Сирена и пушена шунка присъстват задължително
Хърватската кухня е силно повлияна от тази на съседните страни, затова има регионална специфика. В северните части на страната тя прилича на унгарската, в западната и в столицата Загреб – на австрийската (включително известните щрудели). На юг, по Далматинското крайбрежие, е типично средиземноморска - с риба, морски дарове, зеленчуци, паста и зехтин. Балканското се проявява в пълнените чушки, сармите, кебапчетата, баницата.
Това, което задължително се слага на трапезата, са различни видове сирена и тънко нарязана пушена шунка – пршут, или както е популярна у нас – прошуто. Те се съчетават с плодове като грозде и пъпеш. Вървят чудесно с местните вина.
Супите – рибени, зеленчукови или с месо, са с консистенция на яхния и спокойно могат да заместят останалите ястия. Бродет е много гъста супа от няколко вида риба, ароматизирана с лук, чесън, домати. Популярна е и супата манестра, много приличаща на италианската минестроне. В нея може да се добави нарязан колбас.
Специалитет от района на Далмация е пащицада - задушено говеждо, което предварително се маринова в оцет или лимон, чесън, карамфил. Всяко семейство го готви по различен начин, но непременно се използват сини сливи и домашно вино. Процедурата е сложна и бавна, но вкусът е божествен.
Да не забравяме подправките – Хърватия е родината на прочутата вегета.
Баница Щрукли
Необходими продукти:
За тестото
4 ч. ч. брашно
1 ч. л. сол
1 яйце
2 с. л. олио
1 с. л. оцет
100 мл хладка вода
За плънката
600 г извара
100 г масло
4 яйца
100 мл заквасена сметана
сол, пипер
За намазване
сметана, настъргано сирене, сол, масло
Начин на приготвяне:
Омесва се меко, еластично и леко лепкаво тесто. Разделя се на три равни части. Всяка от тях се маже с масло и се покрива с кърпа. Оставят се да престоят 30 минути. През това време се приготвя плънката. Смесват се мекото масло с изварата, яйцата, заквасената сметана, сол и черен пипер. Едната топка тесто се разточва възможно най-тънко върху набрашнен плот и леко се разтегля с дланите. Половината блат се намазва с плънката. Навива се, като леко се притиска. Разрязва се на две и се подрежда в намаслена тава. Трябва да се получат правоъгълни парчета с добре слепени краища. Така се приготвят и останалите топки тесто. Баницата се намазва със сметаната, разбъркана с малко сол. Поръсва се с настъргано сирене и се слагат кубчета масло. Пече се около 40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Черно ризото
Необходими продукти:
350 г късозърнест ориз
1 глава червен лук
500 г сепия
500 г скариди
120 мл бяло вино
50 г пармезан
1 с. л. сирене маскарпоне
50 мл зехтин
1 л рибен или зеленчуков бульон
20 г мастило от сепия
30 г масло
сол, черен пипер, магданоз
Начин на приготвяне:
Запържете нарязания на ситно лук с щипка сол в 3-4 с. л. зехтин. Щом омекне, добавете ориза и го запържете за няколко минути, като разбърквате непрекъснато. Почистете сепията и я нарежете на ленти. Махнете главите и опашките на скаридите (използвайте главите в бульона). Сипете виното при ориза. Щом то изври, добавете нарязаната сепия и налейте половината бульон. Овкусете с черен пипер. След като сместа поври 10 минути, добавете мастилото и останалия бульон. Когато заври, бъркайте непрекъснато, докато оризът поеме течността, 20-ина минути. Две минути преди да дръпнете ризотото от котлона, добавете маслото и пармезана и разбъркайте енергично. Запечатайте скаридите от двете страни в горещ тиган. Сипете черното ризото в дълбоки чинии. Подредете няколко скариди върху всяка порция и украсете с магданоз.
Бродет
Необходими продукти:
500 г филе от бяла риба
400 г скариди
400 г миди
10 скилидки чесън
3 с. л. зехтин
1 с. л. лимонов сок
1 глава лук
2 домата
1 с. л. доматено пюре
0,5 ч. ч. бяло вино
2 ч. ч. рибен бульон
10 чери доматчета
сол, черен пипер, магданоз, дафинов лист
Начин на приготвяне:
Нарежете филето на малки парченца и мариновайте в смес от 2 с. л. зехтин, 6 счукани скилидки чесън, лимоновия сок и магданоз. Оставете в хладилник за 2 часа. Загрейте 1 с. л. зехтин в дълбок тиган и задушете останалия чесън за половин минута, добавете лука, нарязан на едро, и сотирайте още 5 мин. Добавете доматите и гответе още 5 мин. Сложете доматеното пюре, бялото вино и 1 дафинов лист. Изчакайте соса да заври, подправете го със сол и черен пипер. Добавете маринованата риба и бульона – да я покрие напълно. Оставете да къкри 1-2 минути, след което сложете обелените скариди и миди, както и чери доматите. Варете, докато морските дарове се сварят – 5-6 мин. Не разбърквайте, а само разклащайте тигана и не го захлупвайте!
Фритула
Необходими продукти:
400 г брашно
200 мл прясно мляко
1 коф. кисело мляко
2 жълтъка
1 с.л. ром
2 с.л. захар
настъргана кора на 1 портокал
0,5 ч. л. сол
0,5 кубче прясна мая или 1 пак. суха
олио за пържене
пудра захар
Начин на приготвяне:
Маята се разбърква с малко брашно, захар и топло мляко. Оставя се да шупне. В отделен съд се смесват брашното, захарта, киселото мляко, портокаловата кора, ромът, солта, жълтъците и шупналата мая. Накрая се прибавя топлото мляко и сместа се бие с миксер, докато се образуват мехурчета. Оставя се на топло за 1 час. От втасалото тесто се гребва с лъжица и се пускат топчици в добре загрято олио. Пържат се до златисто. Поръсват се с пудра захар.
Хит на седмицата
Агнешко в кисело мляко
Необходими продукти:
1,4 кг агнешко месо
200 г лук
3-4 стръка зелен лук
120 г пресни билки (на вкус)
0,5 ч. ч. зехтин
500 г кисело мляко
сол, черен и червен пипер, кимион, джинджифил
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на големи парчета, добавете нарязан лук, пресни билки, джинджифил и зехтин. Покрийте съставките в тенджерата с вода. Гответе, докато месото е почти готово. Добавете киселото мляко и отново кипнете, след това овкусете с кимион, сол, черен и червен пипер. Прибавете шепа ситно нарязан пресен лук. Оставете на много слаб огън още 20 минути.