Проектът за суперкатаджия отиде на боклука

Дано и Конституционният съд удари глобите на КАТ

Министерският съвет спря проекта за промени в Закона за движение по пътищата, превръщащ катаджията в прокурор, съдия и палач.

Редовните читатели на „Труд“ сигурно помнят, че още от 22 май т. г. поведохме неравна битка с тези поправки, които добре смазаната държавна машина беше измислила, за да мачка българските шофьори. Проектът дори бе приет на правителството на 9 септември т. г., но и това не ни отчая - предстояха месеци, в които от страниците на вестника да убеждаваме депутати да не гласуват за тези идиотщини. Добре, че накрая проектът отиде в кошчето за боклук, където му е мястото.

За съжаление, спечелена е само една малка победа във войната срещу КАТ и ДАИ. Тези трибуквени групировки няма да спрат да произвеждат законодателни отпадъци. Вместо да предлагат заличаването на сега действащи норми, които насила превръщат всеки български шофьор в престъпник, какъвто е например текстът за несъобразената скорост, те си измислят правила и процедури, с които да увеличат натиска върху шофьори, превозвачи, инструктори... И с които контролният орган - суперкатаджията, по-лесно да изнудва жертвите си за по-високи рушвети.

Дано след тази малка победа дойде и денят, в който Конституционният съд отмени текстовете от закона, даващи правота на катаджиите заради неплатени глоби да вземат книжката и да спират автомобила от движение.

Коментари

Задължително поле