Проф. Станислав Станилов пред „Труд“: Не може да има шпионски скандал, защото няма шпионаж

Проф. Станислав Станилов е доктор по археология и ръководител на Секцията по средновековна археология на Археологическия институт с музей при БАН. Той е народен представител от ПП „Атака“ в 40-то, 41-то, 42-то, 43-то и в 44-то Народно събрание. Зам. председател е на парламентарната Комисия по култура и медии, член е на Комисията по образование и наука.

- Г-н Станилов, Николай Малинов съобщи, че Вие сте го запознали с ген. Леонид Решетников. Откъде се познавате с генерала?

- Бяхме аспиранти в Софийския университет и живеехме заедно на общежитие. Познавам майка му, баща му, сестра му, брат му, който почина. Познавам децата, внуците и съпругата му. С нея се запознах също в Софийския университет, където тя беше специализантка по българистика. Николай е българофил от типа на ген. граф Игнатиев. Разбира се, той е руснак. Както аз съм българин и български националист, той е руски националист и му се иска България да бъде в сферата на влияние на Русия. Това, разбира се, не се определя нито от Леонид Решетников, нито от когото и да било друг, а от историята. А историята е такава - България има две лица: едното от тях е на изток, а другото на запад - и обстоятелствата променят нейното място.

- Казахте, че Решетников е българофил. Каква е истината за него?

- Леонид беше служител на Външно министерство. Той работеше в дипломатическия корпус. Един път го питах кога са му предложили да премине в КГБ (Сегашната Федерална служба за безопасност) и той каза, че когато е бил в Белград секретар на посолството. А може и да беше и в София, когато бе пресаташе на посолството. Не си спомням точно - аз никога не съм се вълнувал от този въпрос, защото по комунистическо време по едно решение на руското Политбюро още през 50-те години, по времето на Сталин е забранено на руските разузнавателни служби да вербуват агенти в социалистическите страни. Това го знам със сигурност, публикуван е такъв документ. Каквито сведения искат руснаците за страната, отиват при съответните служби и си ги искат. Русия няма какво да разузнава в България. Тя сфера на влияние вече има и тя е безспорна, защото България е пълна с русофили. Повечето българи са русофили - кой от тях таен, кой-явен, кой се осмелява като мен да каже „Аз съм русофил“. Това е геополитическа формула, която не може да бъде извадена лесно. Тя не е формирана по мое желание.

- Какъв е коментарът ви за шпионския скандал?

- Тъй като няма никакъв шпионаж, не може да има и шпионски скандал.

- Като заместник-председател на „Русофили“ вие питали ли сте Николай Малинов какви са намеренията му по отношение на геополитиката?

- Никога не съм се разправял с Николай Малинов за геополитика. Винаги сме говорили да бъде културно-просветна надпартийна организация и затова в нея членуват и хора от ГЕРБ, БСП, „Атака“, откъдето съм и аз, и най-различни други партии.

- Знаете ли дали от Русия идват средства за сдружение „Русофили“?

- Тези митове, ако бяха истина, нямаше да има такъв недостиг на средства. Сега на 14 септември ще се състои събора на русофилите на язовир „Копринка“. „Русофили“ се задъхваха от недостиг на средства за автобуси, наем и други. Няма парии и за заплати на учителите по руски език в курсовете, които провеждаме. И в „Атака“ се говореше че има страшно много руски пари, но аз не съм видял копейка досега.

- От прокуратурата твърдят и че Малинов е свързан с около половин милиард лева, които...

- Къде е този милиард? Знаете, че големите пари не могат да се скрият. И в офшорка да ги туриш, пак не можеш да ги скриеш.

- С какви пари Малинов купи ТВ 7?

- Разбрах, че с пари на Малофеев. Но той не беше купил телевизията, а беше внесъл нещо като капаро. Парите за телевизията бяха далеч повече. И като му отказаха парите, които му дал Малофеев, пропаднаха. Малофеев е олигарх и търгаш - каквото му дадеш, ще засмуче, стига да има изгода.

- Малинов говори, че е имало пари, дадени за вестник „Дума“.

- За вестник „Дума“ питайте БСП. Аз не обичам партията и лидера u Корнелия Нинова. Смятам даже, че те не са русофили, а са съветофили.

- Какви са прогнозите ви за този скандал, според Вас как ще завърши той?

- Според мен ще бъде голямо усилието да осъдят Малинов на първа инстанция, защото няма действия, а само намерения. Да измъкнат някакви документи, че той е продавал някакви тайни, се съмнявам да е възможно. Те трябва по-скоро да бъдат фалшифицирани. Какви тайни може да продаде той? Трябва да се знае, че в България няма високи западни технологии, за да бъдат те продавани на руснаците. Четирите американски бази са замразени, на практика само едната от тях действа, останалите са като резерв. Те затова американците не плащат наем. Какво може да се продаде - нищо.

- Има ли връзка шпионския скандал с изложбата „75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма“, организирана от посолството на Русия.

- Двете събития са взаимно свързани. Реакцията на Външно министерство бе правилна, но аргументите им са смешни. Не можеш да съветваш руското посолство, не можеш да съветваш империята какво да прави. Има натиск срещу русофилията в България, има атака. Тя е в навечерието на избори, в един особен геополитически момент в Югоизточна Европа. В Евразийското ъгълче с проливите е много особено, защото турците вече са несигурен съюзник на САЩ, а те трябва да имат територия, на която да се опрат в тази ситуация. Изглежда, че България ще бъде тази територия. Може в тази връзка да се правят и атаките. Но и германците бяха тук, и райха беше вечен, но както знаете нищо не излезе...

- Нека да се върнем на връзката между последните събития и реакцията на външно министерство.

- Според мен реакцията на външно министерство ще навреди най-много на премиера Бойко Борисов. Защото самият Борисов никога нищо не е казал срещу Русия и Путин. Предстои подписване на „Турски поток“ и строеж на АЕЦ „Белене“. Така че Борисов няма да си позволи такова отношение. Това си го позволяват хора, които наистина искат да разрушат, включително и икономическите изгоди за България, които могат да ни помогнат. В атаката срещу русофилите има още един момент - цели се делегитимация на българите пред руското общество. А то е общество, което като го дръпнеш за опашката започва да вдига скандал. Това създава отношение и у руското правителство и може да свърши с бели. Аз мисля, обаче, че този път няма да се получи такова нещо. Защото руснаците са твърде ирационални хора и от тях може да очакваме не онези реакции, които биха имали едни германци в такъв случай.

Коментари

Задължително поле