Редовният секс пази от инсулт

Освобождаваме ендорфини, които действат като “стражи” в тялото срещу стреса

Преди да посегнете към аспирина, опитайте с оргазъм

Редовният секс предпазва организма от стареене и може да намали риска от инсулт или инфаркт до 50 процента. Освен удоволствието, ползата от половия акт е освобождаването от стреса, укрепването на имунната система и нормализирането на кръвното налягане. Американската асоциация по сърдечни заболявания оповести резултати, според които мъжете между 40 и 60 години, които правят секс поне два пъти седмично, са двойно по-предпазени от риска да развият сърдечни заболявания, спрямо връстниците си, които правят секс един път седмично.

В проучване от Аризона, в което са наблюдавани 58 жени на средна възраст, се отчита много по-ниски нива на стрес и отрицателно настроение след физическа интимност. На следващия ден. Учените отбелязват, че тези резултати не се откриват, когато жените са имали оргазъм без партньор, респективно – и половинките им, но без полов акт.

Сексуалната активност освобождава ендорфини и други хормони, които действат като “стражи” в тялото срещу стресовите състояния и поддържат сърдечния тонус в отлично състояние часове наред.

Проблемът, който отчитат лекарите е, че при системен стрес тялото реагира с отслабване на либидото. А изходът отново е секс, за да може да регулирате нивото на естроген и тестостерон в организма. Точно тези хормони влияят върху появата на сърдечните заболявания, а в нерядко случаи са виновници за появата на остеопороза.

След оргазъм се освобождава и хормонът пролактин, който пък отговорен за усещанията ни за релаксация и сънливост. Това от своя страна укрепва добрия сън и влияе на положително върху общия тонус.

“Преди да посегнете към аспирина, опитайте се да получите оргазъм”, казват медиците. Доказано е, че сексът се оказва естествен инструмент срещу блокирането на болка. В т.ч. хронични схващания на гърба и краката.

Редовният полов акт намалява чувствително при жените менструалните крампи, действа успокояващо при артритни болки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве