Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Ердоган: Развитието на отношенията между Русия и Турция влияе позитивно на регионалната сигурност

Депутатите узакониха проверки на публикации (обзор) Комисията за защита на личните данни има право да влиза в медии и да рови в компютрите на журналистите

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

Нинова покани Ахчиева в телевизията на БСП

3 млн. души губят акциите си от приватизацията АИКБ настояват да се оттегли предложението

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 януари 2019

Българско дружество купи банка в Молдова Холдинг “Доверие” взима 64% от Moldindconbank

GPS координати на всяка къща и блок Доброволно ще казваме религия, етнос и здравно състояние

Кери към Тръмп: Подайте оставка Спирането на работата на правителството било срамно

Путин: Русия и Турция продължават да реализират големи проекти и всичко върви по план

Връщат заменките с новия закон за земята Целият бранш против предложените от аграрното министерство промени

Прекомерните амбиции на нашето момче Плевнелиев Присламчи се към бивши политици, които подкрепят Македония за НАТО

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Вероятно щях да отмина тази тема като рутинна в усилията на Македония да намери и осигури неформална подкрепа за своите атлантически амбиции. Макар че, както виждам, за македонския премиер Зоран Заев тя е твърде важна, може би защото потвърждава за пореден път, че той има подкрепата на съществени фактори в международната политика, пък били те и някогашни политически величия на международната – световна и европейска, сцена.

Вероятно щях да я отмина, ако сред гостите на Заев, които учредиха групата „Охрид” за лобиране за евроатлантическото членство на Македония, не бях видял името на „моя човек” Росен Плевнелиев. Пет години като президент на България той не стъпи на територията на Македония, защото там имало антибългарска медийна кампания и кражба на историята ни, които той с неговата чувствителна душа не можел да преглътне. Пет години се гънеше как да откаже поканите на македонския си колега Георге Иванов да се срещнат на територията на Македония, пет години търсеше някакви сериозни аргументи да направи отказа си по-приемлив.

Не че Георге Иванов е цвете за мирисане – дори след падането от власт на неговия ментор Никола Груевски, Иванов продължава да прави гаф след гаф, което пък свали главоломно рейтинга му на равнището на нулата. Последният – отказът му да подпише прословутия и противоречив Закон за езиците, който парламентът гласува на три пъти. Веднъж Иванов го върна след второто гласуване, парламентарното мнозинство отново го прие, тогава президентът в скандално нарушаване на Конституцията на страната отказа да го подпише. И сега Законът виси някъде в правното пространство, в правния мир на Македония, без да се знае каква ще бъде неговата съдба. Но ако нещо се знае, това е фактът, че изгласуваният, но неподписан Закон за езиците, внася напрежение в управляващата коалиция начело със социалдемократите на Зоран Заев, тревожи албанците във всичките им политически проекции и клати парламентарното мнозинство.

Сега Плевнелиев наистина отиде в Скопие, след като горе-долу по същото време на миналата година го изловихме да лъже като калайджия, че отишъл в Охрид да се види с местни българи, които били лежали по затворите в бивша Титова Югославия за своята пробългарска симпатия. Нищо подобно, Плевнелиев се веселеше в една популярна охридска кръчма, където, казват, български бизнесмени с пари за пръскане обичали да ходят да опитват охридска пъстърва, оркестърът му свиреше стари български шлагери, които в Охрид все още се пазят като свидна реликва, а самият той след дни се опитваше да изкара охридската веселба като израз на някакъв личен патриотизъм, фалшив, разбира се…

Хората там искали да видят своя президент, да го прегърнат, той също искал да ги види, да ги прегърне, та чак се бил разплакал… Що не отиде да ги прегърнеш, когато в продължение на пет години бе държавен глава, когато имаше всички институционални възможности да удариш едно рамо на българите в Македония, та да почувстват те, че имат закрила от най-високо българско политическо ниво, че България мисли за тях и не ги е изоставила на гоненията от режима на бившия премиер Никола Груевски. Пет години като президент не стъпи в Македония, а първата му проява като вече бивш държавен глава бе да отиде да се лигави в „Далга” и да прави после пиар от това. А уж е човек от нашия край, което би означавало да има най-малко една причина повече от другите политици да съпреживява проблемите на нашите братя в Македония и да намери начин да им помогне… Иначе, и аз обичам охридска пъстърва, повече обаче си падам по белвицата, предпочитам да ходя в по-земни и непретенциозни заведения около езерото, където и рибата е като хората, и компанията не е снобска, и моабетът върви като по вода, пък и цените са приемливи за скромни български пенсионери като мен.

Та, гледам, сега нашето момче Плевнелиев се наредило в групата някогашни политици, които гостуваха на Заев в Скопие, удариха му едно рамо за неговите амбиции да вкара Македония в НАТО и сформираха групата „Охрид” за подкрепа на тези амбиции. Интересни имена са в тази група, няма спор, като започнеш от някогашния генерален секретар на НАТО, британецът Джордж Робъртсън, който помня като пряк участник в опитите за разрешаване на кризата от лятото на 2001 година. Там е неговият наследник начело на пакта, испанецът Хавиер Солана, който от местните хора си спечели неблагозвучен вариант на своята фамилия заради ролята му в подписването на Охридския мирен договор от 13 август 2001 г., предизайнирал политическата структура в Македония и дал повече права на етническата албанска общност в страната. В групата „Охрид” е и някогашният министър на външните работи на Швеция Карл Билт, както и някои бивши посланици в Скопие и в района като Ален Ле Роа и Волфганг Ишингер.

Както и да наречем тази група – лоби-група или група за натиск, или каквото още искате, и въпреки нейния неформален характер, нейното форматиране и организиране си е един сериозен политически и медиен успех на премиера Зоран Заев. Бивши, бивши, колко да са бивши тези политици, които преди години бяха лицето на атлантическата идея, и чиято дума минаваше като постулат, който балканците трябваше да приемат на доверие като закон. И които – това трябва да се признае, имаха определена роля във форматирането на новия политически дизайн на днешна Македония. С изключение на нашето момче, разбира се, поради споменатите по-горе причини. Защото къде беше Плевнелиев през лятото на 2001 година, когато Робъртсън и Солана последователно един след друг, ползвайки авторитета на НАТО, търсеха мирното решение от тежкия конфликт, внимаваха във вербалните си изяви по отношение на членовете на Армията за национално освобождение (АНО) с оглед на това, че си даваха сметка за възможността тогавашните бунтовници от Шар планина един ден да станат легитимни политици, с които трябва да се работи… Както и стана, впрочем.

Къде беше „моят човек” Плевнелиев, когато международната общност чрез своите представители Робъртсън, Солана и другите посланици трябваше да взима изключително важни решения, от които зависеше съдбата и бъдещето на Македония, но и на целия регион. Лятото на 2001 година, което мина пред очите ми, и което по силата на обстоятелствата като кореспондент на БНТ отразих в десетките си текстове за медиите в София, беше горещо и непредвидимо, време на истински политически решения и на сериозни компромиси, на мъжка приказка и дадена дума и на чувство за отговорност, колкото и рутинно и клиширано да звучи това. Робъртсън и Солана, Карл Билт и другите бяха на жежкия политически и военен терен в Македония, опитвайки се да минимизират жертвите и последиците от военния конфликт, както и да дадат нова перспектива на Македония. Те бяха там, бяха и в кореспонденциите ми, и в предаванията, и в репортажите на всички местни и световни агенции, които работеха непрекъснато в Македония през тази година. Плевнелиев го нямаше никъде там.

Но сега, когато трябва да се пъчат гърди и да се трупат лични активи покрай хора, които имат заслуги за Македония днес, такава, каквато е, и нашият човек е в състава на иначе приятна група, която избра името „Охрид” за себе си поради факта, че тъкмо там, на брега на езерото, бе подписан Охридският мирен договор. Тази връзка очевидно е търсена, още повече, че повечето членове на неформалната политическа банда имат някакви заслуги в някаква степен към него.

Накрая, нека да бъда разбран правилно – подкрепям всякаква помощ за евроатлантическото членство на Македония. В това число и от президента (веднъж президент-завинаги президент) Росен Плевнелиев. Само го моля да оказва тази подкрепа и помощ скромно, да не си приписва заслугите на другите от „Охрид” и на себе си и да се въздържа от това да се хвали какъв приятел е с тях.
Те просто са друга класа.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (23)

 1. Къде е бил 2001 -с-л-а-б-о-у-м-н-и-я-т- -о-л-и-г-о-ф-р-е-н- плювнелиев ли? Спал на паркинзите в Германия, къде другаде може да е бил тоя -с-м-о-т-а-н- -у-б-и-т-а-к-?

 2. Несъмнено президента Румен Радев е „друга класа“ – бос и по потник по всички въпроси. Вицепрезидентката Илияна Йотова също е „друга класа“ – с готовност пада на колене и целува ръка на всеки с висш чин в КГБ. Ето какво казва руски свещеник за класата на Радев: „Радев е страхлива марионетка на Запада в треторазредна държава.“

  1. после ходи отричай, че феновете на поръчковия дисидент на луканов – росен плевнелиев не сте слабоумни пещерни комунисти дето на забележката за голия задник отвръщат „а вие що биете негрите“?

  2. Прав сте. Радев и Йотова са пещерни комунисти, раболепно коленичили пред интересите на чужда държава.

 3. Стига сте ни навирали в очите, Отрепката Роско.
  Бездарното КОМСОМОЛСКО СЕКРЕТАРЧЕ на Гоце Делчев.
  ДНЕС, ПЪРВИ ЕВРОАТЛАНТИК

 4. НА МЕНЕ ПЪК МИ ХАРЕСВА НОВАТА БУЛЯ РОСКОВИЦА , А ЧЕ РОСКО Е БОКЛУК – БОКЛУК Е !

 5. където и да иде, росен плевнелиев ще си остане неадекватник, неспособен да осъзнае, че да си поръчков дисидент е присъщо на отрепките, но за сметка на това – арогантен гьонсурат та да се хвали с това.

 6. много си е добре Роската – в групата е защото го КАНЯТ, а такива като Коста Филипов просто им завиждат!

 7. Само злъчта ви остава! И срещу вас да бяга, не може да го стигнете Г-н Плевнелиев. Карайте си аероплана и не се занимавайте повече с един способен човек. Иначе само ви остава да хленчете гнусно и жалко срещу следващите успехи на Г-н Плевнелиев. Не заслужавате и съжаление! Плазмодии!

  1. Хаха, поредната слабоумна отрепка, боготворяща поръчковия дисидент на луканов…
   Тя олихофренията по евроатлантиците лази.

 8. Чехльо ще си иде кът катър без история!Какво му обръщате внимание?Срамувам се от факта ,че този ми е бил президент!!!
  Мишок от геЙрп

 9. Другарю Костадин Филипов, вашите словоизлияния на стената на плача вестник ТРУД въобще не ми правят впечатление. Аз съм човек на възраст, и мога да пресея в ситото житото от плявата. Не подлежа на манипулация! Имам собствено мнение, за разлика от вашето, то е правилно!

  1. Като си на възраст , що не си си пил хапчетата за деменция? Статията е много точна !

 10. Много точна статия , браво на автора ,а за Плевнелиев след няколко години никой няма да си спомня, той ще е изтекъл в канализацията !

  1. Но по добре ще е да остане като пример за неадекватен гьонсурат, хвалещ се с постъпките си на отрепка, вместо да се срамува.
   Та да се знае какво е лицето на евроатлантизма!

 11. НОРМАЛНИЯТ ЧОВЕК НЕ МУ ТРЯБВА ДА РАЗБИРА ОТ НАТО ИЛИ ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА НО ОБИКНОВЕНИЯТ ОНЗИ ПРИРОДНО МОРАЛЕН ЧОВЕК РАЗБИРА КОЕ Е МОРАЛНО И КОЕ НЕ КОЙ ГОВОРИ ИСТИНАТА И КОЙ ЛЪЖЕ МАКАР ЧЕ ЛЪЖАТА Е ПО СИЛНА ТЯ ДОМИНИРА В МОМЕНТА В ПО ГОЛЕМИ ЧАСТИ Е НАПРАВО ВОДЕЩА СИЛА НА ВСИЧКИ НИВА . КОЙ СЕ ОПИТВА ДА СЕ ПОДМАЗВА И КОЙ НЕ. В РАМКИТЕ НА КОЛЕБАТЕЛНИ ПРОЦЕСИ ВСЕКИ СЕ КОЛЕБАЕ КОГАТО ЛИПСВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДА ПРЕЦЕНИ КОЕ Е ПРАВО ИЛИ НЕ НЕЗАВИСИМО И ОТ КЪДЕ ИДВА КОЕТО Е РАЗЛИЧНО ОТ ПОДМАЗВАНЕТО. НО КОГАТО СЕ ВЪРНЕМ В ОНЕЗИ НАЙ РАННИ ГОДИНИ НА ДЕТСВОТО ПОГЛЕДНЕМ НА ЗАД И МОЖЕМ ДА КАЖЕМ ДА ТОЗИ НАШ СЪУЧЕНИК БЕШЕ НАПРИМЕР ЛЪЖЕЦ И СЛЕД 50 ГОДИНИ ПАК СИ ОСТАВА ТАКЪВ. ИЛИ ОПИТВАШЕ СЕ ДА КРАДЕ ИЛИ БЕШЕ ВИНАГИ БУДЕН СЕЛСКИ ТАРИКАТ ИЛИ МАЛЧАЛИВ ПРЕСМЕТЛИВ НО КОГАТО ИМАШЕ ДА СЕ ОТКРАДНЕ НЕЩО ДАЖЕ И НЕ ЗНАЕХМЕ ЧЕ Е ТОЙ ЧАК СЛЕД ГОДИНИ МНОГО УМНО МНОГО НАШЕ МОМЧЕ ЧУВАЛИ СТЕ ТАКИВА НЕЩА НАЛИ. КОЛКОТО ХОРА ТОЛКОВА И ХАРАКТЕРИ. КОГАТО ПО ХАРАКТЕР ЧОВЕК НА ВСЯКА ЦЕНА ТЪРСИ ЛЧНАТА ИЗГОДА А НЕ ОБЩЕСТВЕНАТА ОБЩЕСТАВЕНА КОГАТО НЕ СЕ ЛЪЖЕ И КРАДЕ ГОВОРИМ ЗА ТАЪВ ВИД ИНТЕРЕСИ ДОБРЕ И КОГАТО СИ БИЗНЕСМЕН ПО ОСОБЕННО СЪМНИТЕЛНИ ПЪТЕКИ ПРОХОДИЛ В ТАЗИ ОБЛАСТ , ЧЕ ТУК ЧЕ ТАК ВСИЧКОО ТОВА Е ВЪЗМОЖНО ПО ВСЯКО ВРЕМЕ. КОГАТО ТЕЗИ ФАКТОРИ ГИ ВИДИМ НА ПУБЛИЧНИ ЛИЦА ЕДНА ЧАСТ ПРИЕМАМЕ ИЛИ ОТХВЪРЛЯМЕ КАТО ХОРА И ЗА ТОВА ЕДИН БИВШ ПРЕЗИДЕНТ ПО ДОБРЕ ДА СЕ ПОКРИЕ ОТ ХОРИЗОНТА ТОВА КАКЪВ Е БИЛ ВСИЧКИ ГО ЗНАЯТ НО ТОВА КОЕТО ПРАВИ НЕКА ДА СИ ГО ПРАВИ ПО НАЧИН ПО КОЙТО ДА НЕ ВРЕДИ ЗАЩОТО АКО НЯКОЙ НЕЙЗВЕСТЕН КАЖЕ НЕЩО КАКВОТО И ДА Е ТРУДНО МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ОБЩЕСТВЕНАТА НАГЛАСА И ЗА ТОВА ЕДИН НЕИЗВЕСТЕН ВСЕЗНАЙКО КАТО МЕН НЕ Е ОПАСЕН С МНЕНИЕ НО ЕДИН ИЗВЕСТЕН ВСЕЗНАЙКО СЪС СЪМНИТЕЛНИ ЗНАНИЯ И СЪМНИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ РАЗБИРА СЕ ЧЕ Е ОПАСЕН ДОРИ С ЕДНА ДУМА. ЗАТОВА СЛЕД КАТО СЕ НАПУСНЕ ДАДЕНА ОТГОВОРНА ПОЗИЦИЯ Е ДОБРЕ ХОРАТА ОТ ТАКЪВ РАНГ ДА БЪДАТ ПО ТОЛЕРАНТНИ И ПО ОТГОВОРНИ ОСОБЕННО АКО ОБЩО ХОРАТА ДАЖЕ ДА НЕ СА ТИ ГО КАЗВАЛИ В ЛИЦЕТО ПО РАЗЛИЧНИ МОТИВИ ЧЕ НЕ СА БИЛИ СЪГЛАСНИ ДАЖЕ И В МОМЕНТА СЪЩО КАТО ПУБЛИЧНО ЛИЦЕ ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ СИ НАЙ НАЙ И НАЙ, НАПРОТИВ ПОВЕЧЕТО МОЖЕ ДА СМЯТАТ ТОЧНО ОБРАТНОТО РАЗЛИЧНО И ТО МНОГО-МНОГО РАЗЛИЧНО ОТ ТВОЙТЕ ОЧАКВАНИЯ И ДА ИЗГЛЕЖДАШ В ОЧИТЕ НА ОСТАНАЛИТЕ КАТО ПАЛЯЧО ИЛИ ПЛАШИЛО ИЛИ ЧУЧУЛО НО ПОВТРЯМ НЕ СИ СТРУВА ДА СЕ СТИГА ДО ТАМ БЪДЕТЕ ПО СКРОМНИ ГОСПОДА БИВШИ ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ, ИНАЧЕ СЕ МИНАВАТ ГРАНИЦИТЕ И НЕ Е НИКАК ПРИЯТНО ЗА НИКОЙ И ПОВЕЧЕ МОЖЕ ДА НАВРЕДИТЕ . КАЗВА СЕ ТОЛЕРАНТНОСТ И МОЛЯ ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ ГОВОРЕТЕ ПИШЕТЕТЕ НО ИМАЙТЕ В ПРЕДВИД ЧЕ ТЕЗИ СЛЕД ВАС ИМАТ ПРАВОТО В МОМЕНТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ДА ВИ ОПРАВЯТ БАКИЙТЕ ИЛИ НАЙ МАЛКО НЕ СА КАЗАЛИ НЕЩО КОЕТО ДА НЕ Е ВЕРНО ИЛИ ДА НЕ Е ИСТИНА. ВСЧКИ ЗНАЯТ СИТИНСКАТА СИТУАЦИЯ НЕ ОТ ДНЕС И ИЗЛИЗА НОВ ЧОВЕК И Я КАЗВА И ИСКА ДА ОПРАВИ ТОВА КОЕТО НЕ САМО НЕ СЕ КАЗАЛО НО СЕ Е ПРИКРИВАЛО И СЕ ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ВЪРВИ ПО ПРАВИЛНИЯ ПЪТ БЕЗ ЛЪЖИ БЕЗ МУШИНГИЙ И. В НАТО В ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА В РУСИЯ В ЦЕЛИЯТ СВЯТ ИМА ЛОШО И ДОБРО ИМА ЛОШИ ИДОБРИ ПРЕЗИДЕНТИ И РЪКОВОДИТЕЛИ. И ВСЧКИ ПРЕДПОЛАГАМЕ ЧЕ СА ЗЕМНИ ХОРА РАЗВЕЖДАТ СЕ ПОСЛЕ СЕ ЖЕНЯТ САМО ТОВА ПОКАЗВА ЧЕ НЕ СМЕ БЕЗГРЕШНИ И НА ЗАЕМАНИТЕ ПОЗИЦИИ НА РАБОТА СЪЩО. НО МНОГО ВАЖНИ СА ТОВА ДАЛИ ЧОВЕК Е МУШЕННИК ИЛИ ЛЪЖЕЦ ИЛИ ЧЕСТЕН И ДОСТОЕН ОБИКНОВЕН ЗЕМЕН ЛЕТЕЦ ИЛИ ТРУГ ЧОВЕК. ТУК Е И РАЗЛИКАТА КАКТО В СЕМЕЙТВОТО ТАКА И ИЗВЪН НЕГО. НЕКА НЕ СМЕ ЛОШИ МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА И ДА ИГРАЕМ ИЛИО ДА СЕ ОПИТАМЕ ДА ИГРАЕМ В ЕДИН ОТБОР НА ТЕЗИ КОЙТО ИСКАТ ДА ИМА ЧЕСТНОСТ РЕД НО НЕ ЗА БАНДИТСКИ МЕТОДИ И ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ И СЪМНИТЕЛНИ БИЗНЕС ЛИЦА А МАКСИМАЛНА ПРОЗРАЧНОСТ И ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА НО НЕ ОТ ПОРЪКОВ СЪДИЯ ИЛИ СЪДИИ ЗА ТОВА АКО НЯКОЙ СИ Е МЪЛЧАЛ ИЛИ СИ МЪЛЧИ ПО ДОБРЕ ДА СЕ ПОКРИЕ ДА НЕ БИ ДА СТАНЕ НЯКОЯ ПРОМЯНА И ИЗНЕНАДА ТОКУ БИВШИЯТ ДА СЕ ОКАЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ ГОЛ.

 12. Няма съмнение, Плевнелиев ще остане в историята на Бг, но като плювню евроатлантическата подлога.

  1. От много ценности не му остава време за децата му – видя се в разказите на починалото му момче. Горкото дете – никое дете не заслужава подобен баща.

 13. Чета и се чудя, от къде идва тая помиярщина у хора които твърдят, че са българи? Кой ви роди, такива морални изроди? Червеното знаме ли, Руското православие ли, или оня Рогатия? А може и тримата заедно! Ако вие сте мои сънародници, то аз ви казвам, че ме е срам, че сме в една нация. А когато ви умрът вашите момчета си спомнете, че съм ви го казал, че Господ не прощава на децата на Дявола, носещи мръсни и злобни души и ги наказва жестоко!

 14. Мекерета долни, за българското ще плачите, и с умиление ще си спомняте…!!!! Имахте предостатъчно възможности да се върнете под лоното на българската етнос. Имахте предостатъчна възможност за 140 години да прецените грешката на упомашилите си деди, и да усетите сладостта на истинското майчино мляко, и заговорите на истинския ви майчин език. Призракът от Батак ще ви изгони от свещената ни земя, сами ще избягате , ужасени, че сте изгубили, и последната си възможност да се интегрирате с истинските си братя и сестри българи. Помак у нас ще стане още по мръсна дума от турчин. Господ ни е свидетел, че ви дадохме предостатъчно възможности, да проумеете историческата гавра на османците с опита си да ни асимилират, но сами се погубиха, и оциганиха заедно, и само с вас. Не го разбирате така нали, ами ЗАПИТАЙТЕ СЕ защо имахте и росенчо за 5 години като държавник у нас, какво правите в Народното ни събрание, като мразите българския народ, и как ще бягате подгонени от призрака на Батак, защото продължавате да го дразните…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.