Протестиращи поискаха оставката на Хаменей

Иранци разгневени от лъжата за сваления боинг

Британският посланик арестуван за кратко

Тръмп изрази възхищение и подкрепа за демонстрантите

Стотици иранци излязоха на протест в Техеран, на който заклеймиха управляващите като лъжци и поискаха оставката на върховния лидер аятолах Али Хаменей, предаде Би Би Си.

Общественото недоволство бе предизвикано от опитите на властта в Техеран да прикрие, че иранска ракета е свалила на 8 януари украинския пътнически самолет, в който загинаха всички 176 души на борда. В събота обаче Техеран призна, че негови военни са свалили боинга по грешка, когато са били в готовност за ответни американски удари след иранските нападения по ползвани от САЩ бази в Ирак.

„Смърт на диктатора“, скандираха на протест в столицата в събота, насочвайки гнева си към Али Хаменей. Съобщено бе и че демонстранти са късали снимки на топ генерала Касем Солеймани, чието убийство в US удар подпали новата криза в региона. На протестите се стигна и до размирици, като полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите.

Иранските власти задържаха за няколко часа британския посланик Роб Макеър, който се появил сред демонстрантите пред университет в Техеран, като го обвиниха в подстрекаване на антиправителствени протести.

Междувременно президентът Доналд Тръмп изрази в туитър подкрепа за „вдъхновяващите“ протести в Техеран и изказа възхищение от смелостта на демонстрантите.

Коментари

Задължително поле