Психотропна ГМО марихуана замести канабиса у нас

Изключително токсична марихуана, модифицирана с цел психотропен ефект, е заместила канабиса в България. Употребата й у нас вече добива епидемични размери. Това предупреди в Плевен пред БТА доц. Васил Атанасов шеф на Токсикохимичната лаборатория към Клиниката по спешна токсикология във ВМА-София.

През изминалата година у нас е отчетен ръст на пациенти, постъпващи по спешност  след  употребата на марихуана и амфетамини  със симптоми на остра интоксикация, и това се превръща в тенденция, отчитат от ВМА.

По данни на  МВР и Агенция "Митници"  тревата, която се разпространява в момента, е с изключително  високо съдържание на активно действащо вещество.  Ако през миналите години съдържанието му е варирало до 2%, сега съдържанието е от 20 до 27%.

Става въпрос за специално селектирани сортове марихуана, за които се подозира, че са генномодифицирани за  психоактивни цели, посочи доц. Атанасов.

Най-употребявани в България през 2015 г. са били марихуаната, амфетамините - често в комбинация с метамфетамини - и дизайнерската дрога. Последните се приготвят в гаражни условия и съдържат синтетика с неизследван ефект, с изключително токсичен и опасен характер. Специалистите предупреждават, че тези наркотици  могат да причинят психози, фобии, кома и дори смърт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве