Проф. Цветалина Танкова пред Труд news: Инсулиновите помпи са най-модерното средство за инжектиране на инсулин

Проф. д-р Цветалина Танкова, дмн е ръководител на катедрата по ендокринология в МУ – София и началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“. 

Тя отбеляза пред "Труд news", че скринингът на диабет е от изключително важно значение, за да се установи дали човек страда от болестта и дали има преддиабетно състояние. Според нея над 150 000 българи дори не знаят, че са болни от захарен диабет.  

В месец ноември, когато се отбелязва Световния ден за борба с диабета, говорим с проф. Танкова за важността от скрининга на тази болест, за най-новите методи за инжектиране на инсулин и колко значима е превенцията.

- Проф. Танкова, какво показва статистиката относно болните хора от диабет? 

- Един от 10 възрастни по света има захарен диабет. През 2030 година очакваме 1 от 9 възрастни да има диабет, а през 2045-а очакванията са 1 от 8 възрастни да е с диабет. Честотата на диабета прогресивно се увеличава и би трябвало да предприемаме мерки за контролиране на този процес. На 23 септември, по време на годишната среща на Европейската асоциация за изучаване на диабета, бяха представени най-новите препоръки за контрол на хиперглекемията при захарен диабет ТИП 2. Те са разработени от Европейската асоциация за изучаване на диабета и от Американската диабетна асоциация. В момента се приема, че това са глобални препоръки за лечение на захарен диабет ТИП 2. Имах честта и отговорността да бъда част от екипа, който разработи тези препоръки. Те са плод на едногодишен труд на петима представители на Европейската асоциация за изучаване на диабета и петима представители на Американската диабетна асоциация. В тях е заложен т.нар. „холистичен подход“ при лечението на тази болест. Пациент, който страда от нея, е в центъра на диабетните грижи. Те включват 4 основни компонента. Това са – контрол на кръвната захар, контрол на телесното тегло, контрол на сърдечно-съдовите и други рискови фактори, съпътстващи диабета, каквито са повишеното артериално налягане, протромботичното състояние, повишеното ниво на липидите, тютюнопушенето и четвъртият компонент е - кардиореналната протекция, когато подбираме лекарства за контрол на кръвната захар. Трябва да се избират такива, които водят до бъбречна и сърдечна протекция на хората с диабет. Четирите компонента на грижи вървят ръка за ръка. Другото нещо, на което бих искала да обърна внимание, е физическото поведение на хората със захарен диабет в 24-часов период от време. Физическата активност през деня е много важна. Могат да бъдат различни активности, като ходене, леко раздвижване, аеробни или пък силови упражнения. Важен за контрола на диабета е и сънят. Добрият сън е един задължителен компонент от лечението на захарен диабет ТИП 2. Между 6 и 8 часа е най-препоръчваното. По-краткият или по-продължителният сън могат да имат неблагоприятни последици по отношение на метаболитното здраве, като по-висок риск от затлъстяване и влошаване на глекимичния контрол на нивото на кръвната захар. 

- В своя презентация пред медиите казахте преди време, че в България около 150 000 българи е възможно да не знаят, че страдат от диабет. Защо е така?

- Възможно е тези, които не знаят, дори да са повече, тъй като един голям процент от хората с диабет, остават недиагностицирани. За Европа се смята, че това са 35-36 % от хората. Това е така, защото повишената кръвна захар не винаги е свързана с оплаквания. Човек отива на преглед да си прави изследвания, когато има някакво оплакване. Затова са много важни профилактичните прегледи. Трябва поне веднъж годишно да се прави скрининг за диабет и да се изследва кръвната захар. Тогава сред тези хора, които имат някакви рискови фактори за диабет, то се открива захарен диабет или преддиабет, в който ние бихме могли да се намесим и да предпазим от развитие на диабет. Важно е диабетът да се търси активно и да се провеждат изследвания. Това важи особено при хора, които имат рискови фактори за тази болест, например, ако в семейството има родител с диабет. Тогава би трябвало човек да си направи поне изследване на кръвната захар. Когато се вземат мерки навреме можем да се предпазим от развитие на диабет или ако имаме показатели за вече настъпил такъв, то може да се предпазим от развитие на усложнения от диабета. Не трябва да търсим медицинска помощ, когато имаме оплаквания или вече възникне проблем. 

- Как да разчитаме резултатите, тъй като е много индивидуално и трудно можем да определим преддиабетното състояние?

- От няколко години гликираният хемоглобин е включен и като критерий за преддиабет. Стойностите, според препоръките на Американската диабетна асоциация, между 5,7 % и 6,4 % налагат допълнителни изследвания да се види дали този човек няма преддиабет. Над 6,5 %  гликиран хемоглобин е диагностичен за захарен диабет. Приема се, че под 5,7 % човек е с нормален глюкозен толеранс и че е здрав. Ако трябва да кажем, че някой от нас е с нормална кръвна захар, то сутрин на гладно показателите трябва да са под 6,1 милимола на литър. Между 6,1 и 6,9 милимола на литър е състоянието на преддиабет. А 7 или пък по-голямо от 7 милимола на литър вече е захарен диабет. Препоръчително е да се направят няколко изследвания, за да бъде сигурно поставянето на тази диагноза.

- През последните месеци актуална тема стана тенденцията някои популярни личности у нас, които са здрави и не страдат от диабет, да използват медикаменти за диабетици, с цел отслабване. Как бихте коментирали това, освен че е опасно?

- Във всички международни препоръки в момента и този "холистичен подход", за който говоря, се дава приоритет на две определени групи медикаменти. Едните са под форма на таблетки, а другите са инжекционни. Това са медикаменти, които контролират кръвната захар, теглото и сърдечно-съдовите рискови фактори. Една от тези групи медикаменти се прилагат инжекционно и действително има проучвания, че те намаляват телесното тегло. Има такива проучвания дори и при хора, които нямат диабет в по-голяма доза от тази, която използваме при диабет. Всеки един медикамент има определени показания. Тези медикаменти, за които говоря, че са нова, иновативна терапия при захарен диабет ТИП Б се изписват в България за хора с този тип диабет. Всяка останала употреба при хора, които нямат диабет, е отговорността на човека, който прилага терапията и на съответния медицински специалист, който го назначава. Винаги, при всеки един от медикаментите трябва да следим кратката характеристика на продукта и да видим, какви показания има. Да, има медикаменти от тази група с конкретни показания за намаляване на телесното тегло, но те са с други дози, имат други показания. Това са медикаменти, които ги няма в България и използването на  антидиабетен медикамент на глюкозопонижаващ медикамент при хора, които нямат диабет, бих казала, че се поема една голяма отговорност. Това са медикаменти, които трябва да са в ръцете на специалистите, на ендокринолозите. Оказа се, че тези медикаменти ги получават много хора, които нямат диабет. Така пациентите с тази болест, които имат подписани протоколи за безплатно получаване на тези медикаменти, не могат да имат достъп. Затова се получава и недостиг на такива лекарства. 

- Могат ли здрави хора да взимат такъв медикамент без рецепта?

- Не би трябвало. Това са медикаменти, които имат конкретни показания, но въпросът е, че когато хората отидат в аптека и решат да си закупят такъв медикамент, вероятно нищо не ги спира.

- Кое е най-новото средство за инжектиране на инсулин? 

- В момента инсулиновите помпи са най-модерното средство за инжектиране на инсулин в човешкия организъм. Обикновено това го правим със спринцовки или писалки. А помпата е непрекъснато закачена към човешкото тяло и подава постоянно инсулин, т.е., това е начин за доставянето му в организма. Така много по-точно се доставя инсулинът, като той е разпределен за 24-часов период от време. В България, на хора с диабет ТИП 1, можем да ги изписваме безплатно, което е добра новина.

- Каква е превенцията на диабета, възможно ли е да отложим появата му? 

- Когато човек има рискови фактори за диабет, той трябва да отиде на изследвания и да се направи скрининг. Има въпросници, които са валидирани в България. Човек може да попълни един такъв въпросник и да види, какъв брой точки е събрал. По този начин ще се види, какъв е рискът му от диабет през следващите 10 години, след което може да отиде и да си направи изследване. Това е най-добрият вариант. Хора с рискови фактори да бъдат скринирани за диабет. Може да се окаже, че човек е здрав или пък с преддиабет или направо с диабет. Тогава може да се започне лечение, за да го предпазим от развитие на усложнение на диабета. Този въпросник е по финландски модел, има го на български и може да се намери и попълва онлайн. Ако човек събере повече от 10 точки, то той е с риск от преддиабет, ако събере повече от 12 точки е с риск от диабет. Това е въпросник, валидиран в България. Редно е при профилактичния годишен преглед, при общопрактикуващия лекар, да се попълва този въпросник и ако някой има над 12 точки да бъде изпращан за лабораторни изследвания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта