Референдум и за военната служба?

Социолози ще питат кой иска да служи доброволно в армията

Целевата група са българи от 14 до 29 години. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов не назова социологическата агенция. Само уточни, че задачата не е възложена на съответната структура във Военна академия „Г. С. Раковски“, което е обяснимо. Проучването се прави през този месец. Интересно как ще се представят анкетьорите, когато ни задават въпросите? Най-вероятно тази анонимност е свързана с избягване на въпроси доколко обективна е дадената агениция и най-вече за колко пари трябва да свърши работа. Все още са пресни спомените от лятото на 2015 г. за оная „Хвъркавата чета“ на Николай Ненчев, който я беше изпратил да обикаля страната на разноски на армията. Тогавашният парламентарен секретар на МО Пламен Даракчиев беше съобщил, че министерството ще осигури 6800 лева хонорари, безплатна храна, напитки, транспорт и нощувки за разясняване на „Програма за развитие на отбрани­телните способности на въоръжените сили“ и про­грамата „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“. С още 4-5 хил. трябваше да се поръча социологическо проучване за обществе­ните нагласи към превъо­ръжаването на армията. Не зная какви са били нагласите, но превъоръжаването още не е започнало.

Разбира се, че има обяснение на един такъв референдум с инструменните на социологията. Трябва, според министъра, да видим колко желаещи ще има за доброволна военна служба, за да направим финансовите разчети. Каза го, като отговор на въпроса на народния представител Славчо Велков защо в проекта за актуализирана Стратегия за национална сигурност, който се обсъжда в парламента, е записано създаването на система за доброволна военна подготовка на български граждани за защита на Отечеството, а не доброволна военна служба. Пак от отговора на министъра се оказа, че доброволната военна служба нямало да бъде служба. Няма да бъде и наборна, на практика това е обучение, уточни той. Въпреки че мечтата му е за връщане на наборната военна служба.

(Припомням, че в управленската програма на правителството е записано: „Формиране на доброволчески батальони в състава на Единния център за начална военна подготовка – Плевен, и Центъра за подготовка на специалисти – Сливен.  Регламентиране на реда и условията за тяхното финансиране и осигуряване, попълване, подготовка, активиране, развръщане и използване в операции на въоръжените сили.“)

Очевидно, идеята е в много суров вид. Все още не са известни детайлите, с което се обяснява и липсата на изявления в това отношение от висшето военно командване. Въпросите се въртят около дилемата: служба, подготовка или обучение. Ако е мислено достатъчно при формирането на правителствената управленска програма доброволците трябва да носят всички тежести на военната служба, след като на тях ще се разчита за активиране, развръщане и използване в операции на въоръжените сили. Има и други въпроси, които висят във въздуха. Ще трябва ли да се променят действащите закони за отбраната и резерва или нещата ще бъдат подредени в отделен закон. Ще пише ли министерството нов устави или ще поправя настоящите? Все въпроси, които едва ли ще позволят скорошно реализиране на идеята.

Според министъра въвеждането на тази служба или подготовка има три основни цели: попълване на резерва на Въоръжените сили, удовлетворяване на желаещите и даване възможност на младите хора да се подготвят за действия при екстремална обстановка. Той обеща, когато работната група изясни нещата, да организира в МО обсъждане с участието на Комисията по отбрана.

Засега се очертават два варианта. Първият е с продължителност 6 или 9 месеца обучение в определени центрове в зависимост от специалностите. Вторият вариант се дели на две нива. Първото дава възможност да се включи всеки български гражданин, който има завършен 8 клас и има желание да получи съответното обучение. То трае три месеца. Второто ниво, което ще е до шест месеца, е за тези, които пожелаят да останат в армията и да продължат като професионални военнослужещи. Що се отнася до финансирането, все още разчетите се изясняват. Заплащане обаче ще има, може би в рамките на минималната работна заплата, предположи министърът.  

Резулатите от този своеобрзен референдум трябва да покажат доколко т.нар. доброволна военна служба има обществена подкрепа, за да се обяви, че данъкоплатецът няма нищо против да финансира това начинание. Защото пари ще бъдат необходими не само за заплати, но и за подготовка, различни видове осигурявания, подобряване на инфраструктурата и т.н. Засега, както се шегуват някои, е ясно, че ако целевата група беше между 50 – 70 години, министър Каракачанов щеше да бъде безкрайно удовлетворен от резултите. Тези хора, обаче са изпълнили дълга си пред Отечеството, наред са следващите поколения.

Образованието

дава отпор

Като част от подготовката на гражданите за действия в условия на война или ектремална ситуация, Министерството на отбраната настоява за увеличаване на часовете по военно обучение в 9 и 10 клас. Сега те са по пет всяка година. Образователното обаче дава отпор. Съпротивата не е малка, признава министър Каракачанов. Замисли имало за 40 часа на година и едноседмично практическо обучение през лятото във висшите военни училища. Въпросът се оказва доста деликатен, защото решаването му може да бъде в ущърб на останалите часове. Все пак работна група търси компромис. Амбицията е промяната да настъпи от началото на новата учебна година.

Коментари

Задължително поле