Наблегнете на мезета и ордьоври
Нова година отмина, но празниците продължават. Януари е месецът на имените дни – след Васильовден са Йордановден, Ивановден, Антоновден, Атанасовден. Едни ги празнуват по новому, други по старому, но и в двата случая са повод за събиране на приятели и роднини, за хапване и пийване.
На имен ден не се кани, затова могат да ви изненадат непредвидени гости. Затова пригответе храна за повече хора, която не е разделена на точни порции. Хапки, брускети, малки сандвичи, месни и рибни мезета, сирена, ордьоври с майонеза, цедено кисело мляко или хумус, ядки ще ви отсрамят, ако сте принудени да сервирате основното в „гурме“ количества, т.е. по малко, за да има за всички.
Можете да минете и без основно, но ако държите гостите да се наядат „до ушите“, заложете на ястия, които се приготвят по най-лесния начин – всичко наведнъж, захлупено и на умерена температура във фурната за 2-3 часа. Така няма да се занимавате да разбърквате, обръщате, поливате със сос. А и можете да приготвите манджата от предния ден.
Десертът също може да се приготви по-рано. Дори е по-добре, защото баклавата например трябва да престои, за да поеме сиропа. Същото важи и за тортата, за да се стегне. Въпреки че в супермаркетите вече се продават всякакви сладости, ще зарадвате гостите, ако им поднесете собственоръчно направени от вас сладки. Така ще им покажете колко много цените присъствието им.
Коктейл от пилешко месо
Необходими продукти:
300 г пилешко месо (варено, печено или пушено)
2 твърдо сварени яйца
2 ч. ч. доматен сок или разредено доматено пюре
3 кисели краставички
1 лимон
сол, черен пипер, магданоз
Начин на приготвяне:
Обезкостеното и охладено пиле се нарязва на кубчета. Прибавят се краставичките и 1 яйце, също на кубчета, нарязаният магданоз, доматеният сок , сол и черен пипер. Разбърква се и се разпределя в стъклени широки чаши или купички, предварително намазани по ръба с лимон и потопени в ситно нарязан магданоз. За украса се слагат резенчета от второто яйце, листа магданоз и спирала от лимон. Вместо доматен сок може да се използва сос от майонеза, кисело мляко и горчица.
Пиле аспик
Необходими продукти:
350-400 г пилешки гърди
1 морков
1 стрък селъри
1 глава лук
2-3 кисели краставички
20 г желатин
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Сложете в тенджера месото, моркова, селърито и главата лук. Посолете и сварете до омекване на месото и зеленчуците. Прецедете бульона през марля, за да е бистър. Накъсайте месото, нарежете моркова и селърито на дребно, лука оставете за друго ястие. Добавете нарязаните кисели краставички и черен пипер. Изберете форма, в която ще желирате пилето. Напълнете я с бульон, за да измерите какво количество ще ви трябва, и го прехвърлете в друг съд. Сложете желатина в студена вода да омекне, след което излейте водата, а него сложете в топлия бульон. Бъркайте, докато се разтвори. Затоплете пак бульона, ако се налага. Изсипете един черпак от него във формата и оставете за малко на студено, за да стегне леко. Изсипете смесените месо и зеленчуци във формата. Разпределете равномерно. Изсипете останалата част от бульона. Разтръскайте леко, за да се наместят продуктите и да излезе въздухът. Оставете на студено за една нощ. Преди да обърнете формата, потопете дъното й за малко в гореща вода, за да се отлепи пилето аспик. По същия начин може да се желира филе от риба.
Свинско месо по испански
Необходими продукти:
1 кг свинско месо
3 глави лук
200 г гъби
3-4 кисели краставички
1 кутия топено сирене
1 кофичка сметана
0,5 ч. ч. вода
сол, черен пипер, магданоз
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на хапки, краставичките – на кръгчета, топеното сирене – на едро. Гъбите, ако са дребни, се оставят цели. Всички продукти се смесват, подправят и разбъркват. Изсипват се в йенска тенджера и се захлупват. Ястието се пече 1-1,5 ч. на умерена фурна. За 10 души се слагат 2 кг месо и 6 глави лук.
Дипломатически сладки
Необходими продукти:
За тестото
200 г масло
1 ч. ч. пудра захар
3 жълтъка
3 ч. ч. брашно с връх
кора от 1 лимон или 1 ванилия
За глазурата
3 белтъка
1 ч. ч. пудра захар
2 ч. ч. счукани орехи
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Глазурата не се разбива на пяна, а само се разбърква. Тестото се замесва и се разделя на две. Точи се на листа с дебелина под 0,5 см. С ракиена чашка се изрязват кръгове. Подреждат се в намазана тава на разстояние. Върху всяко кръгче се слага по 1 каф. лъжичка от глазурата. Пекат се на 200 градуса около 20 минути. Излизат около 60 броя.
Хит на седмицата
Баница с месо
Необходими продукти:
1 пак. готови кори
125 г масло
500 г телешка кайма
3 средни глави лук
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава с малко масло и сол. Към него се прибавя каймата и се бърка, докато побелее. Маха се от огъня и се слага черен пипер. Корите се вземат по две. Върху тях се слага от каймата и се ръси масло. Навиват се и се подреждат в намазана или застлана с хартия за печене тава. Поливат се с останалото масло и се нарязват. Пече се около 30 мин. на 180 градуса.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш