Протестиращи нахлуха в посолството на САЩ в Багдад (ВИДЕО)

Десетки привърженици на шиитски милиции нахлуха в комплекса на американското посолство в Багдад, след като разбиха портал и подпалиха приемна. Това наложи да бъде използван сълзотворен газ, чута бе и стрелба от огнестрелно оръжие, съобщи БТА.

Репортер на Асошиейтед прес от мястото на събитието разказа, че е видял в комплекса да се издигат пламъци, както и че е видял най-малко трима американски войници на покрива на основната сграда на посолството с насочени към протестиращите оръжия.

Протестиращите, много от които са с униформи на милиции, влезли в комплекса, след като разбили портала за автомобили. Те тръгнали по коридор вътре в него, но след около пет метра спрели и сега са на около 200 м от основната сграда.

Засега не е ясно дали служителите на дипломатическата мисия са в нея или са евакуирани.

Протестиращите закачиха на стената транспарант, на който пише: "Америка е агресор". Към тях се присъединиха и командири на военни фракции, верни на Иран. Сред тях беше Хади ал Амири, водач на действащите със санкцията на иракската държава Сили за народна мобилизация, съставени от подкрепяни от Иран милиции.

Иракският вътрешен министър Ясин Ясири в един момент също се появи пред посолството, за да огледа обстановката. Той заявил, че премиерът е предупредил, че американските удари по шиитските милиции ще имат сериозни последствия.

Ясири допълни, че ще бъдат изпратени още служители на силите за сигурност, за да отделят протестиращите от сградата на посолството. Засега няма данни за пострадали.

В района, часове след избухването на насилието, пристигнаха бронирани автомобили с около 30 иракски войници. Те се разположиха около стената на комплекса, но не близо до мястото, където беше извършено нахлуването в посолския комплекс. Пристигнаха и четири автомобила с части на полицията за борба с безредици, но те бяха принудени да се върнат от протестиращите, които блокираха пътя им.

Засега няма коментар от Пентагона и Държавния департамент на САЩ, както и от самото американско посолство.

Коментари

Задължително поле