Рецептите на Петър Янков

Автор: Труд
Рецептите на Петър Янков

Седмицата продължава с втората рецепта от майстора в кухнята на „Зодиак“ тази седмица Петър Янков. Собственикът и шеф готвач на ресторант Petrus в София и днес ни представя впечатляващи рецепти за най-големите ценители на добрия вкус и качествената кухня. Той гарантира, че освен да са много красиви, ястията са вкусни и приготвени с внимание към детайла.

 

Морска салата

Необходими продукти: 22-2

Микс листни зеленчуци според сезона    150 г

Червен воден лук     1/4 глава

Грах пресен    50 г

Сушени домати  30 г

Хайвер масаго  20 г

Скариди, обелени и почистени от глави и черупки  5 бр

Риба тон филе  60 г

Сокът от половин лимон

Салатен зехтин

Сол

Аншоа   20 г

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме листните зеленчуци, като след това ги подсушаваме. Слагаме в дълбок съд за салата. Прибавяме сос, който правим, като смесим зехтина, лимоновия сок, солта и аншоата, след което пасираме.

Добавяме ситно нарязания лук, граха, сушените домати и хайвера масаго. В загрят тиган запичаме предварително овкусени със сол и пипер скариди и риба тон, като рибата тон трябва да остане почти сурова. След готовност нарязваме рибата и овкусяваме с върджин зехтин.

Пълнен калмар със сирене и мус от домати

Необходими продукти:22-3

Калмари, по възможност тип Формоза  2 средни, или 1 по-голям

За плънката:

Твърдо овче сирене   60 г.

Белени домати   50 г

Чесън   1 скилидка

Магданоз

Черен пипер

Зехтин

За соса:

Белени домати  500 г

Чесън  2 скилидки

Лук бял  1/4 глава

Магданоз

Сол

Захар

Олио  30 мл

Начин на приготвяне:

За соса: Запържвате в  олио нарязаните домати, чесън и лук, добавяте 100 мл вода и оставяте да къкри поне два часа, като разбърквате и добавяте още вода ако е необходимо. След като изври водата  добавяте магданоза, солта и захарта,  и пасирате до получаването на еднородна смес.

За калмара: Смесвате натрошеното сирене с нарязаните домати, пипера, магданоза, чесъна и зехтина. Омесвате добре и пълните калмарите 2/3 от обема им, след което ги затваряте, като пробиете с клечка за зъби. Овкусявате с пипер и зехтин, след което запичате от всяка страна на барбекю, скара или сух тиган. След като сте готови, аранжирате както е на снимката или по ваше желание.

Най-четени