Путин информира Ердоган за срещата на върха между Русия, Азербайджан и Армения

Руският президент Владимир Путин в телефонно обаждане в сряда информира турския президент Реджеп Тайип Ердоган за неотдавнашната тристранна среща на върха между Русия, Армения и Азербайджан, проведена в Москва, пише турския вестник Yeni Safak. Срещата на върха между Русия, Азербайджан и Армения се проведе в понеделник.

Срещайки се два месеца след обявяването на прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, лидерите на Русия, Азербайджан и Армения подписаха на срещата на върха пакт за развитие на икономически връзки и инфраструктура в полза на целия регион.

Според изявление на Кремъл тристранните преговори потвърждават позицията на Азербайджан относно нормализирането на връзките и готовността за практически стъпки за възстановяване на мира.

„Като се вземе предвид общата стабилизация на ситуацията около Нагорни Карабах, беше възможно да се постигне съгласие по редица важни стъпки в тази посока“, заявиха от Кремъл.

От своя страна Ердоган изрази подкрепа за усилията на Русия за решаване на въпроса за Нагорни Карабах и за продължаване на координацията на съвместните действия, включително икономическото развитие на региона и насърчаването на взаимноизгодни проекти, заяви пресслужбата на Кремъл.

Коментари

Задължително поле