Прокуратурата поиска постоянен арест за бившия моряк, отглеждал нива с марихуана

Окръжна прокуратура – Бургас внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Тодор С. Той е обвинен за това, че на 08.07.2019 г. в постройка, разположена в поземлен имот, находящ се в землището на с. Бата, обл. Бургас, без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови н аркотични вещества в големи размери - 90 килограма коноп (канабис, марихуана), във вид на суха тревна маса – престъпление по чл.354а, ал.2, предл.1, вр. ал.1, изр. първо, предл. 4 от НК, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

Той е обвинен и за това, че на неустановена дата през месец май 2019 г. в горепосочения поземлен имот, засял и до 08.07.2019 г. отглеждал 193 броя растения от рода на конопа с височина от 0.70 метра до 1.60 метра, в нарушение на закона – престъпление по чл.354а, ал.1, вр. чл.23 от НК.

Подробности по разкриването и разследването на случая, и за повдигнатите обвинения, съобщиха пред медиите г-жа Йовита Григорова – Зам.-апелативен прокурор и говорител при Апелативна прокуратура – Бургас, г-н Георги Чинев – Административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас и Старши комисар Калоян Калоянов – Директор на ОД на МВР-Бургас.

Прокурор Чинев съобщи, че обвиняемото лице е на 57 – годишна възраст и е от град Бургас. Той акцентира върху стойността на откритата суха листна маса, възлизаща на 540 000 лева по цени на съдопроизводството. Прокурор Чинев каза още, че сухата тревна маса е открита в постройка, а в поземления имот, който е прилежаща част към постройката, са открити и още 193 растения, като само тяхното тегло възлиза на приблизително 130 килограма. Растенията са много добре подредени със спазени отстояния, което сочи на целенасочено, умишлено и съзнателно отглеждане, за да дадат добра реколта, добави прокурор Чинев. По думите му откритото количество наркотично вещество е най- голямото за територията на Област Бургас от началото на 2019 година.

По първото обвинение законът предвижда санкция „лишаване от свобода“ от 3 до 12 години и „глоба“ от 10 000 до 50 000 лева. По второто обвинение законовата санкция е „лишаване от свобода“ до 2 до 5 години и глоба от 5000 до 10 000 лева.

Старши комисар Калоянов съобщи, че насажденията от канабис са открити в имот, представляващ двор и масивна постройка, който е притежаван от обвиняемия. В него е изградена поливна система за растенията. Откритата суха тревна маса пък е съхранявана в различни съдове – бидони, кашони, имало е и вакуумирани в пакет. Обвиняемият е установен и задържан в процес на поливане на растенията. Той не е криминално проявен или осъждан и е декларирал, че е земеделски производител. Старши комисар Калоянов добави, че работата по случая продължава с изясняване на допълнителни факти и обстоятелства, като към момента текат не само процесуални и следствени, но и оперативно- издирвателни действия в посока на разкриване на други лица, съпричастни към престъпните деяния.

Прокурор Чинев добави още, Окръжна прокуратура – Бургас ще бъде непоколебима и последователна при престъпления с предмет наркотични вещества, както прокурорите ще действат в рамките на закона, но и съобразно цялата негова строгост. Той акцентира и върху социалното измерение на операцията, а именно, че толкова голямо количество наркотично вещество няма да достигне до пазара.

Присъстващите на брифинга отново подчертаха, че спешната акция е в резултат на отличното взаимодействие между прокуратурата и полицията в Бургас.

Коментари

Задължително поле