Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Редник Женя e генерал в живота на болния Георги

Редник Женя с красивите си творби, изработени за каузата на Гого. Снимки Авторът и Архив

Очаквате ли напълно непознат да ви протегне ръка, когато се давите в мъка и безизходица? Не е за вярване, но такава човечност има и по българските ширини. И добрината може да бъде продължителна и заразителна. Това разказва Павлина, майката на малкия Георги Георгиев от град Нови пазар.

Момченцето е на 4 г. и осем месеца, страда от детска церебрална парализа (ДЦП). Още не е казало “мамо”, не е направило първите си самостоятелни крачки, но родителите правят всичко възможно това да се случи.

Колкото повече се работи с детето, толкова повече ще постигне то. Така звучи преработената максима на Мечо Пух за живота на Гого и със сигурност в нея вярват и родителите на още хиляди българчета с диагнозата ДЦП.

Това е станало лична кауза и за една съвсем непозната съгражданка на родителите – Женя Стефанова. Сърцатата жена е кадрови военен, през деня е под пагон, а вечер се превръща в творец. Преди дни подреди четвърта изложба в Шумен с уникални ръчно създадени картички, картини и кутии с едничката цел – да помогне на Гого да се лекува в Полша. През лятото на миналата година била първата й експозиция-базар. За това време момченцето вече два пъти е успяло да стигне до полските специалисти, а общото лечение траяло месец и половина. “Женя събра повечето от общо 17 000 лв., платени за двете рехабилитации. Това е сумата без самолетните билети. Помощта за Георги, моят малък герой, дойде от една съвсем непозната жена, но аз вече я чувствам като сестра”, откровена е Павлина.

Сагата на семейството, пълна с много щастие в началото, започнала на 28 февруари 2012 г. Георги се родил по естествен път, здрав, доносен. Още в болницата забелязали странност – потрепване на крачето. Медици разсеяли съмненията с обяснението, че някои деца се раждат със засилени рефлекси. След месец и половина обаче, майката забелязала, че бебето няма контрол на главичката, а потрепването продължава. При първата имунизация личната лекарка била категорична, че това е тревожен знак. Така започнало ходенето по лекари – неонаталози, невролози, ортопеди. На 5 месеца била поставена диагнозата детска церебрална парализа – спастична квадрипареза. Като навършил година и половина храбрецът Георги изтърпял 7 операции за девет месеца. Някои с пълна упойка. След всяка бил в гипс и шини. Истинско изпитание дори за възрастен. “Той е на мама героят, най-смелият. Бодат го, а той не плаче”, разчувства се и сега Павлина. Обяснява, че ортопедичните корекциии се налагали за отпускане на сухожилията на крачетата и ръцете, а после и за поставяне на импланти. Докато тях ги нямало, Георги бил с непрекъснато свити юмручета. После отворил пръсти, започнал сам да си държи шишето с храната и да става все по-самостоятелен. Вече не пищял от болка, когато рехабилитатори го масажирали. Задържал се за по-дълго седнал, подпрян с възглавнички, подобрила се и стойката на главата. Упоритата Павлина започнала рехабилитации в Специализирания център в Котел.

Държавата е сметнала за достатъчни 10 дни месечно за малчуганите с ДЦП. Това е абсурдно недостатъчно. “Плащала съм си на частно, като изразходя всичко по здравна каса”, казва Павлина. Негодува, че общество приема тези хора като втора ръка. Да, не е открит лек за церебралната парализа. Но това не означава, че те нямат шанс. Той просто трябва да им се даде, а държавата засега не го прави. “Може би детето ми няма да е като другите, но е важно да се извлече максимума, който може да постигне. Има деца в много тежка форма, но родителите не бива да се отказват”, настоява майката.

Когато научила, че в Полша разполагат с много по-добри възможности за рехабилитация, двамата със съпруга й не се поколебали да поставят кутии за дарения в малкия Нови пазар. Точно една такава кутия с усмихнатото личице на Гого зърнала редник Женя, докато пазарувала в супермаркета. Пуснала рестото си от 2 лв. на монети, но у дома мисълта, че може да направи много повече за едно дете, макар и непознато, не й давала мира. Пред погледа й били непрекъснато усмихнатите сини очи. Казала на съпруга си Лъчезар, че иска да отдели 200 лв. от заплатата за Гого. Поумували и на Женя изведнъж й хрумнало, че парите могат да станат много повече, ако купи с тях материали и започне да изработва картички с финната техника квилинг. Знаела как се правят пак по неволя. Веднъж нямала пари за подарък на приятел и така измайсторила първия уникат. Решила, че може да продължи да прави изкуство за каузата на Гого. Не се обадила на родителите му. Поне четири месеца съпругът и 13-годишният й син рязали и навивали лентички, а Женя ги подреждала в красиви цветя и всевъзможни форми. Всяка творба ставала по-красива от предходната. Чак когато разкошните картички и картини станали над 100 потърсила семейството да им каже добрата новина, за да не чуят от медиите. Взела си отпуск, за да продава творбите, изложени в читалище в Шумен и събрала първите 630 лв. За нейн късмет добрината й се оказала заразителна и бизнесмен от Търговище, който научил за изложбата, превел 6000 лв. по сметката на Гого. Последвала втора, трета изложба, дарения се събирали и от щедри хора в Нови пазар, които пускали рестото си в кутиите за момченцето.

След двата курса рехабилитация в клиника в полския град Голдап напредъкът за Гого е значителен. Медиците всеки път изготвяли индивидуална оценка за състоянието и план за въздействие. Гого ходил на конна езда, на плуване, срещал се и с терапевтично куче, ползвал масажи и най-важното – направил първите си стъпки с робота локомат. Преживяването било невероятно. “Детето ми грейна! Изпита ново чувство, което не е подозирал, че съществува”, вълнува се майката, която е запечатала на снимки минутите ходене, макар и с помощта на роботизираните крака. “Като родител вярвам и се надявам, че един ден ще ходи сам”, казва Павлина. Знае, че е нужно огромно търпение, любов и насърчение на всяка малка стъпчица. Гого разбира всичко, което му се говори. Любима му е приказката за Косе Босе, а двамата с мама буквално играят театро, когато тя му пее “Зайченцето бяло”.

За два дни тяхната благодетелка Женя си е взела отпуск от поделение 34 200 в Шумен и вярва, че и този път ще бъде полезна. “Най-голямото щастие е да си здрав. Бих го направила за всеки. Аз също съм получавала помощ от много хора и май повечето непознати”, споделя редник Стефанова, която е способна на генералски постъпки. Наскоро научила, че у нас върви акция за набиране на средства за закупуване на първия локомат. Готова е да участва и в нея отново със свои творби. Дори се зарича, че ако е нужно на първо време ще свали всички картини от стените у дома, които е изработила, за да ги предостави и да бъде полезна на повече хора.

Всеки, който иска, би могъл да помогне на Георги Георгиев от Нови пазар, като купи от картичките на Женя в Арт ателие Belissimo в Шумен или преведе пари по сметка в ОББ: BG66UBB580021003659040

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете