Седмицата продължава с втората рецепта от майстора в кухнята на „Зодиак“ тази седмица Петър Янков. Собственикът и шеф готвач на ресторант Petrus в София и днес ни представя впечатляващи рецепти за най-големите ценители на добрия вкус и качествената кухня. Той гарантира, че освен да са много красиви, ястията са вкусни и приготвени с внимание към детайла.
Морска салата
Необходими продукти:
Микс листни зеленчуци според сезона 150 г
Червен воден лук 1/4 глава
Грах пресен 50 г
Сушени домати 30 г
Хайвер масаго 20 г
Скариди, обелени и почистени от глави и черупки 5 бр
Риба тон филе 60 г
Сокът от половин лимон
Салатен зехтин
Сол
Аншоа 20 г
Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме листните зеленчуци, като след това ги подсушаваме. Слагаме в дълбок съд за салата. Прибавяме сос, който правим, като смесим зехтина, лимоновия сок, солта и аншоата, след което пасираме.
Добавяме ситно нарязания лук, граха, сушените домати и хайвера масаго. В загрят тиган запичаме предварително овкусени със сол и пипер скариди и риба тон, като рибата тон трябва да остане почти сурова. След готовност нарязваме рибата и овкусяваме с върджин зехтин.
Пълнен калмар със сирене и мус от домати
Необходими продукти:
Калмари, по възможност тип Формоза 2 средни, или 1 по-голям
За плънката:
Твърдо овче сирене 60 г.
Белени домати 50 г
Чесън 1 скилидка
Магданоз
Черен пипер
Зехтин
За соса:
Белени домати 500 г
Чесън 2 скилидки
Лук бял 1/4 глава
Магданоз
Сол
Захар
Олио 30 мл
Начин на приготвяне:
За соса: Запържвате в олио нарязаните домати, чесън и лук, добавяте 100 мл вода и оставяте да къкри поне два часа, като разбърквате и добавяте още вода ако е необходимо. След като изври водата добавяте магданоза, солта и захарта, и пасирате до получаването на еднородна смес.
За калмара: Смесвате натрошеното сирене с нарязаните домати, пипера, магданоза, чесъна и зехтина. Омесвате добре и пълните калмарите 2/3 от обема им, след което ги затваряте, като пробиете с клечка за зъби. Овкусявате с пипер и зехтин, след което запичате от всяка страна на барбекю, скара или сух тиган. След като сте готови, аранжирате както е на снимката или по ваше желание.