Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 23.09.2019

На 23 септември 2019 да почерпят

Отиде си проф. Юлиан Вучков

Патрулка катастрофира с цивилен автомобил докато преследва беглец

Милен Михов, ВМРО: Мая Манолова граждански кандидат за кмет е като сняг през юни

Евклаз – за бяла и черна магия По-скъп от диаманта

Хиляди швейцарци протестираха срещу изграждането на 5G мрежа в страната

Моторист загина на Е-79 край Дупница

Арабските партии в Израел подкрепят Бени Ганц за премиер

Министър Петкова: 9 млрд. лв. ще са приходите на България от „Балкански поток“ през следващите 20 г.

Петьо Блъсков: Народът решава дали София да я управлява човек като Манолова – ту от БСП, ту не е от БСП Не знам какво е направила като омбудсман, освен, че беше на всички протести, изтъкна главният редактор на в. "Труд" в интервю за Канал 3

Приятел на убития Андрей Монов: Полфрийман не се е променил, никога не каза, че съжалява

Емил Костадинов, БСП: Въпросът вече e: или Нинова, или партията

Проф. Михаил Константинов: Българските избори не могат да бъдат хакнати

Полицаи изведоха барикадиралия се мъж в „Овча купел“

Проф. Боян Дуранкев: Прекрасният “нов свят” става все по-невъзможен

– Проф. Дуранкев, навлязохме в една много интересна година – и за света, и за България. Нека да почнем от световната политика – очаквате ли големи размествания и пренареждане на силите?
– Отминалата 2016 година бе забележителна както с мощното движение на политическите тектонични плочи, така и с набиращите тенденции на деглобализация, а също и с нарастващия „гняв на мравките“ в много по-остра форма, отколкото познатата ни от Джон Стайнбек. Резултатът, образно казано, е 3:0 в полза на промените против отиващия си „стар ред“ – да вземем за пример само завръщането на Русия на световната сцена, Brexit и победата на генерал Радев у нас.
Затова новата 2017-а е натоварена със свръхочаквания в посока на продължаване на промените. От една страна, погледнато глобално, светът да поумнее, та даже Тръмп и Путин да си стиснат ръцете; от друга страна – противно на „новия глобален ред“ деглобализацията да се задълбочи с нови (формални или неформални – чрез върнати гранични „проверки“ и допуск) exit-и, включително да станем свидетели на лидерска промяна в Германия и Франция. От трета страна, локалните политици да спрат неестественото неравенство, което ерозира всякакво „гражданско“ общество и подсказва, че демокрацията е повече в главите, отколкото в бюлетините на изборите. Ще подчертая нещо много важно: И трите „очаквани“ тенденции са от такъв характер, че всяка ще пречи на останалите две. Образно казано, някоя от трите тенденции ще вземе връх и ще блокира другите една или две.
„Прекрасният нов свят“, който се очаква да се гради през новата година, е колкото желан, толкова и невъзможен.

– Ако трябва да степенувате това, което ни очаква, каква ще е вашата класация?
– Роден съм в свят, в който сме били под 2,5 млрд. души; почти всяко семейство по света имаше 3-5 деца; светът е бил разделен на две (Запад – Изток); всяка страна имаше една-две управляващи партии с ясни лидери; предстоеше изграждането на Берлинската стена; воюваше се с пушки; съществуваха 4 годишни времена; основно средство за масова комуникация беше радиото; разстоянието София – Варна се вземаше за 5 часа; статиите си набирах на пишеща машина „Марица 12“.

– И какво се промени?
– Живеем в нов свят, в който има три пъти повече хора – почти 7,5 млрд. души; вече почти няма семейства, а децата са нерентабилни и затова „отлагани“; светът е разделен не на две, а на n-страни и групировки; воюва се с дронове и масмедии; всяка страна има една-две управляващи партии с ясни лидери; предстои изграждането на стената САЩ – Мексико; съществуват 2 годишни времена – горещо лято и ледена зима; основно средство за комуникация е интернет, разстоянието София – Варна се взема за 5 часа, а ако има сняг – за 3 дни; статиите си пиша на компютър.
Нарочно казвам всичко това, за да подчертая какво не се е променило: само формата на политиката и пътуването по маршрута София – Варна. Всичко друго се е променило, понеже дойде нещо, което наричахме НТП – научно-технически прогрес.
Светът е отишъл количествено в много отношения напред и нагоре, но качествено (като политика, която да отговаря на характера на епохата) е останал някъде около 1951 г. И огромната численост на световното население; и невъобразимото разделение на 1% свръхбогати и на 99% относително бедни, които работят за тях; и огромният напредък на техниките и технологиите за масово поразяване (атомни бомби и зависими масмедии); и продължаващото глобално затопляне; и унищожаването на природата чрез опустиняване и обоклучаване; и разделението Запад – Изток и Север – Юг; и десетки други глобални проблеми чакат своето комплексно решение, а не селфита с мигранти.

– Добре де, какво всъщност се случва?
– Ако светът продължава своя ход така, много е вероятно бебетата, които ще се родят през тази година, да са последните хора на планетата Земя. За да не се случи това бедствие, организирано от самите нас начело с авторитетните политици по света, е необходим Глобален договор за развитие, включително и за опазване и възпроизводство на околната среда. Така че финалният акорд на развитието не е само Тръмп и Путин да си стиснат ръцете, а всеки от тези 7,5 млрд. души да вижда своето по-добро бъдеще в един проспериращ свят. Бог Пазар е мъртъв и не работи в тази посока; Бог Свят е на дневен ред.
Може би именно 2017 година ще постави начало на общото помъдряване. България може да помогне за неговото разработване, а и има интерес от подобен договор.

– Да се върнем в България. След броени дни ще встъпи в длъжност новият президент, после ще разпусне парламента и ще назначи служебно правителство. Предсрочните избори се очертава да са на 26 март. Това загубено за страната време ли ще е?
– За голяма част от моите съвременници загубеното време е някъде в „прехода“. За по-младите това е пропуснато време.
Хитрино е индикатор на загубеното време при прехода – един от паметниците на безумието на т.нар. преход. България е едно голямо Хитрино и Хитрино е една малка България. Je suis Chitrino. Всеки българин е Хитрино – децата му работят в Испания, пенсията му е 160 лв., а селото се управлява от шишко със златно герданче. Демокрация и пазарна икономика – и двете са като настъпващия преди комунизъм – няма ги!
Хубавото на българина е, че когато е паднал, му остава или да си лежи, или да се изправи. Ако си лежи на изборите, ще гласува за когото му посочат; ако се изправи, ще гласува за децата си.

– С какво ще запомним отиващия си президент Росен Плевнелиев?
– Как с какво – с това, че е бил президент, избран демократично от българския народ! Абсолютен световен шампион по служебни правителства, едно отказано. И че опази България – при това до края на мандата си – от руската анексия.
Тръмп ще спечели, ако бързо го привлече за съветник.

– А премиера Бойко Борисов?
– Най-дълголетната, най-адаптивната и най-типичната фигура на прехода. Българският Сизиф, многократно започващ пътя си от долу нагоре, понякога и отстрани. Величествена осанка; трагична натура, разкъсван между свои и чужди.
Историята със сигурност ще му даде оценка, различна от тази, давана както от сегашните му фенове, така и от критиците.
Впрочем, Борисов държи ключа към следващото „редовно“ правителство, кой каквото и да си въобразява.

– Съществува ли заплаха за финансовата стабилност на държавата, докато дойде новият парламент и новото правителство?
– Никоя „стабилност“ не може да бъде разрушена отвън, ако не е подготвена отвътре. Вероятният кратък срок на съществуване на служебното правителство, както и сравнително скромните му пълномощия не отреждат възможности за „резки движения“ особено по линия на финансовите потоци. Със сигурност ще осигури „мека възглавница“ за редовното правителство.

– Смятате ли, че президентът Румен Радев ще успее да овладее ситуацията? Ще има ли опити от БСП да му чертаят дневния ред?
– Новият президент има голям джокер в горния си ляв джоб. Този джокер е фактът, че е избран както от огромен брой леви, така също и от центристи и десни избиратели; както от мъже, така и от жени; както от по-млади, така и от по-стари, както от дипломирани, така и от недипломирани. Въпреки че БСП го подкрепи чрез независим инициативен комитет, това не е електоратът на БСП.
Затова г-н Радев няма „да овладее“ ситуацията, понеже вече я „владее“. Той е по дефиниция еманципиран от издигналата го партия, като не тя, а той хвърля повече светлина върху нея. Това е неговият огромен шанс: първо, да състави „чисто“ служебно правителство, за да се легитимира като нов тип политик още с първия си ход; второ, да отстоява националните интереси навътре и навън; трето, да ръчка с остена на президентското слово онези кабинети и партии, които са тип „играчи“; четвърто, да организира разработката, приемането и изпълнението на стратегия за развитието на България; пето, да координира успешно независимите институции в страната.
БСП ще допусне огромна грешка, ако се опита да разчертава посоките на летене пред един професионален пилот.

– Кое правителство трябва да излъчи новия български еврокомисар – служебното или редовното?
– Консенсусът е винаги за предпочитане пред „аритметичната“ демокрация от 51%. Имаме свои гръмки и тъжни провали и в ООН, и в ЕК. Ако служебният кабинет изстреля своя звезда в ЕС, ще загуби. Но нищо не му пречи да огледа звездния отбор на България и да предложи на редовното правителство няколко обсъждани номинации.
Защо не и предварителен диспут с кандидатите? Защо не и предварителен неформален електронен референдум? Нещо лошо?

– След по-малко от година България ще поеме за шест месеца председателството на Съвета на ЕС. Ще се справим ли?
– Има почти една година до този момент, дотогава трябва да се учим от опита на Малта (в момента) и Естония (юли-декември 2017 г.).
Хубаво е, че има в наличност един невзривен остатък от „социализма“, наречен НДК. Със сигурност след освежаването му ще допадне на чужденците. Най-важното е още отсега, буквално от утре да се подготвяме за зимата през 2018 г. – да няма непочистени улици в София, да има повече луга и да се осигури незабавен превоз до „Пирогов“ на нуждаещите се гости.

– Продължаваме да бъдем най-бедната страна в Евросъюза. Смятате ли, че е възможно да отлепим поне малко от дъното на тази класация и как да стане това?
– Обобщението „страна“ е доста неподходящо. Имаме милиардери, стомилионници, десетомилионници и обикновени милионери, които живеят в доста богат свят, даже изчислявано по стандартите на богатите Западна и Северна Европа. За четвърт век, след 1990 г., българската икономика успя – къде чрез умела приватизация, къде чрез споделени еврофондове и обществени поръчки – да произведе 1% свръхбогати. За четвърт век , погледнато от днес към 2040 г., пред страната ни има две алтернативи. Първата – да направи 2 пъти по-богати горните 1%; втората – да увеличи с 20-30% доходите (и благата) на останалите 99%. Отговорът на гатанката е в бюлетината. И кой (с какъв софтуер) ще брои бюлетините!
Нашият гост
Боян Дуранкев е икономист, специалист по маркетинг и стратегическо планиране. През 1980 г. завършва социално-икономическо планиране в Университета за национално и световно стопанство, където продължава неговата академична и научна кариера. Специализирал е в САЩ и Германия. През 1989 г. става доктор по икономика, през 1994 г. – доцент, а през 2010 г. – професор. Дуранкев е автор на повече от 70 статии, студии и книги. Преподавател по маркетинг и маркетингови комуникации в УНСС и във Висшето училище по застраховане и финанси.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (51)

 1. „И че опази България – при това до края на мандата си – от руската анексия.“ Този професор е абсолютен -д-е-б-и-л-, аз не знам дали в България има нормални професори. Като започнеш от оня -м-а-л-о-у-м-н-и-к- Близнашки и други двама министри на образованието стигаш до извода, че в България нормални професори няма. А СЕГА ТОЗИ ПРОФЕСОР ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ РУСИЯ Е ПРАВИЛА ОПИТИ ДА АНЕКСИРА БЪЛГАРИЯ.

   1. Не зная защо всички се вързвате не „партенката“ за богатите и лоши Български бизнесмени, които грабят Българският народ. Не зная каде ги виждате тези Български милиардери. Ние сме икономически колонизирана страна. Ние сме подложени на нео-колониална схема на икономияески грабеж. Когато отидете да си плащате сметките за ток, мобилни услуги, водата в София, зареждате гориво, лихвите по кредита, когато пазарувате в търговските вериги, на кой точно български олигарси, българина плаща 99% от доходите си? Вие сте известен Макроикономист, как виждате отделни дърветата а не виждате гората. По стария римски принцип – разделяй и владей, ни карат да търсим врагът сред нас а да не забелязваме него – КОЛОНИАЛНЯТ ГОСПОДАР. Това е основният проблем на България..

    1. Разбира се че разсъждавам сходно на вас. Не правя разлика между чужди и наши милиардери и милионери. А „нашите“ по-чисти ли са? Със сигурност – не.

 2. Велимире по повод президента, професора проявява скрита ирония.
  В рамките на интервюто човек си е прав.

  1. Аз не съм го чул на живо, за да разбера, че иде реч за ирония.

   1. В пресата не се публикуват строго научни статии. Затова си позволявам малко ирония. Иначе говоря това, което мисля, а то не винаги се харесва. Благодаря за прочита на интервюто.

    1. Vernite razsujdenia ne sa samo za nauchni statii.

     Haosut na mislene e nachin na neviarna propaganda – razmiti granitzi mejdu viarno i neviarno, za da mine neviarnoto za viarno. V sluchaia sofistikata e dobra, no ne logikata.

     Izviniavam se za latinitza.

     1. Моля, посочете точно къде е този „хаос“. нали не сте трол, който само иска да се „включи“ с критика без цел?

    2. Profesore, Na fona na inache razumnata wi statija ( kojato mnogo mi haresa), twardenieto za Plevneliev ne zwucheshe na praw pogled kato shega i ironija. Warnah se da go procheta 2 pati – i si kazah- tozi razumen chowek ne moje da misli naistina towa, koeto e kazal. Znachi ne e kazal towa, koeto misli 🙂

     1. Дължа ви обяснение, разбира се. Формата „интервю“ не разкрива веднага какво се казва – дали е истина или шега. Интелигентният човек ще го разбере. Предполагам сте разбрали с препоръката към Тръмп.

    3. А защо величаете Борисов или и това е ирония? Борисов е едно огромно зло за българския народ и България.

     1. Никъде не величая Борисов, но той е ярка емблема на проваления „преход“. Впрочем, кой от „преходниците“ става за величаене? Не виждам нито един.

     2. Да, за величаене няма нито един, защото всички бяха и са крадливи чуждопоклонници. Не се намери един българин в този пуст преход да управлява България. Все евреи или техни подлоги, а уж сме България. Дори Тодор Живков в последното си интервю каза, че от власт са го свалили няколко евреина.

 3. Tvurdeniatana na Gospodin Durankev sa haotichni i v sushtestveni punktove-neverni. Edin Profesor bi triabvalo da trugva ot verni predpostavki v razsujdeniata si, a ne ot neverni, no zelta e izvodut da pricliha na veren – nujniat izvod. Takuv podhod e narushenie dori na sofistikata, da ne govorim za osnovnata ( formalnata) logika. T.e. Gospodin Durankev pravi neviarna propagada, analiz niama, samo forma bez sudurjanie, tochno kato reditza polititzi v Bulgaria, konkretno kato Prezidenta Plevneliev.

  Izviniavam se za latinitza.

  1. Явно сте в тежко настроение. Не съм виновен че не сте разбрала всичко. Погледнете красивата белота навън и без думи ще си оправите настроението, предполагам. Успех!

 4. Това е стил на този професор. Не очаквайте да ви поведе и доведе до реални логични изводи. Много приказки и вятър. Отначало мислех,че не му е платено достатъчно ,за да изложи същината, но се оказа кух обем и политиканстване.

  1. Платено ми е много, много достатъчно, не се притеснявай, бабо. Платено ми е с по-ценно от пари. Платено ми е с уважение.

 5. Едно добро начало. Само дето Пл. е по-добре да стане преподавател в 51 училище. В даскалото на ексхибиционистите.

  1. Gospodin Dimitrov, ne hulete uchilisteto i direktora – ne razbrahte li che e tapa uchenicheska „shega“.

 6. „Тръмп ще спечели, ако бързо го привлече за съветник.“ – само не рабрах кой тогаз ще му казва какви да ги плещи?

 7. „Българският Сизиф, многократно започващ пътя си от долу нагоре, понякога и отстрани. Величествена осанка; трагична натура, разкъсван между свои и чужди.“ То бива натягане, бива, ама чак пък толкова! Думи нямам. И защо ли чак толкова? Може би защото според професора, на когото е платено с уважение, „Борисов държи ключа към следващото „редовно“ правителство, кой каквото и да си въобразява.“. Като какъв се виждате в това следващо „редовно“, уважаеми професоре?

  1. Благодаря за любопитството, отговарям веднага. Не се виждам в никакво правителство.

   1. А къде? В бъдещата парламентарна група на ГЕРБ?

    1. Доста съм ляв за ГЕРБ. И не съм клиентелист. Гарантирам.

   2. охооо, кажи кой ще пише речите на плевнята кат стане съветник на тръмп??? за визията на олигoфрен на фона на скалистите планини можем сами да се досетим.

 8. Аз съм студент на проф. Дуранкев. Много истини казва. Хубаво интервю!

  1. Тук един студент минал с голямата шпакла. Види се, че от малък е -г-ъ-з-о-б-л-и-з-е-ц-, а какъв ли ще стане като порасне? Дано не се засили да става професор.

   1. Културата личи по коментарите. Защо трябва да обиждате човек без да го познавате?! И защо сте такъв съдник, а не коментатор на тезите?

    1. Вие обичате да прилагате иронията, но пък не улавяте чуждата професоре.

   2. Ще стане като учителя си. От славословията на Дуранкев за трагичната натура на Българския Сизиф направо ми се насълзяват очите от умиление. Детето има още да се учи.

 9. Не зная защо всички се вързвате не „партенката“ за богатите и лоши Български бизнесмени, които грабят Българският народ. Не зная каде ги виждате тези Български милиардери. Ние сме икономически колонизирана страна. Ние сме подложени на нео-колониална схема на икономически грабеж. Когато отидете да си плащате сметките за ток, мобилни услуги, водата в София, зареждате гориво, лихвите по кредита, когато пазарувате в търговските вериги, на кои точно български олигарси, българина плаща 99% от доходите си? Вие сте известен Макроикономист, как виждате отделни дърветата а не виждате гората. По стария римски принцип – разделяй и владей, ни карат да търсим врагът сред нас а да не забелязваме него – КОЛОНИАЛНЯТ ГОСПОДАР. Това е основният проблем на България..

 10. Какви мрачни прогнози, “ родените тая година, вероятно, ще са последните хора на Планетата“….Махнете го тоя от погледа ни!

  1. Махам се. Но фактите – не си отиват. прочетете „Шестото измиране“, моля.

 11. Как е възможно вестник Труд да публикува такава глупост. Простете господин професоре , но ми се струва, че трябва да се върнете на ученическата скамейка, за да научите че преди 40-50 години влакът от софия за варна вземаше разстоянието за 12, а не за 5 часа. И не си въобразявайте, че някой ще повярва на вашата „ирония“ и „майтап“. А що се отнася за „Шестото измиране“, това показва, че вие четете и се вдъхновявате от глупости, които след това предавате на вашите студенти. Горките

  1. Уважаеми високоинтелектуален господине! Не е лошо да четете повече, предполагам, за да знаете нещо повече. Книгата „Шестото измиране“ е издадена и на български. Ето подробности за автора и книгата. Елизабет Колбърт е дългогодишен сътрудник на „Ню Йоркър“ и „Нашънъл Джеографик“. Позовавайки се на множество научни дисциплини, тя ни представя една история на изчезващите пред очите ни видове – още по-смразяваща предвид факта, че, изглежда, вече е неотвратима… Историята за масовите измирания е поднесена с хаплив и честен до болка хумор, което засилва още повече чувството, че разгръщащият се пред очите ни кошмар не е просто лош сън, който ще свърши ей сега.
   Именно шестото измиране вероятно ще е заветът на хората, разкриващ нашата същност като вид. Наистина: по делата ни ще ни познаете…
   „Шестото измиране“ е удостоена с „Пулицър“ за 2015 г. за документална книга; книга, която ни кара да преосмислим какво означава да си човек.

   1. Uvazhaemi Professore, Az cheta Bibliata i tam pishe che denia na vtoroto pishestvie e skrit ot nas , dori i za Hrista. Kakav avtoritet e Elizabeth Colberg ta da i vervame. Akademitzite parvo bi trebvalo da soobshtiat shtoto evoliucionnata teoria e fantastika, osobeno sled kato imame begal pogled varhu DNK, / universalen kodon – 3 bazi kodirat edna aminokiselina, aksioma / i izkliuchitelno slozhnoto ustroistvo na zhivite organizmi. Neka vseki da si razviva darenite ot Gospoda talanti i ima strah of Boga , ama ne .

    1. Благодаря ви! Ако не разговаряме по важните въпроси, нито решения ще откриваме, нито ще излезем от охлювите си черупки. А бъдещето е наше дело, което изграждаме днес.

 12. Много глупави хора който, отправят неуместни и смешни критики са обедени че са умни! Това ги излага какви са ! Дори да са тролове пак лошо.

 13. Споделям наблюденията и тезите на проф. Дуранкев, ясна е иронията по отношение на Плевнелиев, но след верните констатации, че Борисов е „Най-дълголетната, най-адаптивната и най-типичната фигура на прехода”, определенията „Величествена осанка; трагична натура” за един самовлюбен бабаит, който дълго време налагаше дебелашките си, просташки маниери на квартална мутра като стил на поведение и обществена норма, всяка дума на когото дълго време беше лъжа, наглост и простотия, ми се струват напълно неуместни, даже казани с ирония и в кавички. Самите понятия „величествена” и „трагична” са прекалено наситени и носят един Шекспиров отпечатък, който трудно може да бъде избягнат и остава неразбираем, когато е съотнесен към банкянския хитрец, който се е вкопчил във властта, защото според него, той „не може да живее извън нея”, а и изявлението му „Аз съм най-големият експерт в страната и то по всички въпроси” потвърждава властовото му заболяване и крайното му его. В този смисъл той е не трагична, а трагикомична фигура, по-скоро комична, впрочем, прекрасно уловена в карикатурите на Комарницки.

  1. И все пак Борисов е човек, който се изкачи по управленската стълбица чрез механизмите на демокрацията, колкото и побългарена да е тя. Всеки човек е уважавам заради положителните си качества, а не заради отрицателните си. Всеки човек има нещо положително, дълбоко съм убеден. Нека оставим историята да се произнесе поне 2-3 десетилетия по-късно.

   1. Сигурно сте прав за себе си, ако приемате това за демокрация, макар и побългарена. Бъдете жив и здрав, и успех на политическото поприще! След ГОРДа България на демократичните мутри Слави Бинев и Алексей Петров, може би още някоя друга лява мутренска групировка ще ви направи свое лице.

   2. Те, и Бай Ганьо и Големанов имат положителни качества – повратливи, находчиви, надушващи и преследващи келепира, готови като Борисов да се обърнат на 180 градуса, щом се налага. Политическото кредо на Борисов – „Аз изпълнявам нарежданията на Вашингтон и Брюксел”, „Гледам какво прави Меркел и аз правя същото” и „Да се разберат началниците” силно напомня на Бай Ганьовото „Горе, долу Стамболов!”, „На маймуни ни обърнахте” и още подобни. Както и тупането в гърдите: „Аз”, „Аз”. Значи „Величествена осанка; трагична натура” не са ирония, нито са с невидими кавички, както наивно се надявах. Паметта Ви, проф. Дуранкев, много избирателно пресява фактите, за да наречете услужливо „демокрация” джиповете с мутри, всяващи страх по улиците на Разлог и околните селища по време на частични избори, изпратени от Герб в самото начало на дейността му, привикването и сплашването на кметовете, заплахите, че, ако не се гласува за Герб, населението ще загуби работните си места и още подобни „демократични механизми”. За това свидетелстваха местни жители в документален филм на БТВ. Както и изборната технология на Цветанов, когато напр. през 2011 г. ромските тартори от махалите са били предупредени, че, ако не се гласува за Герб от ромите, МВР ще остави националистите да ги запалят, както беше запалена една от къщите на Цар Киро в Цалапица. Резултатът на изборите беше 100 % ромски вот за Герб. Да не говорим за прозаичните разнасяния и изнасяния на чували, докато членовете на СИК скандират „Мафия”. А „ледената епоха” в икономиката, причинена от Герб (по думите на новия Ви лидер Константин Проданов) е друга тема.

    1. За мен демокрация не означава аритметика, не е само избори на 4 години, а много, много съдържателен процес, който позволява икономиката и обществото да „работят“ за всеки, а всеки да работи за себе си и за обществото. Братство, свобода, равенство.
     Що се отнася до г-н Борисов, никой от нас няма пълна яснота какви мисли бродят в главата му; но е вероятно и той да не забравя че България е неговата родина-майка.

 14. проф…стак – „Специализирал е в САЩ и Германия“ да драска недомислици и да залъгва народа с „маркетингови“ комуникации.

  1. На клозетни мозъци не отговарям.

   1. Gospodin Profesore, soglasni s vas ili ne, chest Vi pravi, che se vkliuchihte vov foruma

    1. Благодаря ви отново! Пропуснах да спомена че и аз виждам, подобно на Стивън Хокинг, пръста на нещо висше в нашия живот. В смисъл че притежаваме и наш, но и висш смисъл.

 15. Завършил съм УНСС много отдавна. Работя в частния сектор. Нямам нужда да хваля проф. Дуранкев. Това, че споделям някои от тезите му не Ви дава право да ме обиждате! Желая здраве и успехи на всички през 2017г.

 16. Завършил съм УНСС много отдавна. Работя в частния сектор. Нямам нужда да хваля проф. Дуранкев. Това, че споделям някои от тезите му не Ви дава право да ме обиждате! Желая здраве и успехи на всички през 2017г.

 17. Здравейте, по образование съм социолог. Според мен, проблемът не е там където го търсите, какво имам предвид! До 1989г., НРБ бе саталит на СССР, членуваше в СИВ и ОВД, през 1987г., НРБ бе поставена на 27 място от 130 страни в света по Индекс на човешкото развитие на ООН. Икономическите, социалните и въобще модернизационните успехите на НРБ се дължаха на нейният геополитически статут, страната представляваше южния фланг на СИВ и ОВД, дефакто част от съветската империя, и като такава на СССР им бе необходимо силен във военeн, икономически и политически аспект съюзник. След разпадането на съветската тоталитарна система, България дефакто е победена странана, страна определена да бъде периферия на развития западен свят. Страна с такъв статут следа да бъде деиндустриализирана, деаграризирана и деинтелектуализирана!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.