Пържени са много по-калорични
Тиквичките са любим продукт през пролетта и лятото, от който може да се приготви всичко – супа, предястие, гарнитура, основно, даже и десерт. Смятаме растението за зеленчук, но всъщност ботанически то е плод. А някои го наричат плодов зеленчук… Това няма особено значение, по-важното е, че тиквичките са с нежна консистенция, което означава, че се усвояват лесно, и са нискокалорични. Могат да се ядат и сурови. Цветовете им също се употребяват в кулинарията като панирано предястие.
Тъй като съдържат малко количество захар, тиквичките са подходящи за диабетици. Целулозата в тях също не е много, което е добре за страдащите от стомашно-чревни заболявания. Освен че е полезна като цяло, тази храна има и лечебно действие при чернодробно-жлъчни заболявания. Тъй като няма оксалова киселина, е подходяща при лечението на бъбречни камъни и пясъци. Високото съдържание на калий е полезно за сърцето, при повишено кръвно налягане и атеросклероза.
Пържените тиквички са отлично мезе за бира и бяло вино, но трябва да имаме предвид, че при пърженето те поемат мазнина и затова са по-калорични. По-здравословно е да се пекат във фурна или на грил, само поръсени с олио или зехтин. Тогава в 100 грама от тях има само 39 калории, докато в пържените са 85. Ако тиквичките са и панирани в брашно, калориите стават над 100.
Пълнени тиквички с кайма
Необходими продукти:
4-5 тиквички
400 г кайма
1 ч. ч. ориз
1 морков
1 домат
1 ч. л. доматено пюре
1 малка глава лук
1 ч. л. червен пипер
магданоз (копър)
сол, черен пипер
олио
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките напречно на 2 или 3 парчета според големината им. Бланширайте ги за няколко минути във вряща подсолена вода. Издълбайте вътрешността им, като оставите дъно. Накълцайте вътрешността на ситно. Нарежете лука и домата, настържете моркова. Измийте ориза и го отцедете. Каймата смесете с малко вода, черен пипер, сол и червен пипер. Запържете в олио лука, моркова и вътрешността на тиквичките. Добавете ориза. Когато стане стъклен, сложете каймата, доматеното пюре и половината домат. Разбъркайте да се запържи и долейте 1 ч. ч. топла вода. Когато течността се поеме от ориза, махнете от котлона. Подправете по желание и оставете малко да изстине. С плънката напълнете „чашките“ от тиквички и ги подредете в по-дълбока тава. Сипете още 2 ч. ч. вода и останалия домат. Печете на предварително загрята на 190 градуса фурна 50 минути. Готовите тиквички поръсете с накълцан магданоз или копър.
Тиквички-гондоли
Необходими продукти:
3-4 тиквички
200 г сирене
2 яйца
черен пипер
галета
50 г кашкавал
копър
масло
Начин на приготвяне:
Тиквичките се остъргват и се бланшират в подсолена вода. Като омекнат, се разрязват на две по дължина и се издълбават като лодки. Сиренето се намачква и се разбърква с яйцата и черен пипер. Със сместа се пълнят тиквичките, поръсват се с галета, настърган кашкавал и парченца масло. Подреждат се в намазнена тава. Пекат се на 180 градуса, докато тиквичките станат готови, а плънката леко покафенее. Готовите гондоли се поръсват с нарязан копър. Водата от варенето на тиквичките и вътрешността им могат да се използват за супа.
Мусака с тиквички и кайма
Необходими продукти:
0,5 кг тиквички
0,5 кг кайма
1 малка глава лук
1 домат
2 с. л. доматен сок
1 с. л. червен пипер
сол, черен пипер, сух копър
олио
За заливката
2 яйца
200 г кисело мляко
2 с. л. брашно
сол
щипка сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Нарязваме тиквичките на кубчета и ги овкусяваме със сол и сух копър. В сгорещено олио задушаваме нарязания лук. Добавяме каймата да се запържи, след няколко минути – и червения пипер. Заливаме с доматения сок и нарязания на малки кубчета домат. Готвим около 5 минути. В по-дълбока тавичка или йенска тенджера слагаме тиквичките, отгоре изсипваме каймата. Поръсваме с черен пипер и разбъркваме всичко. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна 25 минути, докато омекнат тиквичките. През това време приготвяме заливката. Изсипваме я равномерно върху мусаката и връщаме във фурната. Печем до златист загар – около 10 минути.
Руло от тиквички с крема сирене
Необходими продукти:
2 по-големи тиквички
2 скилидки чесън
няколко стръка пресен копър
300 г крема сирене
3 яйца
100 г настърган кашкавал
сол, черен пипер
олио
Начин на приготвяне:
Настържете на ренде тиквичките и ги изстискайте от водата. Сложете ги в купа. Поръсете с черен пипер и сол на вкус. Добавете настъргания кашкавал и яйцата. Разбъркайте добре. На дъното на правоъгълна тавичка сложете хартия за печене. Намажете я с олио. Изсипете сместа в тавичката и хубаво разпределете. Печете в предварително загрята фурна, докато блатът се стегне. През това време направете плънката. Нарежете копъра и чесъна. Добавете ги към крема сиренето и разбъркайте. Извадете блата от фурната. Внимателно, заедно с хартията, го измъкнете от тавата. Обърнете го и махнете хартията. Оставете да изстине 5 минути и намажете с плънката. Навийте на руло и оставете предястието да се стегне в хладилника. Сервирайте нарязано на филийки.
Хит на седмицата
Кюфтета от тиквички
Необходими продукти:
0,5 кг тиквички
3 яйца
100 г сирене (кашкавал)
1 зелена пиперка
3 с. л. брашно
1/2 вр. магданоз (копър)
сол, черен пипер
олио
Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват на ренде и се отцеждат от водата. Посоляват се. Прибавят се яйцата, брашното, натрошеното сирене или настърган кашкавал, нарязаната на ситно зелена пиперка, магданоз или копър, черен пипер. От сместа се взима с по-голяма лъжица и се сипва във вряла мазнина. Пържат се като обикновени кюфтета. Сервират се с кисело мляко.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш