Испанският премиер загуби вот на доверие в парламента

Нинова: Защо „Фолксваген“ отиват в Турция? Борисов да отговори!

Израел предлага управляеми противотанкови ракети на армията ни

Красимир Ципов: Няма достатъчно време да се преработи софтуера на машините за местния вот

Съдът на ЕС подкрепя колите с десен волан

Затварят за час магистрала „Марица“ между Димитровград и Харманли утре

Бюрхан Абазов: Заразата по свинете е влязла чрез фуражи

Кристиян търсел информация за Бойко Борисов и Сотир Цацаров (обзор) Хакерът съхранявал откритите сведения в папка с име “Търсене за Бивол”

Затварят тръбата в посока София на тунел „Витиня“ утре

Мохамед в „Левски“ за 3 години

Плащаме за паркиране с мобилно приложение

Данаил Кирилов: Няма да номинирам кандидат за главен прокурор

Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Турция

Д-р Емил Илиев, организатор на Джаз фестивала в Банско: Джаз фестът в Банско привлича туристи от цял свят

Вижте какво ще решава Министерски съвет, утре 24 юли 2019 г.

Резултатите са катастрофа за цялата политическа класа Европа е изправена пред нови отношения и проблеми

Пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел бе превърната в международен пресцентър за представянето на резултатите от Евровот 2019

Ниската избирателна активност в България може да си обясним с това, че здравият разум на нашите сънародници лека, полека се завръща. Целият български политикум, т. е. съвкупните леви, десни и средни, успяха да активират политически не повече от 1/3 от българските избиратели. Това е катастрофа за цялата досегашна политическа класа. Животът на българската политическа класа и животът на българското общество са оказа, че са перпендикулярни. Въртяха, сукаха, ореваха света, изписаха се кофи с мастило, изхабиха се тонове хартия и мегавати електроенергия, накрая няма и 30 процента обществен отклик. Това е катастрофа за целия ни политикум. Тези хора не могат да съберат интереса и вниманието дори на 1/3 от българите, които имат право на политическа активност.

Свидетели сме и на залеза на българския социал-либерализъм. Трябва да помним, че председателят на БСП Корнелия Нинова беше силно облагодателствана от президента на ПЕС Сергей Станишев. Тя не е антиСтанишев. Българските социал-либерали са едно котило. Това, че намериха за възможно точно сега да се скарат, не би трябвало да интересува сериозните хора. Отива си не Корнелия или Станишев, а социал-либерализмът, отива си една цяла епоха в Европа, включително и в България. Ядрото на левите либерали от ПЕС, не знам защо се наричат социалисти, плюс десните либерали в лицето на ЕНП загубиха колективния си монопол на политическия живот в Европейския съюз. Досегашното ядро на статуквото в ЕС е срутено. Историята ме изпревари. Очаквах това да се случи на следващи избори, а сега да има само идеологически промени. Но, не. Ядрото, което сега доминираше до момента в Евросъюза е срутено и то вече принадлежи на историята. Сега предстои един не много кратък процес, около половин година, но не повече от 1 година, когато ще се събере нова конфигурация на Европарламента. Със сигурност десни и леви либерали нто заедно, нито поотделно ще могат да определят пейзажа на европейските процеси. Сложете в сметката и един неясен момент – предстои английските парламентаристи да напускат. Тяхната бройка ще бъде разпределена по другите парламентарни групи по квоти. Това също ще послужи за разрушаването на досегашното статукво, което всъщност вече го няма.

Ако българските леви и българските десни бяха наистина европейски леви и десни, щяха да тръгнат да мислят какви процеси се развиват в ЕС. Налице ли е все още троцкисткото единство на наднационалните обединени европейски щати? Евротроцкистите претърпяха крах и евродесните либерали – също. От тук нататък ще има нова карта, нови отношения и разбира се нови проблеми в Европа.

Очаквайте интервю с доц. Валентин Вацев утре в в „Труд“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. „БСП смая: Търсим нов предател“
    Ха ха ето това сте. Нивото и на автора, виден бесепист, е същото

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.