МОН: В 161 училища в страната не се учи днес заради повреди в отоплителните инсталации и висока заболеваемост

Лиляна Павлова ще открие събитието „Светът през 2018“ в София

Прокуратурата даде на съд кмета на Павел баня Обвинението е за престъпление по служба

Четвърти взлом на магазин в Разградско, пак откраднаха цигари

Томислав Дончев трябва да представи в парламента план за въвеждането на електронните услуги в администрацията до 31 март

Задържаха над 3 тона гориво в Хасковско село

Папата спря кортежа, за да помогне на полицайка (ВИДЕО)

Тяло на мъж открито край Чепинско шосе, към Нови Искър

Инспекторатът към ВСС провери 4195 имуществени декларации на магистрати за 2016 г.

Дадоха на съд шофьор, прегазил мъж на пешеходна пътека в Кресна

Германският министър на земеделието и еврокомисар Хоган отриха Българската палата на „Зелената седмица“ в Берлин

Благоевград изгражда система за видеонаблюдение, и полицията ще я ползва

Автобус катастрофира в Турция, има 6 жертви и 20 ранени

Възрастна жена е починала при пожар в къщата си в с. Маринка

Отмениха бедственото положение в Карлово

Първан Симеонов, социолог от „Галъп“, пред „Труд“: Най-големият коалиционен партньор на ГЕРБ са еврофондовете

БСП имаше възможност да спечели тези избори, но ГЕРБ по-успешно експлоатираха слабостите на социалистите по време на кампанията

– Г-н Симеонов, да се хвърляме в огъня направо – политическият сезон на новото управление започна. Как се описва родният политически пейзаж, в новата му „стара“ форма, с ГЕРБ отново на власт за трети път от създаването си?

– На първо време ми се струва, че с новата конструкция продължава да живее мечтата на премиера Бойко Борисов един ден да е президент на България. Особено когато погледнем перспективите – в края на новия мандат на ГЕРБ ще се изчерпи и европейското финансиране по актуалната бюджетна рамка на ЕС; най-вероятно на този етап ще се изчерпят и всепобеждаващите възможности на ГЕРБ. Ако бъдем честни, БСП по-скоро изгуби последните избори, отколкото ГЕРБ ги спечели. Едновременно с това партията на Бойко Борисов също започна да изчерпва политическия си капитал; лидерът й си дава сметка за това. И съответно единствената им цел в настоящото управление е да удържат. Ще получат висок прилив на легитимност около европейското председателство, ако премине правилно.

– Какво разбирате под „да удържи“?

– Това означава да не губят рейтинга. Което предполага да задоволяват всички претенции. Сами виждате, че в новия кабинет „Борисов“ има представители на всякакви политико-икономически-медийни кръгове. Да го кажем директно – според запознати има участници и близки и до кръга „КОЙ“ и до т.нар. кръг „Капитал“.

– Да кажем че, на пръв поглед няма предполагаем подмолен кръг, който да не участва? Консенсусен кабинет на участниците в реалното управление?

– По-скоро да кажем, че всеки има „акции“ в новото правителство. Бойко Борисов балансира между тях. Нещо, което той обича да прави. И третото, на което си заслужава да се обърне внимание, е включването на социалната съставка. Борисов от много време се опитва да играе „изразено социално“, защото няма такъв човек в кабинета. И търси лява съставка. Примерно увеличение на пенсиите. Подобно разбиране предполага по-малко реформи за сметка на някаква политическа стабилност. Дали хората ще го харесат, зависи от това как ще им бъде представено.

– Можем ли да кажем, че ГЕРБ с обявените си политики търсят ляв уклон – това тенденция ли е да се експлоатира лявата електорална база, в случай че ГЕРБ изгубят посоката и доверието на традиционните си избиратели? И къде застава БСП в подобна схема?

– Не смятам. Корнелия Нинова играе много по-амбициозно и чрез нея БСП може да се позиционира като единствена реална и ефективна опозиция на това управление. Единствената й конкуренция са дяснолиберално ориентираните, реформаторски настроени, непредставени в парламента хора. Което ще им позволи да се позиционират като опозиция „на всичко и всички“, което у нас винаги се харчи.

– „Срещу всички“ у нас е най-лесно.

– Така е. Но те са в много по-неизгодно медийно положение спрямо БСП, което компенсират с креативност. Слави Трифонов също се опитва да играе „сам срещу всички“, но ми се струва, че на този етап ГЕРБ обезвреждат тази мина и дори използват вълната срещу себе си, за да сърфират върху нея.

– Има ли смисъл в наблюдението ми, че и Бойко Борисов, и Слави Трифонов залагат на една и съща електорално-телевизионна база?

– През последните години в България е имало немалко популистки позиционирания на различни играчи – Сакскобургготски, Сидеров, Бареков; сега Трифонов. Като казвам „популистки“, нямам предвид задължително „лошо“, а залагам на онази стара формула „няма ляво, няма дясно – има народ срещу елит“. В този контекст – да, Слави Трифонов е конкурент на ГЕРБ, които в момента го опитомяват.

– Да ви върна на БСП – смятате ли тези ходове на Корнелия Нинова през последните дни – с рокадите в Националния съвет на партията – за част от някаква мащабна стратегия?

– По-скоро ми се струва част от единствената възможна стратегия в БСП и това е обновяване. Разбира се, става въпрос и за интерпретация – едни биха го нарекли обновяване, други чистка. Несъмнено партията изживява трансформации. Премахването на „средния ешелон“ в БСП – хората, които докарват гласове, ще е труден етап. А и на нея, засега й се „получава“.

– БСП изживява вътрешна метаморфоза?

– Не бих се ангажирал с мнение по този въпрос. Корнелия Нинова доказа пред себе си, че обича да играе „ва банк“. И ще се бори да застъпва само позитивната роля.

– Загатнахте в коментар по-рано, че на последните избори БСП е победила сама себе си. В една посока ли мислим?

– БСП имаше възможност да спечели тези избори, но ГЕРБ по-успешно експлоатираха слабостите на социалистите по време на кампанията. БСП сега е в по-изгодна позиция. „Социалистите на власт“ не само не идваше с ясен план, но и щеше да получи високо обществено неодобрение и допълнително да обърка избирателите. Докато сега БСП се озовава в благодатната роля на онзи, който търси кусурите – което, когато си в Народното събрание, създава необходимата тежест. На фона на новото управление на Борисов, който трябва да прави мъчни съюзи; да вади нови и нови символи вместо ресурси – там вече се поизчерпва харизмата. Така че каквито и сътресения да се случват, в момента БСП е в най-удобната поза да потрива ръце. Но както и да го погледнем, г-жа Нинова до момента се справя успешно с управлението на партията.

– Според вас БСП щеше ли да спечели, или да загуби, ако се беше осъществила широката управленска коалиция с ГЕРБ по време на преговорите за съставянето на новото правителство? Свършен факт е, но все пак?

– БСП щеше да загуби, ако се беше озовала младши партньор в подобна коалиция с ГЕРБ. Същевременно е трудно да се предвиди, коя от двете сили щеше да понесе най-големи щети от подобен съюз. Обикновено „го отнася“ този с най-неустойчив електорат. Въпрос на преценен риск. За БСП коалиция с ГЕРБ щеше да е в разрез с ентусиазма, манифеста и пр. От друга страна, от ГЕРБ трябва да се радват, че има кой да им създаде реална, твърда парламентарна опозиция. Имат „лош“. Имат с кого да плашат.

– За финал нека ви върна към една общоприета теза – с четирите букви Е-В-Р-О се изчерпва мантрата на ГЕРБ. Но европредседателството ще отмине, бюджетната рамка ще се изчерпи… има ли тази партия потенциал за управление без европейската мантия, която всеки си приписва?

– На първо време ще трябва да намерят нещо, с което да заместят сегашната си привлекателност. Иконата „Борисов“ вече започна да се изчерпва. Бяха много „успешни“ с резултатите на местната власт, което се дължи на най-големия им коалиционен партньор – еврофондовете. Което може би предполага, че има някакъв замисъл – ГЕРБ с времето да се позиционират в собствена дяснолиберална ниша ала „Виктор Орбан“, но по български.

 

Нашият гост

Първан Симеонов е роден през 1982 г. в Стара Загора. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“.
Изпълнителен директор е на „Галъп Интернешънъл Болкан“.
Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“. Участник в научни изследвания в различни области.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Шамани винаги е имало и сигурно винаги ще има, а една друга опорна точка казва още и така: Винаги е по-добре да си в опозиция, а не във „видимата част на властта“ – по този начин „свободата на движение“ се увеличава в нужната посока.

  2. И много правилно!Когато столетницата е потопена ,всичко се движи в правилната посока!

  3. Парцала Борисов и аверите му крадат всички пари на държавата и еврофондовете, а според слухове обират каймака на контрабандата и наркотрафика.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.