Трима заболяха от туберкулоза във Великотърновско за броени дни, Белодробната болница провежда профилактика

МВнР: 24-часова общонационална стачка е обявена в Гърция за 14 декември

Музикална магия с шедьоври на световната класика в коледния концерт на търновския театър

Спасители измъкнаха автомобил, паднал в река Огоста

Трудово-правна консултация на "Труд" Имам ли право на увеличение на заплатата за работа по време на празници?

47-годишна сви бижутата на съселянка в Полскотръмбешко

СГП внесе обвинителен акт срещу Даниел Митов и Христо Ангеличин за престъпление по служба

Над 60 души са ранени след експлозия в най-големия газов хъб в Австрия

Вижте кои са Сметната палата установи несъответствия в имуществените декларации на 375 лица на висши държавни длъжности (СПИСЪК)

Кола помете неправилно пресичащ пенсионер

Шест години затвор и 100 000 лв. глоба за албанец за контрабанда на 18 кг марихуана

НДК домакинства най-мащабния книжен форум у нас

Санданчанка празнува 100-годишен юбилей

В групата има двама известни дедесари Бандата за реекспорт на лекарства се разследва за укриване на данъци и пране на пари

Откриха в Горна Оряховица варненец, издирван за излежаване на присъда

Психотропна ГМО марихуана замести канабиса у нас

Изключително токсична марихуана, модифицирана с цел психотропен ефект, е заместила канабиса в България. Употребата й у нас вече добива епидемични размери. Това предупреди в Плевен пред БТА доц. Васил Атанасов шеф на Токсикохимичната лаборатория към Клиниката по спешна токсикология във ВМА-София.

През изминалата година у нас е отчетен ръст на пациенти, постъпващи по спешност  след  употребата на марихуана и амфетамини  със симптоми на остра интоксикация, и това се превръща в тенденция, отчитат от ВМА.

По данни на  МВР и Агенция „Митници“  тревата, която се разпространява в момента, е с изключително  високо съдържание на активно действащо вещество.  Ако през миналите години съдържанието му е варирало до 2%, сега съдържанието е от 20 до 27%.

Става въпрос за специално селектирани сортове марихуана, за които се подозира, че са генномодифицирани за  психоактивни цели, посочи доц. Атанасов.

Най-употребявани в България през 2015 г. са били марихуаната, амфетамините – често в комбинация с метамфетамини – и дизайнерската дрога. Последните се приготвят в гаражни условия и съдържат синтетика с неизследван ефект, с изключително токсичен и опасен характер. Специалистите предупреждават, че тези наркотици  могат да причинят психози, фобии, кома и дори смърт.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.