Протест пред сградата на грузинския парламент завърши с десетки пострадали

Снимка: Архив

Над 50 души пострадаха по време на протест пред сградата на грузинския парламент вчера, пише ТАСС. Сред ранените има 38 полицаи.

Няколко хиляди души се събраха пред зданието с искане за оставки на министъра на вътрешните работи и на председателя на парламента. Те се опитаха да нахлуят в сградата на законодателния орган. В отговор полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми.

Причини за масовите демонстрации стана изказване на депутат от руската Държавна дума от креслото на председателя на грузинския парламент.

Протестите започнаха след като ръководителят на руската делегация Сергей Гаврилов откри заседанието, сядайки на мястото на председателя на парламента на Грузия. Това предизвика недоволство сред опозиционните депутати от Обединеното национално движение.

Опозицията излезе от залата, срещата беше спряна. След това парламентът бе окупиран от хиляди привърженици на радикалите. По-рано протестиращите поискаха руските делегати да напуснат страната незабавно. Протестиращите замеряха с яйца сградата на хотела, където е бил настанен Гаврилов.

Заради протестите президентът на Грузия Саломе Зурабишвили прекрати посещението си в Беларус и се завръща в Тбилиси. Тя нарече Русия „враг и окупатор“, чиято пета колона най-вероятно стои зад безредиците, които може да разделят бившата съветска република.

Коментари

Задължително поле