Рецепти от албанската кухня

Традиционните албански ястия са с гъст сос, който се топи с хляб.

Агнешко и телешко месо, кисело мляко и зехтин са обичайните продукти

Десертите натежават от сладост

През последните години много българи откриха албанското море и се заинтересуваха кои ястия да опитат. Албанската кухня е силно повлияна от средиземноморската, а също и от турската. Затова ястия като сарми, пълнени чушки, кюфтета, бюрек, таратор, риба няма да изненадат никого. 

Ядат се предимно агнешко и телешко месо, птици. От зеленчуците най-популярни са патладжани, чушки, домати. Използва се много царевица, включително в хляба. За разлика от повечето европейски страни, в Албания се ядат всякакви агнешки вътрешности и телешки дроб. 

Типично за страната ястие е Таве коси, известно като „тава от Елбасан“ (на името на града, от който произхожда).

Представлява агнешко месо с ориз, задушено с кисело мляко и яйца. Фергес е лятна яхния. Приготвя се само от зеленчуци или към тях се добавя телешко месо или телешки черен дроб. И в двата случая съставките се запичат със сирене фета.

Вегетарианската версия се яде изстинала. Топи се с хляб. Арнавуд джегер е телешки дроб, който се кисне в прясно мляко, преди да се изпържи. Кукуреч са агнешки или ярешки дреболии, нанизани на шиш и обвити с чревца и було. Пекат се на жар или във фурна. 

Не можем да не споменем албанските десерти, които задължително са много сладки. Освен познатите ни ашуре, сутляш и баклава, обичани от албанците са флия – наредени една върху друга тънки палачинкови кори, изпечени на сач, които се мажат със сметана, и кабуни - оризов пудинг, варен с масло и овчи бульон, подправен със захар, стафиди, канела и карамфил.

Пиле в орехов сос

Необходими продукти:
1 пиле
60 мл олио
сол, черен пипер
За соса
500 г орехови ядки
50 г масло
2 с. л. брашно 
300 г пилешки бульон
чесън
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Нарязаното на парчета пиле, поръсено със сол и черен пипер, се слага се в намазана с олио тава, полива се с останалото олио и се пече на 175 градуса, като периодично се полива със соса от печенето. Сосът от орехи се приготвя, като брашното се запича на сух тиган, разрежда се с горещия бульон и се разбърква така, че да няма бучки. Добавят се смлените орехи, маслото, нарязаният на ситно чесън, сол и черен пипер. Опеченото пиле се полива със соса и се задушава под капак 10 минути. Сервира се с варени картофи или ориз.

Агнешко с ориз и кисело мляко

Необходими продукти:
800 г агнешка плешка
50 г масло
1 с. л. зехтин
4 скилидки чесън
1 ч. л. сух риган
100 г ориз
30 г брашно
400 г кисело мляко
3 яйца
сол, черен пипер, щипка индийско орехче

Начин на приготвяне:
Обезкостеното месо се нарязва на парчета и се поръсва с риган. Запържва се в 20 г масло и зехтина в голям тиган с капак. Добавят се накълцаният чесън и 200 мл вода и се оставя да къкри 20 мин. Слага се оризът и се похлупва. Къкри на тих огън още 20 минути. Овкусява се със сол и черен пипер. През това време се разбиват яйцата с киселото мляко. В друг съд се разтопява останалото масло и в него леко се запържва брашното. Внимателно се добавя на струйка сместа от киселото мляко с яйцата, като се бърка непрекъснато до получаването на гладка смес. Овкусява се със сол, черен пипер и индийско орехче. Агнешкото с ориза се слага в съд за печене. Отгоре се изсипва заливката. Пече се под капак във фурна 40-45 мин., докато се образува златиста коричка. Рецептата може да се приготви и с пиле.

Фергес по тирански

Необходими продукти:
500 г червени чушки
500 г домати
250 г сирене фета или извара
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 ч. л. сушен риган
сол, черен пипер
зехтин
пресен босилек

Начин на приготвяне:
Доматите попарете с вряла вода и обелете. Нарежете ги на малки парчета, както и чушките, предварително опечени и обелени. Лукът се нарязва на малки кубчета, чесънът - на ситно, фетата - на кубчета 1-2 см. В предварително загрят тиган с малко зехтин запържете лука, добавете чесъна, разбъркайте, добавете доматите и оставете да се задушат за 4-5 минути. След това поръсете с черен пипер, разбъркайте и добавете фета, разбъркайте и оставете да къкри, докато сиренето се разтопи напълно. Посолете, добавете риган, черен пипер и изключете котлона. Разпределете в гювечета и ги поставете в предварително загрята до 180-200 градуса фурна за 20 минути. След като ги извадите, украсете с пресен босилек.

Телешки дроб

Необходими продукти:
500 г телешки дроб
прясно мляко – да покрие дроба
по 1 ч. л. сол, черен и червен пипер, кимион
2 с. л. соев сос
1 ч. ч. брашно
3 с. л. зехтин
5-6 картофа
олио

Начин на приготвяне:
Телешкият дроб се почиства от ципите и жилите, измива се и се нарязва на по-големи парчета. Залива се с прясното мляко и се оставя да кисне най-малко 30 мин., за да стане по-крехък. Изважда се от млякото и се подсушава с кухненска хартия. Овкусява се с подправките и соев сос и се оставя в хладилника за 30 мин. Отцежда се в гевгир и се овалва в брашно. Изтръсква се от брашното и се пържи в сгорещено олио за не повече от 3 мин., за да не изсъхне дробът. Изважда се върху кухненска хартия, полива се с малко зехтин и се поръсва с още от подправките. Дробът се сервира топъл, размесен с изпържени на кубчета картофи. Може да се гарнира със салата от червен лук, лимон, зехтин и магданоз.

Хит на седмицата

Харапаш

Необходими продукти:
1 комплект агнешки или ярешки дреболии
3 глави лук
250 г царевично брашно
1 л вода
100 г масло
1-2 с. л. зехтин
100 г сирене фета
сол, черен пипер, джоджен, мента

Начин на приготвяне:
Почистените добре вътрешности нарежете на дребно, лукът - на ситно. В дълбок тиган запържете лука и дреболиите с 2-3 с. л. масло и зехтина. Разбърквайте ги, докато омекнат и придобият златистокафяв цвят. Добавете сол, черен пипер и вода, за да заври. Когато лукът омекне и вътрешностите се сварят, сипете вода в тенджерата, като спазите съотношението една част брашно към четири части вода. Добавете джоджен. Когато водата заври, добавете царевичното брашно, като го ръсите постепенно и бъркате с дървена лъжица, за да не се образуват бучки. Сложете и сиренето фета. Гответе на ниска температура, като разбърквате, докато масата се сгъсти добре. Украсете с листенца мента.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме