Рибарите с мощен ракиен отпор на заразното зло

Рибарят Жельо Попов минути преди да подреди софрата.

Ако стане напечено, ще бягат на остров Свети Иван

Страх ги е паламудът да не се изплаши и пак да ни заобиколи

Мощен ракиен отпор дават на коронавируса рибарите от бургаското селище Ченгене скеле. Те не се плашат, че ще заболеят, защото са измислили своя рецепта за силен имунитет. Една вечер в кръчмата „Морски сговор“ са на ракия, втора- на вино, трета- на уиски. Към това се прибавя и магическата рибена чорба, която нон стоп къкри в грамадната тенджера на кръчмата с прясна риба и девисил.

„Смятаме да не се даваме на коронавируса, но имаме едно притеснение. Как ще се отрази на паламуда“. За това умуват зевзеците в кръчмата. Вече са се изчерпали верни и измислени рибарски истории, които са бистрили цяла зима и сега работата пак се завърта около царя на морето- паламуда. - „Та тъй като при нас няма карантина, паламудът може точно покрай нашите брегове да мине този път, а и понеже миналата година го нямаше никакъв, може да се е затъжил за нашите мрежи“, ораторстват морските вълци. Скептици на обратното мнение нагнетяват настроението с приказки, че „паламудът ракия не пие“ и може да ни заобиколи и тази година.

Пак за коронавируса, разговорът се пренася към близкия до тях созополски остров „Свети Иван“. Ако нещо се затегне положението, смятат да изпърпорят с лодките си до острова и да се „паркират“ там. В последната година около „Свети Иван“ има много риба- попчета и сафрид, така, че няма да останат гладни и ще бъдат изолирани от селището- атрактивно и любимо място за посещения. В лодките си все пак ще метнат по една палатка, защото фаропазачът няма да може да даде подслон на всички- и така планът им изглежда напълно завършен и успокоителен.

Тази зима не са имали перипетии. Като изключим голямата буря, която скъса железния „бакан“- 10 тонна шамандура, която от години стояла на входа на селището. Всъщност скъсала се котвата и шамандурата започнала да „дрейфува“. От Морска администрация веднага дошли да я изтеглят на пристанището в Бургас, за да не удари някой кораб или лодка.

Морските вълци не се плашат лесно от каквото и да било. Но преди няколко години преживяха истински кошмар и тогава наистина трябваше да се изселят от Ченгенето. Но не заради вирус, а заради страшно наводнение от близката река „Отманлийска“. Тя наводни района, отнесе къщи, взе дори и жертва по пътя към Созопол.

Страхът от приливна вълна буквално изпразни Ченгене скеле. Скоро обаче коритото на реката бе почистено и пак се родиха вицовете. Как в селището останали само двама рибари, защото жените им не ги искали в Бургас, тъй като кръстили лодките си на други дулсинеи. И веднага единият издал другия. Как спял вечер не в хижата си, а в колата, паркирана на пътя към града, за да може, ако завали, да натисне газта и да се спаси от стихията.

Морските вълци в момента ловят карагьоз и попчета, разказва опитният риболовец Жельо Попов. Край Царево също хващат едри екземпляри на кош и мрежи.

Намерили са едно местенце в залива- „Чукалята“, в района на местността „Отманлий“ и ловят много риба. Продават попчетата направо от лодките за по 5-6 лева килото, а карагьозът с левче по-скъпо. Попчето скоро ще хвърля хайвера си, а през май се чакат пасажите на пролетния сафрид.

В района на Черноморец хващат и скорпид- рибата, която е с отровни бодли, но има изключително вкусно филе и ресторантьорите я грабят като топъл хляб. След една голяма буря през 2012 г. изчезнала, но после рибарските мрежи пак започнали да натежават от нея. Убоде ли те обаче - боли много, но не се умира, разказват риболовците. Скорпидът е с по-малко кости от попчето, макар малко да прилича на него, но е с голяма уста и прословутите отровни бодли. Изглежда плашещ, но е невероятен деликатес.

В свободното си време, когато не са в морето, рибарите кърпят мрежите си. Не само заради улова, но и да се поупражнят заради това, което предстои да се случи в Ченгене скеле. А то се готви от много време насам.

Всички си говорят само за едно. Предстои да станат етнографско селище. „Ще сме нещо като Етъра“, обясняват те. Новината е, че три нови сгради ще бъдат построени край живописните канали на селището. В тях ще посрещат туристи, които ще гледат и ще се дивят на изчезващия им вече занаят. В едната сграда ще са плетачите на мрежи, в другите две- риболовците ще разказват за древната си и интересна професия.

След като кръстиха улиците си на морски ветрове, за да са в пълна степен европейци, рибарите яхнаха велосипеди. Сега почти всеки от тях кара колело, за да се придвижват по-лесно и бързо по малко неугледните улички.

А що се отнася до кръщаването на лодките- никой вече не кръщава нова лодка на жена си. Може да се разведе, пък и кому са нужни скандали и притеснения. Професията им е достатъчно трудна, за да си докарват и други бели на главата, разказва рибар, пожелал анонимност. Иначе те разбират и от хубави жени. Били са статисти във филма „Острова“ с Летисия Каста в главната роля и са я виждали на живо.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи