинктът им за самосъхранение ще надделее. А Рамадан и Ко тъкмо ще имат възможност да видят какъв електорат стои зад тях.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.