Работим две години по-малко за пенсия

За период от 10 години средният трудов стаж за получаване на пенсия е намалял с две години.

Жените с по-ниски пенсии, но ги взимат 7 години повече

За период от 10 години трудовият стаж намалява средно с две години до 33,7 години

Две години по-малко работим за пенсия, показват данни на Националния осигурителен институт. Това стана въпреки ежегодното увеличение на необходимите стаж и възраст за пенсиониране. За период от 10 години средният трудов стаж на хората при пенсиониране за стаж и възраст при работа в условия на трета категория труд намалява от 35,7 години на 33,7 години.

Жените, пенсионирани през 2014 г., са работили средно 35,3 години, а пенсионираните през 2023 г. дами са работили средно 34 години. Това представлява намаление на трудовия стаж с 1,3 години. При мъжете намалението на стажа е значително по-голямо - с 3,5 години. Пенсионираните през 2014 г. мъже са работили средно 36,6 години, а през 2023 г. - 33,1 години. Оказва се, че преди 10 години мъжете са работили повече от жените преди да излязат в пенсия, а сега мъжете работят близо една година по-малко от жените.

Всичко това става благодарение на възможността за пенсиониране в условията на непълен трудов стаж. Динамиката на икономическите процеси през последните години често не позволява хората да имат постоянно работа, без периоди на прекъсване, докато от едно работно място се прехвърлят на друго. Затова при навършване на възраст за пенсиониране много хора нямат необходимия стаж.

През 2023 г. общият брой на пенсиониралите се хора, получили държавна пенсия, е 100 213, което е с 2623 повече спрямо предходната година, показват данни на НОИ. Лични пенсии са получили 87 369 души, което е с 5938 повече спрямо предходната година, а наследствени пенсии са получили 12 844 души. Лични пенсии за стаж и възраст са отпуснати на 51 599 души, или на 59,1% от всички пенсионирали се през миналата година. Значително намаляват пенсиите, отпускани при пълен осигурителен стаж и възраст. А наред с това все повече хора използват възможностите на Кодекса за социално осигуряване (КСО), за да се пенсионират с по-малък стаж. Броят на хората, получили пенсия за стаж и възраст, отпусната при условията на непълен стаж, но при достигане на възраст от 67 години, през 2023 г. е 13 247, което е с 10% повече спрямо предходната година.

Ежегодното увеличение на необходимата възраст за пенсиониране, плюс това, че все повече хора се пенсионират при достигане на 67 г., защото нямат пълен трудов стаж, води до вдигане на средната възраст, при която хората получават първата си пенсия. За период от 10 години възрастта, при която жените излизат в пенсия, е нараснала с година и половина, а за мъжете увеличението е с година. През 2014 г. средната възраст на жените при получаване на пенсия е била 62 години, а за мъжете - 64,8 години. През 2023 г. средната възраст на жените при пенсиониране е 63,6 години, а на мъжете - 65,9 години. Оказва се, че мъжете излизат в пенсия средно с над две години по-късно от жените.

Жените получават по-ниски пенсии от мъжете, но за сметка на това взимат пенсията си средно със 7 години по-дълго време от мъжете. Освен това през последните 10 години средният срок, в който жените получават пенсията си, е нараснал, докато срокът на получаване на пенсия от мъжете е намалял. През 2014 г. средният срок на получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст при работа в условията на трета категория труд е 26,7 години за жените и 22,2 години на мъжете. Тогава разликата между жените и мъжете е била четири години и половина. През 2023 г. средната продължителност на получаване на пенсия от жените е 27,6 години, а от мъжете - 20,5 години.

Мъжете със 176 лв. повече от жените

Пенсиите нараснаха с 500 лв. за 10 години

Ръстът е 2,5 пъти

Пенсиите бяха значително увеличени през последните години.

Пенсиите са нараснали с над 500 лв. за период от 10 години, показват данни на НОИ. През 2014 г. размерът на средната пенсия за осигурителен стаж и възраст е бил 326,77 лв., а през миналата година нараства до 830 лв. Това представлява увеличение със 154%, или над 2,5 пъти.

Пенсиите нарастват както заради ежегодното им осъвременяване, така и защото размерът на новите пенсии е по-висок от старите пенсии, отпуснати преди години, заради увеличението на осигурителните доходи в страната.

Пенсиите на мъжете са по-високи от тези на жените. През миналата година средната пенсия на мъжете е 942 лв., а на жените е 765,58 лв. Това представлява разлика от 176 лв. в полза на мъжете. Причините за това не е, че мъжете работят по-дълго време. Преди години трудовият стаж на мъжете преди пенсиониране беше малко по-дълъг от този на жените. Но през последните две години ситуацията се променя и жените работят по-дълго време от мъжете преди да излязат в пенсия. Причината мъжете да взимат по-високи пенсии са по-високите им заплати. Средният осигурителен доход на жените през миналата година е 1400 лв., а на мъжете е 1488 лв.

С годините разликата между пенсиите на мъжете и жените нараства. Преди 10 години мъжете са взимали само 120 лв. повече от жените. През 2014 г. средната пенсия за стаж и възраст на мъжете е била 400 лв., а на жените - 280 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари